GJØR JOBBEN FOR DEG: Med en slik slangetrommel blir det lettere å kveile inn slangen etter bruk. © foto: Grønn Industri AS

Enten du bruker den til vanning av blomster eller vask av hagemøbler, er hageslangen for mange av oss et viktig hageredskap.

En god hageslange er en smart investering. Hvis du tar vare på slangen din, vil det tjene deg godt gjennom flere sesonger. Følg tipsene nedenfor for å forlenge levetiden på slangen din.

- Det finnes mange forskjellige kvaliteter av hageslange, påpeker Geir Andersen fra Grønn Industri.

- På etiketten vil man blant annet som regel se hvilke temperaturer de kan benyttes under, UV-bestandighet, garantitid og lignende.

Solen kan skade slangen

Som en god regel kan man uansett si at slangen vil holde lenger dersom man tar godt vare på den.

Jan Basberg ved Gartnerservice/Servicepartner for Gardena i Norge forteller at vedlikehold av hageslanger dreier seg først og fremst om å sørge for å unngå kutt og forsøke å sørge for at slangen ikke blir dratt over skarpe hjørner, steiner og lignende.

- Hvis slangen blir liggende i solen under fullt trykk og det ikke er gjennomstrømning, vil vannet blir svært varmt, noe vanlige hageslanger ikke er beregnet på, og de kan ta skade av dette.

- Med andre ord; Unngå at slangen blir liggende ubrukt med trykket på.

Andersen fra Grønn Industri påpeker at det også alltid er lurt tømme slangen for vann etter bruk.

GJØR DET SELV: Dersom det er gått hull i slangen kan du fikse det selv ved å bruke en slik slangereperasjonskopling/reparator. © foto: Gardena.no

Heng slangen pent

Slangen holder mye lenger dersom den henges pent opp fremfor å bli lagt i en haug på bakken. Derfor anbefaler Andersen at slangen henges på en slangetrommel, da det er lettere å sveive/kveile den inn etter bruk.

Her sikrer man at slangen blir sveivet opp uten vridning og knekk etter bruk, helt av seg selv.

- Dersom man prøver å unngå vridninger og knekk på slangen vil den også leve lengre. Dersom man først får en knekk på slangen, vil det bli et varig, svakt punkt.

- Man får i dag kjøpt vrifrie slanger - og her, som med alt annet, får man det man betaler for.

POPULÆRT HAGEREDSKAP: Hageslangen er et kjærkomment verktøy og brukes til så mangt. © Illustasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Hvis uhellet er ute

Dersom uhellet er ute og man får hull i slangen, kan dette løses enkelt.

Ifølge Andersen er det så enkelt som å klippe av den delen der hullet er og skjøte de to stykkene sammen med en slangereparasjonskopling.

Alle vanningsprodukter må tas inn om vinteres og oppbevares frostfritt.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!