Sjøormen Selma i Seljordvannnet har siden den ble påstått sett av Gunleik Verpe i 1750 vært et hett samtaleemne både i og utenfor landets grenser.

I 2008 gjorde Seljord kommune mer ut av myten og satte i gang prosjektet med utkikstårnet.

De engasjerte arkitektene Rintala Eggertsson til å tegne blant annet et tretårn som gir turister, fugleentusiaster og alle interesserte fri sikt over det berømte vannet og det mystiske Telemark-landskapet omkring.

Dette båt-prosjektet til Rintala Eggertson og to-romshotellet i Finmark er for øvrig også spenstige arbeider fra samme personer.

Et krevende designoppdrag

- Tretårnet var en spennende utfordring, og området rundt Seljordvannet har faktisk noe magisk over seg. Men det kan vel ta litt tid før man får se sjøormen, sier arkitekt Dagur Eggertsson til bonytt.no

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertsson Arkitekter=

VAKKERT UTELYS: Utsiktspunktet lyser som en lampe i nattemørket. © FOTO: Dag Jenssen

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

HØYREIST ARKITEKTUR: Tretårnet er 17 meter høyt og har tre utsiktsplattformer. © FOTO: Dag Jenssen

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

DESIGN I FURU: Nedenfra ser du trekonstuksjonen med glipper mellom plankene tydelig. © FOTO: Dag Jenssen

Teater i landskapet

Den første delen av Seljord-prosjektet var en workshop med kunst- og arkitekturstudenter fra Milano og scenografielever fra Teaterhøyskolen i Fredrikstad.

Den hadde forankring av kunstinstallasjoner til naturen, "Into the landscape" og tre kunstverk ved vannet til tema.

Periskopet er oppsiktsvekkende arkitektur

Den neste og mest synlige delen av prosjektet er dette perskopliknende tretårnet.

Det er 17 meter høyt og gir oversikt over store deler av det 14 km lange vannet. Tårnet har en trapp som snor seg opp til tre ulike utsikstplattformer.

Med et furupanel med åpninger mellom enkeltplankene, og med innvendig lys, gløder det himmelhøye "periskopet" i nattemørket.

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

BYGGET FOR UTSIKT: Hva skjuler seg i dypet av Seljord-vannet? © FOTO: Dag Jenssen

Planlagt i forhold til turister og parkering

- Tårnet som jeg mener et et flott, selvstendig initiativ fra kommunen er plassert slik at turister, fugleelskere og alle andre får en inspirerende spasertur i naturen fra parkeringsplassen og frem til tårnet.

Ormen har for øvrig siden 1989 prydet Seljords kommunevåpen, sier Eggertsson til bonytt.no

Dermed blir dette utsiktspunktet ikke et sluttpunkt, men en form for reise, et hvilested mellom det kjente og mytene som er knyttet til Telemarknaturen.

- Teamet bak tårn og omgivelser inkuderte også Feste landskaperarkitekter og Springer kulturstudio, forteller arkitekt Dagur Eggertsson.

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

PERISKOPET: Utsiktspunktet av Rintala Eggertson Arkitekter rager opp, uten å dominere i Telemarklandskapet. © FOTO: Dag Jenssen

Aktive, norske designmiljøer

Da tretårnet nylig ble presentert i trendmagasinet Wallpaper kommenterte magasinet at dette prosjektet føyer seg inn i rekken av design-og arkitekturprosjekter ved våre nasjonale turistveger; rasteplasser som fremsynte norske sentralmyndigheter har tatt initiativ til.

Denne holdningen har nå smittet over på lokale krefter, og dette medfører at landet blir et fristed for de som elsker arkitektur og eksentriske moderniststrukturer, hevder bladet.

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

TRAPP I SÆRKLASSE: Den innvendige tretrappen er også et syn. © FOTO: Dag Jenssen

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

UT I NATUREN: Her er en av de minste utsiktspunktene i tårnet. © FOTO: Dag Jenssen

Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter=

MAGISKE TELEMARK: Det var her ute sjøormen skal ha veltet et pram med et flyttelass i . Når lyset spiller opp har Seljord-vannet unektelig noe magisk over seg. Og hva skal man si hvis sjøormen, selveste Selma plutselig dukker opp? © FOTO: Dag Jenssen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!