TESTERNE: Ole Petter Gjerustad og Henning Horn Galtung=

TESTERNE: Ole Petter Gjerustad og Henning Horn Galtung © FOTO: Øivind Lie

UJEVN VARME: Disse to stykkene er grillet like lenge, men på forskjellige deler av grillflaten.=

UJEVN VARME: Disse to stykkene er grillet like lenge, men på forskjellige deler av grillflaten. © FOTO: Øivind Lie

ENTRECOTE: Kjøttet skal ha en jevn og fin stekeskorpe.=

ENTRECOTE: Kjøttet skal ha en jevn og fin stekeskorpe. © FOTO: Øivind Lie

SAMME STYKKE: Alle biffene kom fra samme stykke=

SAMME STYKKE: Alle biffene kom fra samme stykke © FOTO: Øivind Lie

JEVN VARME: Vi la pølser over hele grillristen for å sjekke effektiv grillflate og om grillen ga jevn varmne over hele flaten.=

JEVN VARME: Vi la pølser over hele grillristen for å sjekke effektiv grillflate og om grillen ga jevn varmne over hele flaten. © FOTO: Øivind Lie

EFFEKTIV GRILLFLATE: Vi har målt hvor stor del av grillflaten som bli varm.=

EFFEKTIV GRILLFLATE: Vi har målt hvor stor del av grillflaten som bli varm. © FOTO: Øivind Lie

VARMEFORDELERE: ER disse feil konstruert blir varmen ujevn.=

VARMEFORDELERE: ER disse feil konstruert blir varmen ujevn. © FOTO: Øivind Lie

RENGJØRING: På de beste grillene renner fettet raskt ned i oppsamlingsbegeret.=

RENGJØRING: På de beste grillene renner fettet raskt ned i oppsamlingsbegeret. © FOTO: Øivind Lie

VARMEHYLLE: Hylla over grillristen må være enkel å fjerne når du skal helgrille kjøtt eller fugl.=

VARMEHYLLE: Hylla over grillristen må være enkel å fjerne når du skal helgrille kjøtt eller fugl. © FOTO: Øivind Lie

HER ER TEST AV GASSGRILLER 2014.

NB: Denne testen ble gjennomført 2011. Priser og utvalg i butikkene kan variere.

Griller kommer som kjent i alle størrelser.

Vi har tidligere testet luksusvarianter, og vi har også testet små, bærbare griller.

Denne gangen har vi gått for gassgrillene det selges mye av, altså den mest vanlige størrelsen.

For å gjøre en avgrensing har vi testet griller med maks tre brennere, og i prisskiktet mellom 1600 og 4000 kroner.

Grillen fra Landmann kommer utenfor prissjiktet, den koster 5400 kroner. At den ble testet fremfor modellen under, er en tabbe som ikke kan lastes produsenten, men oss. Derfor har vi også tatt den med på resultatlisten.

Vi har testet griller fra de store produsentene, riktig nok med ett unntak: Minden. Den ble av oss vurdert som en interessant nykommer og fikk prøve seg mot de store produsentene.

Testkriterier

Vi har først og fremst lagt vekt på grillresultatet.

Da må grillen kunne gi nok varme, jevn varme over hele stekeflaten og det må være mulig å ha full kontroll på temperaturen.

All maten vi grillet kom fra samme stykke eller filet, men resultatet fra de forskjellige grillene viste store forskjeller når det ferdige resultatet ble vurdert.

Dette har vi grillet

I denne testen grillet vi et skikkelig stykke entrecote, en fiskefilet og asparges. I tillegg la vi pølser ut over hele grillflaten for å sjekke om grillen ga jevn varme, og hvor stor del av den totale grillflaten som blir skikkelig varm.

Det har vi valgt å kalle "effektiv grillflate" i denne testen.

Grillen må bli skikkelig varm

Nok varme handler ikke bare om antall brennere og effekt, men kvaliteten på brennerne, og hvordan grillen er konstruert.

Materialvalget i selve stekekammeret kan ha betydning for hvor mye varme som magasineres og noen brennere kan se store og effektive ut, men gir fra seg varme kun i deler av brenneren.

Jevnt steking

Jevn varme gjør grillingen forutsigbar. Vi forlanger ikke at den skal ha varme helt ut til kanten, men innenfor det du kan definere som effektivt område skal varmen være jevn.

Er den ikke det får du forskjellig resultat avhengig av hvor på grillen du legger maten, eller enda verre; selve kjøttstykket blir ujevnt stekt. Her har kvaliteten på brennerne betydning, men også selve konstruksjonen.

Har du store eller feil konstruerte varmefordelere, eller brennerne som sitter rett under grillristen, kan det føre til ujevnt stekeresultat.

God kontroll

Det er også viktig å ha full kontroll på temperaturen. Et minimum er at det finnes et termometer i lokket, som viser riktig temperatur. Har du et digitalt steketermometer kan det være lurt å ta en sjekk her.

Grillen må i tillegg til å bli varm nok, også ha mulighet til å få temperaturen langt nok ned på laveste innstilling.

Brukervennlighet

Når vi har vurdert brukervennlighet har vi sett på hvor enkelt det er å regulere temperaturen og hvor enkel rengjøringen er.

I tillegg er det andre detaljer som at varmeristen er enkel å fjerne når du skal grille stor mat og at grillen er grei å sette sammen kombinert med en god bruksanvisning.

Alle deler som blir utsatt for fett og andre grillrester må være enkle å ta ut og rengjøre.

Det holder ikke at fettet renner ned i en kopp hvis det blir liggende rester på en fettskuff som man må fjerne skruer for å få ut.

Materialvalg

Materialvalg og byggekvalitet er viktig på en grill. Det har betydning for kvaliteten på selve grillingen og at den overlever mange år under ganske barske forhold.

Ekstrautstyr

Vi har ikke lagt voldsom vekt på ekstrautstyret. Det er selvsagt kjekt med en sidebrenner, skjærefjøler og knagger, men det er selve grillingen vi har vært opptatt av.

Vi har heller ikke prøvekjørt sidebrennerne.

Testen

Til å teste grillene har vi fått med oss to av deltagerne i årets grill-VM. Ole Petter Gjerustad, assisterende butikksjef på Centra Høvik og Henning Horn Galtung, kolonialsjef og kjøttskjærer.

Vi har brukt hele skalaen når vi har gitt poeng. Det betyr at grillene som har fått seks og ett poeng i denne testen er den beste og dårligste med utgangspunkt kun i dette utvalget.

Les også:

Slik innreder du terrassen

Slik bygger du din egen utestue

Slik vasker du terrassen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!