Skader i hus og hytter

Her er forsikringsselskapenes verste skrekkbilder

Enkelte har bare helt utrolig uflaks. Se bildene av situasjonene du helst vil slippe hjemme hos deg selv.

DETTE ER IKKE BRA: Bulende kobberrør som i dette tilfellet er ikke bra. "Den såkalte godstykkelsen blir tynnere og tynnere desto større utbulingen blir. Til slutt blir godset så tynt at det sprekker. Nettopp det som skjer ved frostsprengning. Kobberrør som buler må med andre ord skiftes så fort som mulig", forklarer teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL).
DETTE ER IKKE BRA: Bulende kobberrør som i dette tilfellet er ikke bra. "Den såkalte godstykkelsen blir tynnere og tynnere desto større utbulingen blir. Til slutt blir godset så tynt at det sprekker. Nettopp det som skjer ved frostsprengning. Kobberrør som buler må med andre ord skiftes så fort som mulig", forklarer teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL). Foto: FOTO: Tryg
Sist oppdatert

Erstatningsutbetalingene etter alle typer vannskader i private boliger og hytter kom på 1,5 milliarder kroner etter årets ni første måneder i 2012. Det viser statistikk fra Finans Norge. I samme periode er det registrert 41 000 vannskader i hus, leiligheter og hytter.

Tallene viser heldigvis en nedgang fra de to siste årene, men det er altså fortsatt svært mange vannskader og mange av dem blir veldig kostbare.

- Det er langt mer sannsynlig å få en vannskade enn å bli utsatt for innbrudd, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Nå er vinterkulda her med skader i kjølvannet. Arne Einar Brun i Tryg forteller at skadepotensialet er enormt.

- Hytter er utsatt, man glemmer å skru av hovedstoppekrana, gradestokken synker til under null, og rørene begynner å fryse og sprekke - med det resultatet at vannet står og renner til noen kommer og oppdager skaden. På det ene bildet ser du et tak i en hytte som er helt bølgete etter et rørbrudd som har stått ukesvis uten å bli oppdaget. Det ble skader for rundt 100.000 kroner i dette tilfellet, forklarer han.

BRUDD I RØRET: På dette bildet ser du et tak som er helt bølgete etter et rørbrudd som har stått lenge uten å bli oppdaget.
BRUDD I RØRET: På dette bildet ser du et tak som er helt bølgete etter et rørbrudd som har stått lenge uten å bli oppdaget. Foto: FOTO: Tryg

- 2010 skiller seg ut som et ekstremt vannskade-år og svært mye var knyttet til frostskader. Det var sprengkulde i lange perioder - også på steder der det vanligvis ikke er så kaldt, forteller Neverdal i Finans Norge, som og opplyser at gjennomsnittsskaden de siste årene som er relatert til frost er på cirka 50 000 kroner.

Praktiske råd for å unngå frostskader

* Rørføringer i yttervegg fører ofte til at kulden utenfra fryser vannrør. Pass derfor på at arkitekten / prosjekterende part tar hensyn til dette.

* Dersom rørføringene ligger utsatt til er det ekstra viktig at bygningen har tilstrekkelig isolering.

* Oppvarming. Skal du reise bort vinterstid, skru gjerne ned temperaturen, men skru den for all del ikke helt av. Dette gjelder både for bolig og hytter. Hold temperaturen over 10 grader C i oppholdsrom når du reiser bort.

* Vinduer i kjellere eller andre kalde rom bør holdes lukket selv når du er hjemme.

* Tilsyn ved fravær. Få noen til å stikke innom og sjekke at alt er som det skal.

* Skal du være borte en kald kveld eller på en lang bytur, kan det være lurt å benytte en NRLs Smartstopp.

Kilde: Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL)

Oppdager ikke skaden selv

Det finnes eksempler på istapper i trapp og stue som er omgjort til en frossen skøytebane.

- De fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta. Den vanligste årsaken til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser, opplyser informasjonssjef Kristina Picard i Storebrand.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost, anslår Storebrand Skadeforsikring at du i snitt må regne med utgifter på omkring 30 000 - 40 000 kroner

Sigmund Clementz i If Skadeforsikring understreker at det i mange tilfeller ikke er hus- eller hytteeieren som oppdager skaden selv. Ofte er det naboer eller forbipasserende som varsler at de ser noe unormalt.

