På grunn av omkringliggende fjellformasjoner er det ofte overskyet og mørkt store deler av dagen i den nordlige delen av Hyogo-området i Kansai-regionen i Japan.

Siden beboerne i den mørke dalen har få timer med dagslys ønsket de å bringe mest mulig lys inn i hjemmet sitt. Familien på fire tok kontakt med arkitekt Yo Shimada fra Tato Architects for å få hjelp.

Inspirert av drivhus

- Jeg ønsket å lage et lyst og stabilt inneklima og kom opp med en plan på tre hus som er arrangert på en 1,8 meters høy fundamentert plattform, forteller Shimada. To av husene er inspirert av drivhus.

Plattformen, som inneholder oppholdsrommene i huset, er gravd 76 centimeter ned i bakken. Dette ga stabilitet til plattformen som ble bygget på en skrånende tomt. Det sørger også for en terminal oppvarming og avkjøling av huset, samt et stort uteområde med god utsikt over fjellene rundt.

Hus med drivhus=

PLANLØSNING © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus

BEVISST: Husene er plassert slik at uteplassen har både solfylte og skyggelagte områder. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus=

NEDGRAVD: Deler av plattformen som drivhusene står på er gravd ned i bakken. På uteplassen har foreldrene god oversikt over barna når de er ute. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus=

SPESIELT: På natten ser taket på den originale privatboligen ut som klassiske drivhus. Tomten er på 232 kvadratmeter. Boligen sto ferdig i februar 2012. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus

UTEPLASS: Taket til plattformen blir brukt som uteplass. © FOTO Ken'ichi Suzuki

Ulike rom med ulike funksjoner

Hvert av husene er innredet ulikt. Det ene er et bad, det andre er et gjesterom og det tredje er et solrom. To av husene, som er inspirert av drivhus, er laget av gjennomskinnelige plastplater som slipper inn godt med lys. Badet og solrommet er bygget slik at de forsyner underetasjen med belysning og ventilasjon gjennom store åpninger i gulvet. Særlig solrommet samler opp varme på vinteren og slipper ut varme på sommeren.

- De tre husene fungerer ikke som oppholdsrom, forklarer arkitekten. De dekker derimot over taket til plattformen, der de faktiske oppholdsrommene er. Husene skjuler dermed innsyn fra naboene og sørger samtidig for utsikt over uteplassen, slik at foreldrene kan holde øye med barna.

Hus med drivhus

SONER: Huset er delt inn i ulike soner. Spisestuen ligger under et av drivhusene. Interiøret er enkelt og stilrent. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus=

BAD: Badet er lyst og luftig takket være de gjennomskinnelige veggene. Veggene gir godt med lys, men hindrer innsyn. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus

KONTOR: På kontoret i det ene drivhuset har man kontakt med stuen nedenfor. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus

BAD: Badet er plassert i det ene huset med åpning ned. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Materialer

De ytre veggene av plattformen er dekket med betong for å gi en isolerende effekt. Drivhusene er dekket med bølgete plater av polykarbonat for å ta inn sollyset. Mellom plastplatene og strukturen til huset er det lagt plater som er fukt og vannabsorberende. Innsiden av tak og vegger består av varmeisolerende og lysreflekterende plater av resirkulerte PET flasker.

- Åpningen ned til oppholdsrommene lukkes på de varmeste og kaldeste dagene, avslutter arkitekten.

Hus med drivhus

SLIPPER INN LYS: Husene er bygget i bølgete plastplater som er transparente og slipper inn lys. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Hus med drivhus

ÅPNING: Fra badet er det en åpning der lyset strømmer ned til oppholdsrommene under. © FOTO: Ken'ichi Suzuki

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!