Innredningstrendene i Norge kan sammenlignes med hvordan det norske lynnet regnes for å være: lavmælt og fornuftig. Kanskje litt sjenert?

Selv om den skandinaviske stilen, kjennetegnet av naturmaterialer og rasjonell utforming, på ingen måte er enerådende, er det kanskje rom for å våge litt mer når det kommer til innredning av eget hjem.

Møbelmessen i Milano tiltrekker seg designinteresserte fra hele verden. Det bør ikke overraske noen at nyhetsslippet i år ikke er like massivt som tidligere. Den europeiske gjeldskrisen stimulerer ikke akkurat til store, vågale investeringer og formmessige krumspring.

Likevel, i mengden av sobre møbelnyheter, finnes det produkter som gjør krav på å bli sett og kommentert. Kanskje får du selv inspirasjon til din egen stue.

Pop-puff

Skal du ha ett møbel i kosekroken, bør det ikke bli dette. Den italienske produsenten Campeggi er kjent både for sine lekne og sine praktiske møbler. iPouf hører nok først og fremst hjemme i førstnevnte kategori. Benken, eller puffen, er både et sittemøbel og et stereoanlegg der du kan koble til mp3-spilleren din. Lyden blir dog best for den som ikke sitter på selve pølsepuffen.

iPouf fra Campeggi

PUFF MED LYD: iPouf fra Campeggi er et stereomøbel du kan sitte på, og er kompatibel med alle Apples dingser. © Foto: Ezio Prandini

Dropp duken

Spisebordet Twaya er så spektakulært at man mistenker ugler i mosen. Men det er altså massiv eik hele veien gjennom. Bordet er demonstrasjon av hvilket potensial som bor i treverk, når bare kreativitet og håndverk av førsteklasse får utfolde seg fritt.

Spisebordet Twaya fra Emmemobili

FORMET SOM EN DUK: Eikebordet Twaya er designet av Ferruccio Laviani for Emmemobili, © Foto: Emmemobili

Bordet Twaya fra Emmemobili

DETALJ AV BORDET: Bordet Twaya er formet som en duk. © Foto: Emmemobili

Etter dietten

I den rause lenestolen Sfatto fra Edra er det ikke spart på læret. Huden ligger i tykke folder, som etter en rigid lavkarbodiett. Men trass i et tilsynelatende ukontrollert vekttap er stolen fremdeles blant de største i sitt slag.

Den svikter dessuten ikke når det kommer til komfort: Under det grove læret skjuler det seg en finstemt mekanikk, som lar deg brette rygg og vanger ut og inn slik at du kan late deg i ulike sittestillinger.

Fleksibel lenestol fra Edra

FREMDELES TYKK: Huden ligger i grove folder, men stolen Sfatto har fremdeles rause dimensjoner. Design ved Francesco Binfaré for Edra. © Foto: Emilio Tremolada

Sjokkskjenk

Kommoden (W)hole fra Fratelli Boffi er i utgangspuktet en fortolkning av et typisk stilmøbel fra 1700-tallet, altså et møbelstykke som grandtante normalt ville omfavnet.

Så har altså designeren laget et halsbrekkende, postmoderne, rosa hull i møbelet som gjør at sherryen likevel havner i vrangstrupen.

W(hole) fra Fratelli Boffi

MAKSIMALT STILBRUDD: Brødrene Boffis møbelet W(hole) i Psykorokokkostil er for spesielt interesserte. © Foto: Fratelli Boffi

Maks kitsch

Skal du flørte med kitsch, kan du like gjerne hoppe i det. Uten fallskjerm. Italienske Sicic lager møbler for en verden der det ikke finnes grenser for utskeielser.

Om produsenten mener det alvorlig, eller om det hele er gjort med ironisk distanse er litt uklart. Regn uansett med noen himlende øyne og flakkende blikk når gjestene dine ser stuens nye stolthet.

Anaconda fra Sicic

SOFA FOR OVERMODIGE: Ryggstøtten i sofaen Anaconda er formet som to slanger. © Foto: Sicic

Stol med hjerteformet rygg fra Sicic

GRENSELØST ROMANTISK: Stolen Sedia di fidanzamento synes å være utslag av blind kjærlighet. © Foto: Sicic

Målbevisst møbel

Det er kanskje ikke så underlig at vi ikke har sett kombinasjonen fotballmål/stol tidligere. Hva skulle vel målet med en slik stol være?

Nå er Lazy Football her, og markedet vil nok raskt gi svar på om dette er stang inn, eller helt bak mål.

Lazy Football fra Campeggi

FOTBALLSTOL: Med to eksemplarer av stolen Lazy Football fra Campeggi kan du sitte og spille fotball. © Foto: Ezio Prandini

Bobler av lyse ideer

Absolutt alt som den svenske designgruppa Front gjør, stråler av originalitet og nyskapning. Med pendellampen Surface Tension Lamp treffer de også en magisk nerve. Ved første øyekast ser den ut som nok en naken lyspære. Men når du blunker og ser igjen, oppdager du at pæren har vokst. Og i neste øyeblikk er den helt borte!

Som all annen trolldom, har også denne en naturlig forklaring: Selve lyskilden er en liten led-diodeplassert i sokkelen, mens den foranderlige glasskuppelen i virkeligheten er en såpevannaktig substans som blåser seg opp og sprekker, for så å blåse seg opp igjen.

Klær skaper møbler

Ifjor fikk du muligheten til å skaffe deg en stol laget av undertøy. I år kommer det tilhørende bordet - også laget utelukkende av brukte klær - tilsatt et slags lim som gjør at det hele blir stivt og holdbart.

At underbuksene kan stå på egne ben er mer forunderlig enn det er praktisk: Bordplaten er full av kriker og kroker der smuss vil sette seg fast. Selv ikke vaskemaskinen kan hjelpe deg da.

Rememberme fra Casamania

BORD AV KLÆR: Bordet Rememberme fra Casamania er laget av brukte klær. © Foto: Casamania

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!