Slik velger du juletre

Gode råd for å velge riktig juletre

De fleste ønsker et juletre som holder lenge, uten å drysse. Her får du ekspertrådene.

DU GRØNNE GLITRENDE: Det finnes mange gode råd når det kommer til å velge riktig juletre, samt hvordan du bør behandle det.
DU GRØNNE GLITRENDE: Det finnes mange gode råd når det kommer til å velge riktig juletre, samt hvordan du bør behandle det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Sist oppdatert

Det er under en uke til julaften hvor alt skal være klart - gavene skal være pakket inn, huset rengjort, julekakene bakt og viktigst av alt - juletreet skal være i hus og pyntet til feiring.

Men hva skal du velge? Gran, furu eller edelgran? Og hvilke juletretabber bør du unngå?

Nesten 200 år etter at skikken kom til Norge har juletreet etablert seg som kanskje det viktigste symbolet på julehøytid for oss nordmenn.

- Syv av ti planlegger å skaffe seg juletre i år, forteller Svein Vadøy i Opplysningskontoret for juletrær (et intiativ fra Plantasjen, red.anm).

Husk akklimatisering og snitting

Et av de viktigste spørsmålene når det kommer til juletre, er hvordan du får det til å vare lengst mulig, uten å drysse. Ifølge daglig leder hos Norsk Pyntegrønt, Tord Langmoen, ligger hemmeligheten i å behandle det som om det var en blomsterbukett.

- Et juletre skal behandles omtrent som snittblomster. Husk at treet får en veldig brå overgang fra kald vinter til varm stue. Gi treet en gradvis tilvenning. La det stå i en litt kjølig bod, kjeller eller garasje ei natt eller kanskje et helt døgn før du tar det inn i stua. Når treet settes opp, kapper du litt av rota og så gir du treet godt med vann så lenge du har det inne, sier Langmoen.

Spør når treet er felt

Juletreets historie:

Juletreskikken kommer opprinnelig fra Tyskland. De eldste kildene som kan fortelle om juletrær skriver seg fra Sørvest-Tyskland allerede på 1500-tallet.

I Skandinavia spredte juletreskikken seg først både i Sverige og Danmark (1808) før den kom til Norge (1822). I Sverige skal juletreet ha kommet så tidlig som på 1700-tallet.

Før kvittet juletredyrkerne seg med nesten halvparten av juletrærne fordi de ikke var pene nok for salg. Takket være avansert forskning på dyrking av juletrær, kan de beste juletreprodusentene selge så mange som ni av ti trær.

Et annet godt tips er å plassere treet så langt fra varmekilder som peis eller ovn som mulig. I følge Vadøy i Opplysningskontoret for Juletrær, bør du også gjøre litt research når du er ute kjøper treet, som for eksempel å sjekke at også barnålene innerst ved stammen er friske og fine, selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast.

- For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Det kan derfor være lurt å spørre om når treet er felt før du handler.

- I tillegg bør du dra fingrene gjennom barnålene før du tar med deg drømmetreet hjem. Hvis barnålene faller lett av er det som oftest et dårlig tegn, og du bør vurdere et annet tre, forklarer Vadøy.

Viktig med riktig juletrefot

- Mange gjør en stor feil ved å spikke til treet for å få det til å passe i juletrefoten. Et juletre suger vann mellom barken og veden, og mister sugeevnen hvis du spikker av barken. Det kan derfor lønne seg å ta med juletrefoten når du skal kjøpe juletre, så du er sikker på at det passer, påpeker Vadøy.

Du bør i tillegg unngå kaldt vann. Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Velg et tre du liker

I følge Norsk Pyntegrønt vil vi totalt kjøpe omkring to millioner trær i år. Mellom 50 og 60 prosent av dette er norsk gran, 20-25 prosent er normannsgran og 15-20 prosent er fjelledelgran.

I tillegg kommer noen andre som serbergran, engelmannsgran, blågran, og furu.

Langmoen mener det viktigste er å velge et tre du har lyst på, og som passer for stua.

- Velg det du har lyst på. Juletreet har en så sentral plass i stua at du skal velge det du vil ha. Har du god plass og liker et bredt tre, er normanns et godt valg. Har du mindre plass og vil ha et smalere tre, bør du velge norsk gran eller fjelledelgran. Vil du ha et tre som lukter godt? I så fall er fjelledelgran eller norsk gran det rette for deg, sier Langmoen.

Han forteller at det meste av juletrær blir omsatt de to siste to ukene før jul.

Skap tradisjoner - ta med barna på selvhogst

Langmoen anbefaler deg å ta deg tid til å dra ut i skogen og hogge treet selv, fremfor å stikke innom storsenteret i hui og hast.

GJØR DET SELV: Det aller beste er å hogge juletreet selv.
GJØR DET SELV: Det aller beste er å hogge juletreet selv. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

- Gi ungene en flott førjulstradisjon! Ta dem med for å hogge juletre hvert år. Selve opplevelsen med å ha med barna for å hogge juletre er så fin, særlig hvis du kan få en tur med hest og slede, og få servert gløgg ved et bål. Det har vi gjort i vår familie, og de kommer fortsatt hjem for å få med seg dette, selv om de har flyttet hjemmefra nå, forteller Langmoen.

Mange dyrkere tilbyr selvhogst av trær. Norsk Pyntegrøn har en oversikt over steder som tilbyr selvhogst i fylket du bor.

I følge Norsk Pyntegrøn bør prisen på juletre ligger et sted mellom 300 og 700 kroner alt etter hvor i landet du kjøper, og hva du kjøper. Vanlig gran er billigere enn edelgran, og i Oslo sentrum er juletreet dyrere enn langt fra en storby. Det ser ut som prisene i år blir omtrent som i fjor.

Allergisk? Spyl treet

Når det gjelder juletreet er man som oftest ikke allergisk for selve grantreet. Det er allergenene, i form av muggsopp og gammel pollen, som treet bringer med seg som kan skape problemer.

- Et godt tips til alle med allergi og luftveisplager er å spyle treet før det tas det inn i huset. La treet tørke/avdampe i et separat rom, for eksempel i kjelleren eller garasjen. Under avdampningen frigjøres de irritante mikropartikler du helst ikke vil ha i stuen, sier Vadøy.

Ellers er kunstige juletrær av plast selvsagt et godt alternativ for de som er virkelig plaget.

Les også:

Julepynten for deg med liten plass

Her finner du bilder av lekre julehjem

Nå skal julepynten være rosa og glorete

Slik blir det julerent i en fei

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også