Plantegning av Alemys 5

PLANTEGNING: Boligen strekker seg over tre etasjer. © FOTO: Enric Duch

Da ekteparet Juan og Anna kjøpte boligen for ti år siden var den i svært dårlig forfatning.

Det opprinnelige tre-etasjes bygget, som ligger i hjertet av Girona, i Spania sitt middelalderkvarter, stammer fra 1600 tallet.

Det tok ekteparet i alt 3 år å restaurere den gamle boligen, og målet var å bevare mest mulig av det originale bygget.

- Min kone, som er arkitekten, brukte lang tid på å designe de ulike rommene, forklarer Juan Manuel Ribera. Så snart planetegningene og utkastet var klart kontaktet vi et byggfirma som hadde forståelse for det gamle, men som også kunne åpne opp for modernisering.

Det var en lang og tøff prosess, for når man begynner oppussingen av et så gammelt hus dukker det opp en del overraskelser på veien.

Gammelt og nytt

Renoveringen innebar å blande gammelt med nytt, med fokus på rene linjer, lys, skygge, vann, stein og stillhet. Den gamle bykjernen er en av de best bevarte områdene i Spania, og den har blitt berørt av mange ulike kulturer.

- Mitt mål var å finne en balanse mellom fortiden og fremtiden, forteller arkitekten Anna Noguera Nieto til klikk.no. Jeg ønsket å gjøre minst mulig inngrep i det gamle bygget for å bevare det autentiske og enkle uttrykket, samt gi sollyset en viktig rolle.

Da de kjøpte huset var planen deres å både jobbe og bo i huset. Men underveis i oppussingen slo de seg ned i Barcelona og fikk barn, og det ble dermed vanskelig å bryte opp for å flytte inn.

- Vi bruker boligen store deler av året som feriehus, forklarer Anna. Og ellers leier vi det ut gjennom Welcome Beyond, som leier ut spesielle feriehus og eiendommer over hele verden.

Fasade og hage på på 1600 talls bolig i Spania.

FASADE: Hovedveggene til det gamle bygget er 500 år gamle. © FOTO: Enric Duch

Balkong på 1600 talls bolig i Spania.

BALKONG: På balkongen nyter ofte ekteparet middag i solnedgangen. © FOTO: Enric Duch

Interiør og møbler

Når det kom til interiøret fikk ekteparet hjelp til ulike ting av sine gode venner. Det er noe av det de liker aller best med huset, at det var en form for samarbeid mellom venner og kjente.

- Min kone var ansvarlig for selve innredningen, men fikk god hjelp fra venner som er spsesialister på ulike områder, forteller Juan.

- Møblene kommer fra en venn som eier et fantastisk innredningsstudio i Girona, og belysningen ble satt opp av en venn som er belysningsdesigner. Kjøkkenet fikk vi også hjelp til av en venn som er kjøkkendesigner, og bassenget ble bygget av en annen bekjent.

- Spisebordet var mitt prosjekt, legger han til. Det står på kjøkkenet, men det har hjul slik at det enkelt kan rulles ut og brukes på terrassen med utendørs måltider.

Kjøkken på 1600 talls bolig i Spania.

KJØKKENET: På kjøkkenet står det et spisebord med hjul som kan rulles ut på balkongen. © FOTO: Enric Duch

Stue på 1600 talls bolig i Spania.=

ILDSTED: I stuen gir en tøff peis i minimalistisk stil varme til de ellers kalde veggene. © FOTO: Enric Duch

Spisestue på 1600 talls bolig i Spania.

SPISESTUE: Spisestuen er innredet med moderne møblement og åpne hyller © FOTO: Enric Duch

Bad på 1600 talls bolig i Spania.=

BAD: Rene linjer og naturlige materialer preger interiøret i boligen. © FOTO: Enric Duch

Bad på 1600 talls bolig i Spania.

BAD: Det røffe interiøret i stein mykes opp av elementer i tre. © FOTO: Enric Duch

Stue på 1600 talls bolig i Spania.

STUE: Innredningen er moderne og minimalistisk i stilig kontrast til de gamle veggene og arkitekturen. © FOTO: Enric Duch

Naturlige materialer

Juan forteller at hans kone liker moderne arkitektur, og at hun tok fatt i prosjektet på en moderne måte. Men han understreker at hun stadig hadde en dialog med det gamle, og det var viktig for henne å kombinere det gamle med nytt. Hun jobbet også mye med å få inn naturlig lys og var opptatt av materialene hun brukte.

- Jeg ønsket å bruke noen få, essensielle materialer, forteller Anna. Stein, tre, jern og betong, i sine naturlige farger, var hovedsakelig de materialene jeg jobbet med. Fargen av eik gir en varm følelse, og fargen av jern gir en kontrast mot betong og stein.

- Jeg var også opptatt av "sunn" arkitektur og har latt meg inspirere av blant annet Feng Shui, og påvirkningen av vann og energibølger, fortsetter hun.

- Det som er så spesielt med huset er at hovedveggene, som er 500 år gamle, er perfekt plassert for å unngå negativ energi, avslutter Juan. Så vi sover utrolig godt og får mye energi av å være der. Vi er veldig fornøyd med resultatet og synes boligen har blitt både vakker og sunn.

Soverom på 1600 talls bolig i Spania.=

RØFFE VEGGER: De tøffe steinveggene gir bolien et rått og stilig uttrykk © FOTO: Enric Duch

Soverom på 1600 talls bolig i Spania.

GODE LYSFORHOLD: Arkitekten har lagt mye vekt på å slippe inn naturlig sollys. © FOTO: Enric Duch

Soverom på 1600 talls bolig i Spania.=

VARME: Det lune eikegulvet gir varme til interiøret. © FOTO: Enric Duch

Kontor på 1600 talls bolig i Spania.

KONTOR: På kontoret har ekteparet mulighet til å jobbe når de tilbringer tid i ferieboligen sin. © FOTO: Enric Duch

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!