Et godt bad er mer enn et sted der man holder den personlige hygienen på stell og avleverer sitt fornødne. Mange ser også på badet som et sted for avkobling og nytelse.

I mange tilfeller er behovet for oppussing skrikende. Andre ganger kan noen småtriks være nok for å heve badets standard.

For å unngå at drømmebadet blir et våtromsmareritt, gjelder det å unngå de verste tabbene folk gjør på badet.

Fuktig tv-stue

Mange foretrekker å ha en liten radio på badet slik at man kan få med seg nyhetene eller høre på musikk mens man steller seg. På dette badet går beboerne et skritt lenger. En flatskjerm er montert på en svingarm slik at beboerne kan se på tv mens de ligger nedsenket i badekaret.

Originalt baderomsmøbel

Et baderomsmøbel trenger ikke alltid se ut som et baderomsmøbel. Kjøpmannsdisken fra Home & Cottage sørger for et gammeldags, romantisk preg samtidig som det løser familiens behov for oppbevaring av baderomspikkpakk. Platen på toppen er lakkert åtte ganger for å motstå vannsøl.

Det ble lagt inn ekstra tynne vannrør, slik at skuffene fikk beholde dybden. På grunn av skråtaket er det ikke plass til å montere speil over vaskene, men to småspeil tilfredsstiller minimumskravet.

I kjøpmannsdisken fra Home og Cottage er det plass til hele familiens badromsartikler.

BAD MED KJØPMANNSDISK: Skuffemøbelet er fra Home & Cottage, vaskene fra Duravit, og stigen er fra Ha det på badet. © Foto: Sveinung Bråthen

Bare runde former

Om ikke våtromsnormen legger nok føringer på deg, kan du pålegge deg ytterligere begrensninger ved å følge denne Kolbotn-familiens eksempel. Her er nemlig alle former runde, så langt det lar seg gjøre. Prosjektet viser at det meste er mulig dersom man utvider søket til den lokale baderomsbutikken på hjørnet og utforsker de mange produkter som kan kjøpes på nettet.

Badet rendyrker runde former

BADE-ROM: Skapene Tambo fra Inbani er satt i høyden og illuderer et romersk bad med slank, marmorhvit søyleform. Gulvflisene er Jasbas mosaikk Centino. Servantene er Inbanis Tambo med påhengt underskap. Armaturen Istanbul er fra tyrkiske Vitra. © Foto: Sveinung Bråthen

Turkist og tømmer

Kontrasten mellom de røffe, oppsprukne tømmerveggene og de glatte, blanke flisene er maksimal. Badekaret og fondveggen fremstår dermed som ett, stort baderomsmøbel. Armaturen er plassert langs badekarets langside. Dermed kan to personer ligge bekvemt i karet samtidig.

Badet byr på kontrast mellom nytt og gammelt, glatt og røft

RUSTIKT OG MODERNE: De blå mosaikkflisene er ekstra iøynefallende mot røffe tømmervegger. © Foto: Espen Grønli

Bader i luksus

Noen foretrekker at badet gir en følelse av intimitet, og derfor ikke bør være for stort. Dessuten er det energikrevende å holde komforttemperaturen i den kalde årstiden. Uansett begrenser ofte plassen seg selv.

Det er ikke tilfellet i dette hjemmet, der badekaret er plassert i et rom som de fleste ville vært fornøyd med å kunne disponere som stue. Her finnes det riktignok både gasspeis og sofa, så rommet kan brukes til noe mer enn bare å sørge for at den personlige hygienen er i orden.

Stylist Maluna Fabrins villa i danmark , innredet etter feng shui-prisippet=

Stylist Maluna Fabrins villa i danmark , innredet etter feng shui-prisippet © House of Pictures

Privat tjern

Badet er stort og påkostet. Stilen er litt unorsk. I hvert fall er den ikke typisk for Oppegård. Det skyldes nok effekter som italiensk badekar, tysk armatur og dansk eik.

Men det mest luksuriøse innslaget er likevel helnorsk. For takket være det store vinduet nærmest velter blandingsskogen inn og preger badet.

Når beboerne ønsker å være i fred for rådyrenes og ekornenes nysgjerrige blikk, trykker de på en fjernkontroll, så dras lamellgardinene for vinduet.

Fra badekaret har man utsikt til skogen utenfor

BADET I SKOGEN: Gulvstående armatur fra Hansgrohe, badekar fra Agape. Prosjekt ved Momenta Arkitekter. © Foto: Sveinung Bråthen

Vel bevart

Gamle bad blir stadig sjeldnere. Når nordmenn pusser opp badet velger de fleste å begynne med blanke ark.

Ønsket om bevaring er ikke like utbredt når det kommer til badet. Derfor er dette snart hundre år gamle badet på Skillebekk i Oslo spesielt.

Her er det meste like engelsk og landlig som da værelset sto nytt. Hvelvede tak og dekorerte vegger bidrar til at rommet oppleves som et romansk kapell.

Badekar, vask og klosett antas å være originale.

Badet er nesten 100 år gammelt

ORIGINALT: I dette badet fra 1917 har tiden stått stille. Badekaret er emaljert på nytt, og fremstår i dag som flunkende nytt. © Foto: Espen Grønli

Bad med overlys

Ekte dagslys er både behagelig og effektivt når morgenstellet skal utføres.

Takket være en lyssjakt, blir dette badet velsignet med naturlig lys fra oven. På det høyeste er takhøyden fra gulv til tak 3,3 meter.

Valget av ensartede fliser til både gulv og vegg sørger for at dagslysets avskygninger blir desto mer fremtredende.

Moderne bad med overlys

ARKITEKTENS LYSFONTENE: Prosjektet er ved arkitektene Josefson/Grenan. Mosaikkflisene er fra Bisazza. Belysning fra iGuzzini. © Foto: Espen Grønli

Steintøft

Den vegghengte baderomsinnredningen løper fra vegg til vegg. Et tre meter langt speil gjør at rommet virker enda større enn sine tilmålte 12 kvm.

For å underordne seg helheten er det plassbygde badekaret designet i en tilsvarende stram stil.

Det innebærer skarpe kanter og spisse hjørner, noe som riktignok er mer tiltalende for et designfokusert blikk enn for en myk kropp.

Men med skummende varmtvann og en ergonomisk badekarpute i nakken er også det fysiske velbehag innen rekkevidde.

Moderne bad med fliser i naturstein

HELHELTLIG: Badet er konsekvent flislagt med fliser i naturstein. Prosjektet er ved interiørarkitekt Siri Syversen. Foto: Annette Steen Nordström © Foto: Annette Steen Nordström

Bader i sjarm

Lysekronen og den gamle rokokkostolen gir en myk og feminin touch til badet, og virker som en motvekt til harde vegg- og gulvfliser. Ved å trekke inn møbler som helst assosieres med stue, blir atmosfæren på badet hyggeligere og mindre klinisk.

Eieren har valgt utypiske møbler på badet.

ROMANTISKE INNSLAG: Lysekronen er kjøpt på landromantikk.no, og er godkjent for våtrom. Stolen er en gave, og har ennå sitt originale trekk i behold. Badeinnredning fra Ballingsløv, porselensvasker og armatur fra Axor. © Foto: Ragnar Hartvig

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!