Tomtegrense og veirett

Dette kan du finne ut om naboens eiendom

Mener du at det er du som har veirett over naboens eiendom, eller kanskje at en del av naboens hage egentlig tilhører din eiendom?

ENKELT OG GRATIS: Er det egentlig du som har veirett over naboens eiendom, eller kanskje en del av naboens hage egentlig tilhører din eiendom? Å finne ut av det er kanskje ikke så vanskelig som du kanskje tror.
ENKELT OG GRATIS: Er det egentlig du som har veirett over naboens eiendom, eller kanskje en del av naboens hage egentlig tilhører din eiendom? Å finne ut av det er kanskje ikke så vanskelig som du kanskje tror. Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Det finnes i dag flere publikumsvennlige nettsider hvor man som privatperson gratis kan skaffe seg en rekke opplysninger om egen eiendom og naboens eiendom.

- Vi er av den oppfatning at dette er med på å opplyse og bevisstgjøre privatpersoner på hvilke prinsipper/regler som gjelder for blant annet fastsettelse av grenser mellom eiendommer, forteller Margrethe Hansen, Advokatfullmektig i Kraft Advokatfirma AS.

Veirett og busker

I samarbeid med Bolig-advokat.no, en nettbasert tjeneste som består av spesialister på eiendomsjuss og boligrett, forteller Hansen at de ofte får spørsmål angående hva naboen har rett til å gjøre og ikke gjøre på egen eiendom.

- Gjennom vårt arbeid opplever vi at det mellom naboer er mye spørsmål om veirett, hekk, trær og busker. Her er det for eksempel spørsmål om høyde på trær, hvor langt fra grensen trærne skal stå. Hvilke tiltak naboen kan gjøre på sin eiendom og lignende.

Hvor går grensen

Se eiendom er Statens kartverks nettløsning for å vise informasjon fra matrikkelen - Norges offisielle eiendomsregister. Her finner man alle eiendomsgrenser som ligger i matrikkelen.

- Grensene i matrikkelen er oppstått på forskjellig vis og har forskjellig kvalitet og nøyaktighet. Det finnes en tegnforklaring som sier noe hvor nøyaktigheten på grensene og dermed hvor kritisk publikum må være i forhold til grenselinjene som er registrert, forklarer Unn Disch Kihle, nestleder på Matrikkelavdelingen.

Må ikke opplyses ved salg

LETT PÅ NETT: Statens kartverk sin tjeneste Se eiendom gir gratis og enkelt tilgang til eiendomsinformasjon på nett.
LETT PÅ NETT: Statens kartverk sin tjeneste Se eiendom gir gratis og enkelt tilgang til eiendomsinformasjon på nett. Foto: Skjermdump: Statens kartverk

Hansen forteller at det er en rekke grunner til at informasjon som dette kan være av interesse.

Gjeldende lover

lovdata sine sider kan du raskt og enkelt få tilgang til lover som gjelder når det kommer til ulike problemstillinger relatert til naboforhold.

- I dag er det ingen regler om at eiendomsgrensene må måles opp/påpekes ved salg. Dette kan føre til at det mellom naboer oppstår usikkerhet angående hvor grensene egentlig går. Man kan oppleve at naboer mener at en del av det du mener er din hage hører til hans eiendom og lignende.

- Er man usikker på hvor grensen til naboen går er et lurt utgangspunkt å undersøke dette.

Er boligen fredet

Se eiendom består både av et søkefelt og et generelt bakgrunnskart. Når du zoomer inn, vises eiendomsgrenser fra matrikkelen.

MYE INFORMASJON: På Se eiendom kan du blant annet se hvor mange bygninger som er registrert på adressen, areal på tomten, om boligen er fredet eller om skjøtet er tinglyst.
MYE INFORMASJON: På Se eiendom kan du blant annet se hvor mange bygninger som er registrert på adressen, areal på tomten, om boligen er fredet eller om skjøtet er tinglyst. Foto: Skjermdump: Statens kartverk

Ved å søke fram eller klikke på en eiendom vil man se mer informasjon om den. Her kan du blant annet se hvor mange bygninger som er registrert på adressen, areal på tomten, om boligen er fredet eller om skjøtet er tinglyst. Du kan søke etter stedsnavn, adresser og eiendommer i hele Norge.

Flere kommuner tilbyr kart

Hansen påpeker at man kan ringe kommunens Plan- og bygningsavdeling og få oversendt kommunens kart (ofte en del av reguleringsplan), eller gå inn på Statkart.no sin tjeneste; Norgeskart.

- Her kan man også finne informasjon om bygninger, grenser veier og annen kartinformasjon.

Mange kommuner har også gode digitale kartløsninger på sine nettsider. Ta en titt på din kommunes hjemmeside.

Hva ble boligen kjøpt for

Informasjon om lokale eiendomsoverdragelser finnes på nettsidene til en rekke lokal- og regionsaviser, blant annet dittOslo, Bergens Tidende og Tønsberg Blad.

Finn.no har også en eierskiftehistorikk-base. Her kan du søke på tidligere salgspriser for de fleste boliger i hele landet-

Hansen forteller at denne informasjonen kan man også få ved å foreta et googlesøk på den aktuelle adressen.

- Her finner man normalt en oversikt over eiendomsoverdragelser på eiendommen og siste salgspris for boligen.

Er det tinglyst heftelser

Hansen forteller at man kan få en del nyttige opplysninger/informasjon om egen eller naboens eiendom ved å kontakte tinglysningen på Hønefoss. Her kan man blant annet finne ut om det er tinglyst heftelser på egen eller naboens eiendom. Det kan for eksempel være en veirett.

- Dette er særlig praktisk dersom du selv mener å ha en veirett over naboens eiendom, mens naboen bestrider dette. Man kan da som privatperson ta kontakt med tinglysningen på Hønefoss og undersøke om veiretten er tinglyst som en heftelse på naboens eiendom.

Les også:

EIERSKIFTE: Her kan du søke på tidligere salgspriser for de fleste boliger.
EIERSKIFTE: Her kan du søke på tidligere salgspriser for de fleste boliger. Foto: Skjermdump: Finn.no

Slik krangler du med naboen

Alt om bolig til salgs

Beskjæring av bærbusker

De verste oppussingstabbene

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også