Halve vitsen med hyttelivet er å gjøre noe annet enn det du gjør hjemme. Dusje ute, for eksempel.

Bare tanken på å investere i en utedusj i et land der man ikke kan regne med temperaturer på over 25 grader kan imidlertid synes ekstravagant, i beste fall optimistisk.

Men en utendørs dusj kan også inngå i en nøktern livsstil på enkle hytter. For eksempel vil du kunne avlaste, eller kanskje til og med erstatte badet innendørs om du installerer en skikkelig dusj utendørs.

En hageslange fra nærmeste hagesenter er alt som skal til for å kjøle seg ned, skylle av seg saltvann samt spyle redningsvester eller annet utstyr. Skal du imidlertid dusje eller skylle med stil, er det en ekte utedusj som gjelder.

Kaldt eller varmt vann?

Den omfattende varianten går ut på å installere et blandebatteri og koble til både varmt- og kaldtvann. Kjøper du et blandebatteri av skikkelig kvalitet unngår du kalddusj og varmtvannssjokk. Du kan også benytte vanlige dusjer beregnet på innebruk, men må da tømme systemet for vann før den første frostnatten.

Dersom du er mindre opptatt av selve utformingen av dusjen finnes det andre gode løsninger. Den enkleste (og rimeligste) er å kjøpe en anretning som består av en svart pose med oppheng, dusjhode og slange. Solen varmer opp vannet i posen og gir deg en gratis, varm og miljøvennlig skyll. Se for eksempel hyttetorget.no.

Nå skal vi over på helt andre løsninger:

Utebad

Denne dusjen er plassert inntil ytterveggen til en hytte på Frøya i Trøndelag. Det er bygget et gjerde rundt plattingen for å skjerme for vind og hindre innsyn.

Utedusj ved hytte på Frøya

UTENDØRS BADEROM: Utedusjen er bygget inntil hytteveggen. © Foto: Per Erik Jæger

Oppoverstråler

Apparaturen WellWell kobles på hageslangen har kanskje mer til felles med en konvensjonell spreder, enn med utedusjer flest.

Fordelen med en slik løsning er at den krever minimalt med plass. Ulempen er at hårvasken blir mindre effektiv. WellWell produseres av belgiske Trade Winds, og kan bestilles direkte fra produsenten. Prisen ligger på cirka 2810.

WellWell utedusj

OPPOVERDUSJ: WellWell ligner mer en konvensjonell vannspreder enn på en utedusj. © Foto: Trade Winds

Slangen reiser seg

Serpentine fremstår som en forlengelse av hageslangen, der den reiser seg i akkurat passende høyde over bakken.

Dusjen skal ikke monteres eller stikkes i jorden, og kan lett flyttes rundt i hagen eller på terrassen.

Serpentine produseres av belgiske Extremis og koster kr 4800 hos Euklides.

Serpentine fra Extremis

KLAR TIL HUGG: Serpentine fra Extremis ligner en giftslange i alarmberedskap. © Foto: Extremis

Eksklusivt dusjmøbel

Den berømte franske designeren Inga Sempé står bak modellen Niagara, som nærmest er et møbel i seg selv.

Her fungerer fotbrettet som sokkel. Dusjen kan derfor stå av seg selv, men den bør plasseres på flatt underlag. Niagara kan bestilles direkte fra produsenten Tectona. Prisen ligger på cirka kr 13 500.

Utedusjen Niagara

SOFISTIKERT: Utedusjen Niagara er oppkalt etter det berømte fossefallet på grensen mellom USA og Canada, og bør kunne levere en kraftig vannstråle. © Foto: Tectona

Privat uteliv

Denne arkitekttegnede utedusjen kombinerer behovet for privatliv samtidig som man får mulighet til dusje i nærkontakt med naturen.

Dusjen hører til en hytte på Stavern som er bygget på en sprekk, og dermed temmer noe som så ut til å være en umulig tomt.

Arkitekttegnet utedusj

ARKITEKTTEGNET DUSJKABINETT: Denne dusjløsningen er designet av arkitektkontoret Lund Hagem. © Foto: Espen Grønli

Sjenanse og renslighet

Skal en utedusj virkelig fungere som dusj, må klærne av. De mindre frigjorte av oss vil foretrekke å skjerme seg akkurat under dette ritualet.

Cane-lines utedusj Richmond kommer med et slags kabinett i mokkafarget kunstflett. Fås på Skeidar til kr 17 499.

Utedusjen Richmond fra Cane-line

SKJERMBRETT: Utedusjen Richmond kommer med 180 graders skjerming. © Foto: Cane-line

Dansk dusj

Arne Jacobsens Vola-armaturer er tidløse klassikere. De ble designet og lansert på 60-tallet, og er fremdeles et førstevalg for mange som bygger nye bad eller pusser opp badet.

Nå frir produsenten til designaficionados ved å introdusere utedusjen fs3. I Norge Produktet føres av Shelby.

Utedusj fra Vola

DESIGNIKON: Denne utedusjen er basert på Arne Jacobsens Vola-serie. © Foto: Vola

Kobberdusj

Om metallets glans er like viktig som vannet, er kobberdusjen fra Seletti en aktuell kandidat. Dusjen stikkes i bakken og kobles til en hageslange.

Trykket reguleres ved hjelp av et rødt maskinhjul. Aquart kan kjøpes på nettet, for eksempel via Hipvilla, og koster kr 1605.

Utedusj i kobber fra Seletti

BLANKT KOBBER: Utedusj fra Seletti. © Foto: Per Erik Jæger

Dusj og fotbrett i ett

En utedusj trenger ikke se ut som en utedusj. Denne hvite tallerkenen er egentlig et gigantisk dusjhode som dusjer deg nedenfra og opp. Vannet som ikke treffer deg på veien oppover, treffer deg som regndråper på vei nedover.

Løsningen krever ingen installasjon, og er lett å stue bort når sommeren er over. Viteo shower produseres av Viteo, og kan bestilles på nett, for eksempel viteoshower for kr 4400.

Viteo Shower

FOTBRETT OG DUSJHODE I ETT: Viteo Shower tilbyr en annerledes måte å dusje på. © Foto: Viteo

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!