Å bygge nytt hus

Selvgjort er velgjort

Noen ting var ekstra viktig da interiørdesigneren og snekkeren bygde sitt eget hjem.

NATUREN INN I STUEN: Stuen har fått store glassvinduer med utsikt mot naturtomten. Sofaen er kjøpt på Blocket, Sveriges svar på Finn. Sofabordet har de laget selv av understellet på en gammel vogn. Bordplaten er støpt i betong. Stolene er fra Ikea, og peisen er fra Viking. Lampen er et bruktfunn som har fått et strøk hvitmaling.
NATUREN INN I STUEN: Stuen har fått store glassvinduer med utsikt mot naturtomten. Sofaen er kjøpt på Blocket, Sveriges svar på Finn. Sofabordet har de laget selv av understellet på en gammel vogn. Bordplaten er støpt i betong. Stolene er fra Ikea, og peisen er fra Viking. Lampen er et bruktfunn som har fått et strøk hvitmaling. Foto: FOTO: Johanna Flyckt
Sist oppdatert

Hvordan går det når de som virkelig kan faget skal bygge eget hjem?

Å bygge sin egen bolig gjør at en må ta en rekke valg, alt ifra hvilken type arkitektur som vil være den rette over tid, til hvilke materialer som kan egne seg. Hvor opptatt skal man for eksempel være av å henge seg på interiørtrendene når det kommer til de valgene man gjør, og hvor klassisk kan det lønne seg å innrede?

Casper Beijnink (47) og Marion (43) har bygget enebolig i Färjestaden på Öland, sørøst i Sverige. Her bor de på 120 kvadratmeter sammen med sønnen Sanne (20), datteren Emmi (17), hunden Hugo og kattene Indi og Bo.Casper har eget snekkerfirma mens Marion er interiørdesigner med egen nettbutikk.

Parets yrkesbakgrunn var definitivt en fordel. De var begge nokså klare på hva som var viktig i deres nye hjem.

EGEN VRI: Paret har brukt materialene til et ferdighus, men designet planløsningen selv i det 120 kvadratmeter store huset.
EGEN VRI: Paret har brukt materialene til et ferdighus, men designet planløsningen selv i det 120 kvadratmeter store huset. Foto: FOTO: Johanna Flyckt
GIR VARME: Skyvedører er smart når kjøkkenet ikke er så stort. De egendesignede dørene er dessuten en fin detalj som gir varme til kjøkkenet. Ekteparet har også tegnet inn god oppbevaringsplass i kjøkkenøya.
GIR VARME: Skyvedører er smart når kjøkkenet ikke er så stort. De egendesignede dørene er dessuten en fin detalj som gir varme til kjøkkenet. Ekteparet har også tegnet inn god oppbevaringsplass i kjøkkenøya. Foto: FOTO: Johanna Flyckt

Gulv og planløsning var viktig

Før paret gikk løs på jobben, hadde de snakket nøye om hvordan de ville ha det. De var enige om at de ikke skulle fire på de viktigste og mest grunnleggende tingene, sånn som gulvet.

De sørget også for å spare en del penger ved å lete rundt på nettet etter de beste tilbudene. Det er ikke noen tvil om at det er en del å hente nettopp her.

Tidligere bodde paret i et gammelt hus, som de hadde pusset opp, men så begynte Casper å leke med tanken på å bygge sin egen bolig. Han er tross alt snekker.

- Det heter at en snekker må bygge sitt eget hus minst en gang i livet, sier Casper.

Først sa Marion nei. Så tenkte hun seg om.

- Jeg sa ja mot at vi skulle bygge huset med løsvirke og ekte materialer, ikke ferdigelementer, sier Marion.

Casper var ikke vanskelig å overtale. Han hadde i mange år jobbet med å sette opp ferdighus i Sverige og Danmark, og visste godt hva han ville ha. Ekte tre. Ingen sponplater. Til slutt bestemte de seg for å kjøpe kun materialene til en husmodell, og tegne planløsningen selv.

For nettopp planløsningen var helt essensiell for paret.

