Nye bad er fuktfeller

Ekspertene i Mycoteam har undersøkt 300 bad de siste 5 årene. Samtlige hadde for tynn membran.

KAN OVERRASKE: Pent, men er membranen tykk nok?
KAN OVERRASKE: Pent, men er membranen tykk nok? Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
De lekre badene kan være lekre fuktfeller

I Norge er det et krav til nye bad at de har membran i våtsoner. De fleste nye bad bygges med smøremembran, og denne skal være minst 1 mm tykk for å svare til kravene i våtromsnormen. Er membranen for tynn, kan vann og damp slippe gjennom, og resultatet kan bli fuktskader i vegg og gulv.

Firmaet Mycoteam har undersøkt 300 bad de siste 5 årene, bygd av 25 ulike entreprenører. Resultatet av undersøkelsen var nedslående: Samtlige bad hadde membrantykkelse mellom 0,15 og 0,4 mm.

- Når en membran påføres i en tredjedel av den tykkelsen som kreves kan resultatet bli katastrofalt. De lekre badene kan være lekre fuktfeller, sier sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam til Hus & Bolig.

Oddvar Stensrød i Gjensidige Forsikring er sjokkert over resultatene, og mener det er langt bedre å satse på økt bruk av vinyl på gulv og vegger enn å ta sjansen på å bruke smøremembran.

- Vinyl er helt klart en mye bedre og sikrere løsning enn membran og fliser. De fleste klemringer og sluk er lagd for bruk mot vinylgulv - i Sverige er eksempelvis vinyl mye mer brukt enn hos oss, sier Stensrød til Klikk.no.

- Membranen må minst være 1 mm for å ha tilstrekkelig spenst mot sluket når klemringen monteres. Dessuten gir vinylgulv full kontroll over fukten på gulvet, i motsetning til et gulv der det ligger støp, varmekabler og fliser på toppen av en membran. Det er ingen vits å bruke 250 000 kroner på ett flott våtrom hvis membranen ikke holder tett, sier Stensrød.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også