I denne leiligheten i London har de benyttet seg av en unik trapp som i den ene enden glir over til å være kjøkkenbenk, og i den andre transformeres til et badekar.

Ville ikke gjemme bort trappen

Det som tidligere var en nedslitt og dårlig planlagt leilighet i Londons fasjonable Mayfair distrikt har ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen blitt til en totalrenovert og mye mer funksjonell bybolig.

- Det aller mest sentrale elementet i leiligheten er uten tvil den unike trappen, forklarer arkitekt og partner i arkitektfirmaet KHBT, Karsten Huneck, til nettstedet.

- Det var en trapp tilstede i den originale leiligheten også, da boligen har store innvendige nivåforskjeller, og det eksisterer høyderestriksjoner på offentlige soner i bygget. Men i motsetning til slik leiligheten fremstod før, har vi valgt å ikke prøve å skjule trappen, men heller gjøre den til et sentralt blikkfang.

Spennende planløsning i kompakt leilighet.

BLIR TIL BADEKAR: Trappen i valnøtt strekker seg inn på badet og omslutter det store badekaret. © FOTO: Johannes Marburg

Unik trapp binder leiligheten sammen.

BLIKKFANG: Arkitektene valgte å ikke prøve å skjule trappen, men heller la den være et blikkfang i boligen. © FOTO: Johannes Marburg

Unik innredning i leilighet i London.

MAYFAIR: Leiligheten ligger midt i et av Londons mest eksklusive nabolag. © FOTO: Johannes Marburg

Løsningen arkitektene kom opp med ble å gjøre trappen til noe som nesten fremstår som et skulptur i leiligheten.

- De som hadde tegnet og planlagt leiligheten slik den fremstod før, hadde gjort sitt beste for å skjule trappen og gjøre den så lite synlig som mulig, forklarer Huneck.

- Men da vi skulle planlegge denne boligen, synes vi at trappen var en så sentral del av denne boligen slik den fremstod og fungerte, at den fortjente å få bli feiret og vist frem.

Trappen ble revet og bygget opp på nytt, og som materiale valgte arkitektene å bruke valnøttre.

- På denne måten ble trappen rent visuelt til en mørk stripe som strekker seg på lang av hele boligen, og binder den sammen, forklarer arkitekten.

- Den navigerer nivåforskjellene i boligen ved å strekke seg opp og ned til ulike rom og soner.

Strekker seg lengre

For å spille videre på den visuelle effekten den mørke trappen har midt i leiligheten, valgte arkitektene å strekke den ut til det maksimale, og la trappen flyte over i andre deler av innredningen.

- I den ene enden av boligen ender trappen opp med å være benkeplaten som strekker seg over den store og sentrale kjøkkenøyen, forklarer Huneck.

- Mens i andre enden av leiligheten igjen strekker trappen seg nedover, og omslutter et stort badekar inne på det som da er baderommet.

Moderne innredning i London.

BADET: "Skallet" i valnøttre som omslutter badekaret er en del av trappen i boligen. © FOTO: Johannes Marburg

Triksene som får boligen til å virke større enn den er.

SYNSBEDRAG: Ved at øyet følger stripen av trappen, lures øyet til å tro at leiligheten er større enn den egentlig er. © FOTO: Johannes Marburg

Trine Jensen

I dette huset har de droppet vegger

Vegger ville bare være i veien mente arkitekten. Derfor satset han på åpne rom og stiger mellom etasjene.

Om bruken av valnøttre, har arkitekten følgende å si:

- Det at vi ville at trappen på mange måter skulle være det største og første blikkfanget i boligen, gjorde jo at vi var nødt til å tenke grundig gjennom hva slags materiale vi valgte å bruke når denne skulle utformes.

Løsningen ble å benytte seg av et materiale som tradisjonelt forbindes med noe mer luksuriøst og ekslusivt enn andre tresorter som furu eller eik.

- Valnøtt har en varme og egenverdi som vi følte passer inn mot andre luksuriøse boliger i dette området, forklarer Huneck.

- I tillegg til at den mørke fargen på treet gjorde det lett å planlegge interiøret rundt denne på en måte som gjorde at trappen kom enda bedre til sin rett.

Hvite vegger

For at trappen skulle fremstå som en "sløyfe som knyttet boligen sammen", valgte arkitektene å holde resten av interiøret i boligen både stramt og enkelt.

Unik innredning i London.

SKJULER MER PLASS: Et stramt interiør og store skap skjuler funksjonelle oppbevaringsløninger. © FOTO: Johannes Marburg

Smart utnyttelse av plass i urban bolig.

SMART OPPBEVARING: Alt av interiør i leiligheten er holdt i hvott. Store skap skjuler smarte oppbevaringsløsninger. © FOTO: Johannes Marburg

- Vegger, gulv og tak ble alle malt helt hvite nettopp for at trappen bedre skulle komme til sin rett, forklarer arkitekten.

- På denne måten gjør kontrasten til at nettopp trappen får lov til å være det helt sentrale elementet i interiøret i denne boligen.

Trappen deler opp boligen

Ikke bare er den sentrale trappen med på å separere kjøkkenet fra det som er stue og oppholdssone i denne boligen, men ifølge arkitektene er den også med å skille mellom offentlige og mer private soner i hjemmet.

- I motsatt ende av kjøkkenet, ender trappen opp med å omslutte det store badekaret, forklarer Huneck.

- Men det eksisterer også en skjerm som avdeling inn til baderommet, hvor glasset er av en type som kan skifte mellom å være transparent og farget, slik at man kan hindre innsyn ved behov.

http://www.klikk.no/bonytt/inspirasjon/article740650.ece

Unik trapp blir til både badekar og kjøkkenbenk.

SLIK BEVEGER MAN SEG: Trappen binder leiligheten sammen, tross nivåforskjeller. © Illustrasjon: KHBT

Smart planløsning i kompakt bolig.

SLIK FUNGERER TRAPPEN: Her ser man tydelig hvordan trappekonstruksjonen strekker seg gjennom leiligheten. © Illustrasjon: KHBT

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!