At det er trangt om plassen i storbyene når det gjelder kvadratmetre og tomteplass er et kjent faktum. Og aldri har vel dette stemt mer enn i millionbyen Tokyo.

Her skal mange bygge å bo på relativt kompakte områder, og resultatet blir ofte en arkitektur og unike boligløsninger man ikke ser andre steder i verden.

Og dette huset, i bydelen Koenji Minami Suginami midt i Tokyo sentrum, er ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily inget unntak.

Her fikk nemlig arkitektene fra Apollo Architects & Associates noe å bryne seg på: Hvordan lage et funksjonelt hus til en familie på en tomt hvor det egentlig ikke er plass til det?

Klemte huset på plass

Huseierne kom til arkitektene med utfordringen: De ønsket et hjem som skulle ha et tidløst og funksjonelt design og uttrykk - og som i tillegg skulle passe inn på den meget beskjedne tomten.

- Eierne var et ungt par i 30-årene, forteller arkitekt Satoshi Kurosaki til designnettstedet Designboom.

- Begge var opptatte av design og arkitektur, og hadde mange og klare meninger om hva de ønsket av sitt nye hjem.

Slik får man et funksjonelt hus på en liten tomt.

GODT MED LYS: Store vinduer langs sidene på huset sørger for dagslys, samtidig som innsynet fra naboer begrenses. © FOTO: Masao Nishikawa

Tomten huset skulle bygges på målte i underkant av beskjedne 38 m2, men for arkitektene ble begrensninger sett på som utfordringer. Løsningen de kom frem til etter å ha blitt satt på saken, har høstet oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Tett på naboene

Tomten var i utgangspunktet lang og smal, og hadde begrensninger i form av naboeiendommer. Langs sørsiden av tomten gikk det gangveier som førte frem til flere av nabohusene.

- Vi valgte å plassere vinduer på husets langside, i litt tilfeldig mønster. Det gjør at sollyset trenger direkte inn i huset fra siden, forklarer Kurosaki.

Tidløs og spennende i Tokyo.

STRAM DESIGN: Paret som eier huset var ivrige arkitekturelskere som visste hva de ville ha. © FOTO: Masao Nishikawa

Tomt utnyttet til det maksimale i Tokyo.

LYSER OPP: Ved å sette vinduer høyt oppe på veggen og i taket, siles lyset inn i huset, og sørger for at det, til tross størrelsen, ikke virket trangt og smalt. © FOTO: Masao Nishikawa

Arkitekten forklarer at både innsyn og privatliv var viktig å ta hensyn til. I samspill med huseierne bestemte de seg for at fronten på huset måtte være så tildekket som mulig.

- Det er kontrasten som er spennende, mener Kurosaki.

- Fra vinduene på langsiden, som fyller huset med lys - til fronten, med sitt dekke av mørke galvaniserte stålplater.

Utnyttet alle kriker og kroker

Et lite hjemmekontor har fått plass i tredje etasje.

- Her følte vi at korridoren som ligger vendt mot trappeoppgangen burde utnyttes enda bedre, og dermed ble vi sammen med klientene enige om å lage et hjemmekontor, forteller Kurosaki.

På hver side av denne korridoren har man nå fått plass til oppholds og hobbyområder.

Smarte triks som gjør at små rom virker større.

ÅPNE TRINN: Ved å holde trinnene på trappen åpne, sørget arkitektene igjen for at dagslyset i huset maksimeres. © FOTO: Masao Nishikawa

De store vinduene kan skjermes med smarte persienner, slik at sollys siles inn i rommet.

TV STUE: Her har man valgt å male veggen bak TV skjermen i en mørk farge, noe som gjør at den stikker mindre frem i interiøret. © FOTO: Masao Nishikawa

- Disse har familien mange ganger uttrykt at er deres favorittsteder i huset, forklarer arkitekten.

- På grunn at taket som skråner, får man litt loft-følelse her, samtidig har man god tilgang til naturlig dagslys, nos som gjør disse rommene perfekte for mange hobbyaktiviteter og annet type arbeid som krever godt lys.

Rommene flyter sammen

Arkitektene kaller boligen for en "mikro urban residens", og forklarer at det totale gulvarealet i huset bare måler beskjedne 93 m2.

Slik fikk arktiektene fra Apollo Architects & Associates dette huset til å passe på en vanskelig tomt.