- Det er særdeles lite hyggelig å være på ferie i Syden og bli ringt opp av en nabo som forteller at isen ligger tykk på ytterveggene dine hjemme. Antall skader under frostperioder kan reduseres betydelig hvis hus- og hytteeiere stenger hovedkrana og sørger for nok varme når de ikke er til stede.

Glemmer varmen

FROSTSKADE: På kjøkkenet.
FROSTSKADE: På kjøkkenet. Foto: FOTO: Tryg

- Og de største frostskadene kommer når kuldeperioden inntreffer mens folk for eksempel reiser bort i vinterferien.

- En del sparer på strømmen og skrur varmeovnene ned på et minimum. Da glemmer de forsikringsselskapenes krav om tilstrekkelig oppvarming i bygningen, fortsetter Clementz.

Utleieboliger, hybler og studentboliger er spesielt skadeutsatt i alle frostperioder.

Studenter med en slunken lommebok vil gjerne spare på strømmen, og skrur av all varme når de tar vinterferie.

SKADER I TAKET: Det er ikke bare frostskader som er problemet når kulda kommer. Snøen er også en utfordring. Bildet viser lekkasje i taket.
SKADER I TAKET: Det er ikke bare frostskader som er problemet når kulda kommer. Snøen er også en utfordring. Bildet viser lekkasje i taket. Foto: FOTO: Storebrand

Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige forklarer at det i noen tilfeller er akseptert at vannet må stå på når du forlater hytta - eksempelvis i nyere hytter som har vannbåren varme.

- Men et godt råd er da å installere et styringsprogram hvor du kan kontrollere varmen i hytta, og eventuelt få alarm dersom temperaturen blir for lav eller strømmen går, understreker Rysstad.

Det er ikke bare frostskader som er problemet når kulda kommer. Snøen er også en utfordring.

BEKK FRA KJØKKENSKAPET: Frostskade på kjøkken
BEKK FRA KJØKKENSKAPET: Frostskade på kjøkken Foto: FOTO: If

- Snøpresskader kan bli veldig store. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50 000 og 100 000 kroner. Skråtak er heller ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak, forklarer Kristina Picard i Storebrand.

Tung og kram snø gir ekstra belastning på taket, opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler. Tak som får skader på grunn av snø, dekkes normalt av forsikringen. Men husk at du som hus- og hytteeier er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

Les også:

VARMTVANN ER VERST: Dette er muggskade etter en frostskade og lekkasje av varmtvann. "Skaden har skjedd over lang tid på grunn av at forsikringstaker var bortreist. Det er verdt å merke seg at skader ofte blir verre ved lekkasje av varmtvann", forklarer Kjetil Sømoen, teknisk inspektør i If Skadeforsikring.
VARMTVANN ER VERST: Dette er muggskade etter en frostskade og lekkasje av varmtvann. "Skaden har skjedd over lang tid på grunn av at forsikringstaker var bortreist. Det er verdt å merke seg at skader ofte blir verre ved lekkasje av varmtvann", forklarer Kjetil Sømoen, teknisk inspektør i If Skadeforsikring. Foto: FOTO: If

Vannet flommer når mildværet kommer

Dette skjer med huset ditt i kulden

Her finner du kule peisovner til under 15.000 kroner

FROSTEN HAR TATT GREP: Frostskade hvor du også kan se resultatet utvendig.
FROSTEN HAR TATT GREP: Frostskade hvor du også kan se resultatet utvendig. Foto: FOTO: Tryg

Søk rom for rom i vår inspirasjonsguide

TRENGT SEG FORBI TAKSTEIN: Her er det vann som har trengt inn i konstruksjonen fra utsiden forbi takstein og belegg.
TRENGT SEG FORBI TAKSTEIN: Her er det vann som har trengt inn i konstruksjonen fra utsiden forbi takstein og belegg. Foto: FOTO: Storebrand

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også