Jobbet 14 timer per dag

OSER AV RO: Marion og Casper blir inspirert av naturen, og det vises godt på kjøkkenet. Skyvedørene i tre er designet av Marion og laget av Casper. Det samme gjelder trebordet og kjøkkenøya i betong. Hvitevarene er fra Ikea, stolene fra Reforma Stockholm og Ikea. Lysestaken av tre er Marions prosjekt.
OSER AV RO: Marion og Casper blir inspirert av naturen, og det vises godt på kjøkkenet. Skyvedørene i tre er designet av Marion og laget av Casper. Det samme gjelder trebordet og kjøkkenøya i betong. Hvitevarene er fra Ikea, stolene fra Reforma Stockholm og Ikea. Lysestaken av tre er Marions prosjekt. Foto: FOTO: Johanna Flyckt
LAGET SELV: Marion har designet, Casper har bygget. Sånt blir det fin 
kjøkkenøy av! Lysestaken av tre er Marions design.
LAGET SELV: Marion har designet, Casper har bygget. Sånt blir det fin kjøkkenøy av! Lysestaken av tre er Marions design. Foto: FOTO: Johanna Flyckt

Resultatet er blitt mer enn fint: Familien fikk en 120 kvadratmeter stor enebolig, som rommer alt familien drømte om da de kom flyttende fra Nederland for ni år siden.

Ro, fin natur og god plass for hele familien sto øverst på ønskelisten, og valget falt på Öland i Sverige.

Familien hadde tidligere bodd i gamle boliger, både i Nederland og i Sverige, og nå har Marion oppdaget mange gleder ved å bo i et flunkende nytt bygg.

- Det aller beste er gulvvarmen overalt. Endelig er vi varme på bena.

Marion trekker også fram den åpne planløsningen, det store glasspartiet, at barna har fått sin egen del av huset med eget bad - og ikke minst kjøkkenet.

- Arbeidsøya ble veldig stilig, og kjøkkenet er blitt husets hjerte, sier Marion.

Men tro ikke at jobben gjorde seg selv.

- Man må være villig til å stå på. Enkelte dager jobbet vi 14 timer, sier Marion.

De var spente på om de ville greie alt på selv, og det til tross for at de hadde snekker - og innredningskompetanse.

- Vi ble enige om å få håndverkere til å sette opp selve skallet, og så bygge alt innvendig selv, sier Marion.

For å få byggetillatelse måtte de vise fram detaljerte tegninger, også for løsningene innendørs. Det syntes Marion var en utfordring.

- Aller helst ville jeg ha bodd meg inn litt før vi bestemte romløsningene. Det var vanskelig å ta alle valg på forhånd.

En klar arbeidsfordeling

Byggefirmaet startet arbeidet i november 2011. Allerede etter to uker var ytterveggene på plass, og Marion og Casper tok over. De hadde en tydelig arbeidsfordeling.

DELIKAT: Fine detaljer fra naturen preger også badet. Innredningen er fra Ikea.
DELIKAT: Fine detaljer fra naturen preger også badet. Innredningen er fra Ikea. Foto: FOTO: Johanna Flyckt
VARMT INTERIØR: Treverket i entreen gir varme.
VARMT INTERIØR: Treverket i entreen gir varme. Foto: FOTO: Johanna Flyckt

- Jeg tok meg av all planleggingen, økonomien og administrasjonen, mens Casper tok hånd om alt det andre som husbygging innebærer. Vi hadde en god plan og et budsjett, og det fungerte fint.

Etter å ha jobbet omtrent dag og natt i fire måneder, kunne de flytte inn i det nye huset.

- Også ungene hjalp til mye. Uten dem hadde vi aldri rukket så mye på så kort tid.

Både hun og ektemannen er glad i naturen og havet. Det preger innredningen, som hovedsakelig består av naturlige materialer.

- Vi slapper av og finner masse inspirasjon utendørs. Jeg føler at interiøret hjemme hos oss er i balanse, sier Marion.

Planlegger en minimalistisk hage

Neste prosjekt for familien er å bygge en carport med en bod, for enn så lenge står alt i hagen. Fram til nå har naturen fått boltre seg fritt utenfor huset, men også her har de planer.

- I fremtiden, når alt er ferdig både ute og inne, skal vi nok lage en minimalistisk hage.

Marion, som i utgangspunktet var så kritisk til å bygge nytt, har endret mening totalt.

- Jeg trodde aldri jeg skulle si dette, men det gikk så fint å bygge hus selv, at vi innimellom drømmer om å bygge et til. Da skal det være mer moderne, men samtidig så enkelt som mulig.

At byggelaget skal bestå av henne selv og mannen, er hun ikke i tvil om.

- Vi har vært sammen 24 timer i døgnet og fungerer godt som et team. Jeg liker spenningen ved å bygge opp noe helt nytt som vokser og blir så bra til slutt. Det er en glede Casper og jeg deler.

Les også:

Slik setter du opp et kjøkken

Oppskriften for deg som vi l ha et hjem det oser klasse av

Lær deg å utnytte kvadratmetrene

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også