MODERNE: For eierne av huset var det et poeng at huset skulle være både nokså stramt i stilen, og at det skulle fungere for deres bruk og hverdagsliv. © FOTO: Masao Nishikawa

- Grunnen til at man får en følelse av at her er mer plass, er nok måten rommene flyter over i hverandre på, forklarer Kurosaki.

- Vi ønsket at hele boligen skulle stå frem som ett kontinuerlig habitat, som ikke brytes over i noe annet ved dører eller vegger, men som bare forandrer form ved behov og i det man stiger over i en ny etasje.

Maksimere dagslys, minimere innsyn

Arkitektene ønsket å sørge for at boligen skulle fremheve hva huset hadde å tilby i lengde sammenlignet med hva det manglet i bredde.

- Vi tegnet hele tiden med det i bakhodet, sier Kurosaki.

- Samtidig skulle vi ta hensyn til at familien ville "beskyttes" mot veien foran huset, og i tillegg ønsket minimalt med innsyn fra naboer langs sidene av huset.

Huset er tilpasset tomten og husene i umiddelbar nærhet.

SMALT, LANGT OG HØYT: Slik fikk man utnyttet en vanskelig tomt. © FOTO: Masao Nishikawa

Huset er smalt, langt og høyt.

TETTBEFOLKET NABOLAG: Arkitektene fra Apollo Architects & Associates sørget for at eierne av dette huset ikke skulle plages av innsyn fra nyskjerrige naboer. © FOTO: Masao Nishikawa

Foran huset, ved inngangspartiet, har man laget plass til parkering av familiens biler. I tillegg huser første etasje private soverom og et oppbevaringsrom for familiens sykler, hvor det skulle være enkelt å hente og sette tilbake disse hver dag.

- Vinduene i denne etasjen sitter langt oppe på veggen. Det er for å unngå at naboer, på vei til sine egne hus, skulle kunne gå forbi og titte inn, forklarer arkitekten.

Interiøret skulle være enkelt og moderne

Nok et ønske familien hadde med sitt nye hjem, var at interiøret skulle holdes enkelt og stramt.

- På denne måten så paret for seg at hele hjemmet deres ville være mer tidløst, sier Kurosaki.

Apollo Architects & Associates står bak huset.

LYS FRA OVEN: Husets kjøkken ligger i andre etasje. Her myker treverk opp harde linjer og stramme hvite vegger. © FOTO: Masao Nishikawa

Dette huset er godt gjennomtenkt.

MINIMALISTISK: Det er vanlig i japanske hjem å ikke fylle overflater med pynt og rot. Her bor man ofte såpass kompakt at det ville virke kveldende med mange detaljer og mye stæsj. © FOTO: Masao Nishikawa

Hvite vegger, parkettgulv og en moderne trapp i stål gjør sitt til at inntrykket av boligen unektelig er både minimalistisk og moderne.

- På kjøkkenet brukte vi naturlig treverk for å tilføre et litt mykere uttrykk, forklarer arkitekten.

- Det samme gjelder på en del av bjelkene som løper i taket i tredje etasje.

Her plages man ikke av nyskjerige naboer.

LUKKET OG LÅST: Fronten av dette huset, som vender ut mot gaten, er fullstendig lukket for innsyn. © FOTO: Masao Nishikawa

Hvite vegger er et velbrukt triks for å lure øyet til å tro at et rom er større enn det egentlig er.

LYSE VEGGER: Vegger og tak er holdt i hvitt, da eierne av huset ønsket seg både en stram stil, men også et interiør som var tidløst og ville holde seg moderne. © FOTO: Masao Nishikawa

I andre etasje ligger familie- og oppholdsrom kjøkken, stue og spisestue. Her strømmer lyset konstant inn fra skylight-vinduene i etasjen over.

- Det lineære designet av dette rommet gjør at øyet trekker bortover, og man "glemmer" hvor smalt huset egentlig er, forklarer Kurosaki.

- I tillegg bidrar trappen til at øyet trekkes oppover i huset, noe som også får oppmerksomheten vekk fra at bredden ikke gir så stor plass å boltre seg på.

Spennende arkitektur i Japans hovedstad.

TOMTEUTNYTTELSE: Hver krik og krok av huset er utnyttet til det maksimale. © Illustrasjon: APOLLO Architects & Associates

Arkitekttegnet hus i Japan.

SMART LØSNING: Slik så arkitektene for seg at huset skulle bli så funksjonelt som mulig. © Illustrasjon: APOLLO Architects & Associates

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!