Erstatningsutbetalingene etter alle typer vannskader i private boliger og hytter kom på 1,5 milliarder kroner etter årets ni første måneder i 2012. Det viser statistikk fra Finans Norge. I samme periode er det registrert 41 000 vannskader i hus, leiligheter og hytter.

Tallene viser heldigvis en nedgang fra de to siste årene, men det er altså fortsatt svært mange vannskader og mange av dem blir veldig kostbare.

- Det er langt mer sannsynlig å få en vannskade enn å bli utsatt for innbrudd, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Nå er vinterkulda her med skader i kjølvannet. Arne Einar Brun i Tryg forteller at skadepotensialet er enormt.

- Hytter er utsatt, man glemmer å skru av hovedstoppekrana, gradestokken synker til under null, og rørene begynner å fryse og sprekke - med det resultatet at vannet står og renner til noen kommer og oppdager skaden. På det ene bildet ser du et tak i en hytte som er helt bølgete etter et rørbrudd som har stått ukesvis uten å bli oppdaget. Det ble skader for rundt 100.000 kroner i dette tilfellet, forklarer han.

På dette bildet ser du et tak som er helt bølgete etter et rørbrudd som har stått lenge uten å bli oppdaget.

BRUDD I RØRET: På dette bildet ser du et tak som er helt bølgete etter et rørbrudd som har stått lenge uten å bli oppdaget. © FOTO: Tryg

Praktiske råd for å unngå frostskader

* Rørføringer i yttervegg fører ofte til at kulden utenfra fryser vannrør. Pass derfor på at arkitekten / prosjekterende part tar hensyn til dette.

* Dersom rørføringene ligger utsatt til er det ekstra viktig at bygningen har tilstrekkelig isolering.

* Oppvarming. Skal du reise bort vinterstid, skru gjerne ned temperaturen, men skru den for all del ikke helt av. Dette gjelder både for bolig og hytter. Hold temperaturen over 10 grader C i oppholdsrom når du reiser bort.

* Vinduer i kjellere eller andre kalde rom bør holdes lukket selv når du er hjemme.

* Tilsyn ved fravær. Få noen til å stikke innom og sjekke at alt er som det skal.

* Skal du være borte en kald kveld eller på en lang bytur, kan det være lurt å benytte en NRLs Smartstopp.

Kilde: Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL)

- 2010 skiller seg ut som et ekstremt vannskade-år og svært mye var knyttet til frostskader. Det var sprengkulde i lange perioder - også på steder der det vanligvis ikke er så kaldt, forteller Neverdal i Finans Norge, som og opplyser at gjennomsnittsskaden de siste årene som er relatert til frost er på cirka 50 000 kroner.

Oppdager ikke skaden selv

Det finnes eksempler på istapper i trapp og stue som er omgjort til en frossen skøytebane.

- De fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta. Den vanligste årsaken til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser, opplyser informasjonssjef Kristina Picard i Storebrand.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost, anslår Storebrand Skadeforsikring at du i snitt må regne med utgifter på omkring 30 000 - 40 000 kroner

Sigmund Clementz i If Skadeforsikring understreker at det i mange tilfeller ikke er hus- eller hytteeieren som oppdager skaden selv. Ofte er det naboer eller forbipasserende som varsler at de ser noe unormalt.

- Det er særdeles lite hyggelig å være på ferie i Syden og bli ringt opp av en nabo som forteller at isen ligger tykk på ytterveggene dine hjemme. Antall skader under frostperioder kan reduseres betydelig hvis hus- og hytteeiere stenger hovedkrana og sørger for nok varme når de ikke er til stede.

Frostskade på kjøkken.

FROSTSKADE: På kjøkkenet. © FOTO: Tryg

Glemmer varmen

- Og de største frostskadene kommer når kuldeperioden inntreffer mens folk for eksempel reiser bort i vinterferien.

- En del sparer på strømmen og skrur varmeovnene ned på et minimum. Da glemmer de forsikringsselskapenes krav om tilstrekkelig oppvarming i bygningen, fortsetter Clementz.

Det er ikke bare frostskader som er problemet når kulda kommer. Snøen er også en utfordring. Bildet viser lekkasje i taket.

SKADER I TAKET: Det er ikke bare frostskader som er problemet når kulda kommer. Snøen er også en utfordring. Bildet viser lekkasje i taket. © FOTO: Storebrand

Utleieboliger, hybler og studentboliger er spesielt skadeutsatt i alle frostperioder.

Studenter med en slunken lommebok vil gjerne spare på strømmen, og skrur av all varme når de tar vinterferie.

Frostskade på kjøkken

BEKK FRA KJØKKENSKAPET: Frostskade på kjøkken © FOTO: If

Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige forklarer at det i noen tilfeller er akseptert at vannet må stå på når du forlater hytta - eksempelvis i nyere hytter som har vannbåren varme.

- Men et godt råd er da å installere et styringsprogram hvor du kan kontrollere varmen i hytta, og eventuelt få alarm dersom temperaturen blir for lav eller strømmen går, understreker Rysstad.

Dette er muggskade etter en frostskade og lekkasje av varmtvann.

VARMTVANN ER VERST: Dette er muggskade etter en frostskade og lekkasje av varmtvann. "Skaden har skjedd over lang tid på grunn av at forsikringstaker var bortreist. Det er verdt å merke seg at skader ofte blir verre ved lekkasje av varmtvann", forklarer Kjetil Sømoen, teknisk inspektør i If Skadeforsikring. © FOTO: If

Det er ikke bare frostskader som er problemet når kulda kommer. Snøen er også en utfordring.

- Snøpresskader kan bli veldig store. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50 000 og 100 000 kroner. Skråtak er heller ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak, forklarer Kristina Picard i Storebrand.

Frostskade hvor du også kan se resultatet utvendig

FROSTEN HAR TATT GREP: Frostskade hvor du også kan se resultatet utvendig. © FOTO: Tryg

Tung og kram snø gir ekstra belastning på taket, opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler. Tak som får skader på grunn av snø, dekkes normalt av forsikringen. Men husk at du som hus- og hytteeier er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

Les også:

Vannet flommer når mildværet kommer

Dette skjer med huset ditt i kulden

Her finner du kule peisovner til under 15.000 kroner

Søk rom for rom i vår inspirasjonsguide

Her er det vann som har trengt inn i konstruksjonen fra utsiden forbi takstein og belegg.

TRENGT SEG FORBI TAKSTEIN: Her er det vann som har trengt inn i konstruksjonen fra utsiden forbi takstein og belegg. © FOTO: Storebrand

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!