Det er blitt en trend å innkvartere seg hos private mennesker når du er på ferie.

Det sosiale reisenettstedet Airbnb.com har samlet et knippe av de mest eksotiske private ferieboligene i verden, hvor også du kan bo.

Nylig ble det klart at mer enn 10 millioner overnattinger er booket via Airbnb.com, og antallet bookede overnattinger steg med 465 prosent i 2011.

Reisenettstedet ble grunnlagt i San Francisco, California i 2006 og har opplevd rekordstor vekst.

- Vi opplever i stigende grad at folk ønsker en mer personlig og inspirerende ferieopplevelse. Det er ingen tvil om at det er stimulerende å sitte i en trehytte i jungelen eller bo i et støvleformet hus i New Zealand. På Airbnb finner man alle slags boliger, både dyre og billige samt eksotiske og alminnelige boliger, forklarer nordmannen Ole Ruch som er leder for Airbnbs nordiske hovedkontor i Danmark.

I dag er Airbnb en ledende sosial markedsplass for spesielle overnattingsmuligheter i verden. Med over 100 000 boliger så skal det kanskje være mulig å finne en annerledes ferieopplevelse?

Kryp sammen i slovensk igloo-idyll

Kryp sammen i slovensk igloo-idyll © Foto: Airbnb

Møter lokalbefolkningen

Redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst har sans for delekulturen du finner på nettsteder som Airbnb.

Hun bekrefter også trenden med å leie seg inn i privatboliger.

- Du får ikke samme service som på et hotell, men folk som leier ut boligen sin vil gjerne at du skal ha en positiv opplevelse. De kan være behjelpelige med å guide deg til de hyggelige restaurantene eller stedene.

- Kanskje har de lagt igjen et notat med noen anbefalinger, et kart. Slike ting. Du skal heller ikke se bort i fra at det er enklere å komme i kontakt med lokalbefolkningen gjennom å leie privatboliger. For du kan være ganske så ensom på et hotell midt i en storby.

Astronomisk utkikksboble i Chile ($ 130 /natt)

Astronomisk utkikksboble i Chile ($ 130 /natt) © Foto: Airbnb

- Når det gjelder å bo i et fly eller en støvel så er det nok et marked for det også i Norge. Vi ser i hvert fall at folk søker unike steder eller på fire, femstjerners hoteller. Det holder visst ikke for Ola Nordmann å bo på alminnelige hoteller lenger, sier Moland til Bonytt.no.

Populært blant Oslofolk

Stadig flere booker overnattinger gjennom Airbnb i Norge, og særlig Oslo er blant Airbnbs raskest voksende regioner i verden. Omtrent 60 prosent av bookede overnattinger ble gjort av reisende fra hovedstaden.

Hittil i 2012 er det booket over 500 prosent flere overnattingsdøgn i Norge enn tilsvarende periode i 2011, og etterspørselen har økt med over 70 prosent på de siste fem månedene alene, melder Airbnb.

Bo i en støvel på New Zealand ($ 225 /natt)

Bo i en støvel på New Zealand ($ 225 /natt) © Foto: Airbnb

Jakter kulturhistorie

Nettstedets egne tall viser at norske brukere allerede har booket over 25 000 overnattingsnetter gjennom Airbnb i 2012, mot 15 000 i hele 2011.

Nå ønsker de seg selvsagt flere unike norske boliger velkommen på siden.

- Det er en kraftig etterspørsel fra utenlandske turister på jakt etter spennende boliger som gjenspeiler norsk arkitektur og kulturhistorie, forteller Ruch.

Eksempler på overnattingsmuligheter på Airbnb.com:

Bo i en støvel på New Zealand ($ 225 /natt)

Havutsikt fra et 727-fly i Costa Rica (£ 265/natt)

Kryp sammen i slovensk igloo-idyll

Trehus i jungelen med boblebad ($ 150 /natt)

Designvilla utenfor Oslo ($ 400 /natt)

Vingård ved Bordeaux ($ 99 /natt)

Astronomisk utkikksboble i Chile ($ 130 /natt)

Trehus i jungelen med boblebad ($ 150 /natt)

Trehus i jungelen med boblebad ($ 150 /natt) © Foto: Airbnb

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!