Innredning i valnøttre

Innredningen i valnøttre er tegnet av Camilla Christensen og utført av møbelsnekker Svend Helge Aagaard. Lyslister på undersiden av møbelet lyser opp gulvet. All belysning er levert av Concept Design. © Foto: Sveinung Braathen

Det svungne badekaret hviler stødig på fire løvepoter og er rommets midtpunkt. Over karet svever en funklende prismekrone.

Et barokkinspirert blomstermønster brer seg over hele langveggen. En italiensk 1700-tallsfyrste ville trolig nikket gjenkjennende til beskrivelsen og neppe forestilt seg at vi befinner oss på et familiebad i Drammen.

Funksjonell nostalgi

Huset er fra 1923, og beboerne fryktet at et hypermoderne, sterilt bad kunne bli et fremmedelement i et miljø av smårutede vinduer og profilerte lister. Beboerne ønsket å spille videre på nostalgien samtidig som badet både skulle være tidsmessig og funksjonelt.

Interiørarkitekt MNIL Camilla Christensen hjalp dem med å kombinere elementer i ulike stiler og skape et moderne baderom som passet inn i det gamle huset.

Blandet stil

- Mange velger å rendyrke én stil: enten bare tradisjonelt, eller bare moderne. Det er trygt, men ikke så spennende. Man er ikke nødt til å velge profilerte skapdører og messingarmaturer selv om man ønsker seg løveføtter og lysekrone på badet, mener Christensen.

Vinduene er belagt med frostet folie

USJENERT: Rektangulær servant fra Rapsel og veggfestet blandebatteri fra Vola, begge føres av Shelby teknikk. De to gardinløse vinduene er belagt med en frostet folie som hindrer innsyn (og utsyn) samtidig som dagslyset kan flomme uhindret inn. © Foto: Sveinung Braathen

Derfor brakte interiørarkitekten også inn elementer som vitner om vår egen tid; armaturer, servant, speil og en spesialtilpasset innredning.

Lytt med et halvt øre

«Velg nøytrale fliser og vær heller litt løssluppen i valg av håndklær og ting som enkelt kan skiftes ut når du blir lei». Slik lyder et av de vanligste rådene når man skal bygge eller pusse opp badet. Dette badet viser hvordan det kan gå om man lytter med et halvt øre: Den frodige kontrastveggen gir utvilsomt særpreg, men kan bli dyr å angre på.

- Det er vanlig å legge inn en pyntebord når man flislegger. Men det er ikke noe mer drastisk å kle én vegg, en fondvegg, med dekorative fliser, hevder Christensen.

Tropisk dusjregn

TROPISK: Dusjhodet fra Vola sparer ikke på vannet, men gir snarere en opplevelse av å stå i troperegn. © Foto: Sveinung Braathen

Ved å begrense seg til én vegg har de ikke bare oppnådd et mer dempet visuelt inntrykk; de har også begrenset utgiftene både til materialer og arbeid. Derfor vil det også koste mindre å skifte ut flisene dersom beboerne en dag skulle få nok av barokk. Lite tyder imidlertid på at det vil skje med det første: Badet er blitt et av familiens favorittrom, og fungerer også som oppholdsrom nesten på linje med stuen.

Estetisk foran praktisk

Toalett, blandebatterier og dusjhode er bygd inn i veggen, rør og ledninger er ute av syne. Det gir et eksklusivt preg samtidig som renholdet blir enklere. Like fullt går valget av innebygde løsninger på bekostning av praktiske hensyn. Prisen for å prioritere estetikken kan bli høy.

Fliser med relieff

FRODIG: Mønsteret står i relieff og gir derfor en tredimensjonal effekt. Lignende fliser fås også i rimeligere utgave, da med påtrykt mønster. © Foto: Sveinung Braathen

Varier flisstørrelsen

Bruk fliser av ulike formater for å markere for eksempel dusjsone og toalettsone visuelt.

Velg mindre fliser på gulvet i våtsonen. Mens store fliser fort blir glatte, sklir man ikke like lett på mosaikkfliser.

- Rørleggeren er ikke glad i innebygde løsninger. Når noe må repareres, må de inn og åpne veggen, påpeker interiørarkitekten.

Den spesialtilpassede, vegghengte innredningen gjør imidlertid alle til lags. Møbelet strekker seg langs den ene langveggen og fyller flere funksjoner. Venstre halvdel er forbeholdt servant og avlastningsbenk. Den høyre halvdelen, ett nivå lavere, fungerer som sittebenk. Fem rommelige skuffer gir familien alle muligheter til å beholde badet sitt ryddig og innbydende til enhver tid.

LES OGSÅ: Naturligvis på badet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!