Naboens støyende fest

Hvor mye må du tåle?

Hva gjør du når naboen bråker?

VILL FESTING: Én gang i året må man akseptere at naboen tar'n helt ut, men én gang i måneden er over grensen, mener Huseiernes Landsforbund
VILL FESTING: Én gang i året må man akseptere at naboen tar'n helt ut, men én gang i måneden er over grensen, mener Huseiernes Landsforbund Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Støy fra naboen er et jevnlig problem for noen, og kanskje spesielt skaper naboens festing irritasjon. Spørsmålet er hvor går grensen for hva du må tåle.

- Det vil være individuelt fra forhold til forhold, avhengig av graden og omfanget av festing, og om dette er noe som gjentar seg, forteller jurist hos Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB), Anne Berit Strøm, til klikk.no.

Dersom man føler at det er på tide å si ifra, at naboens lyder og aktiviteter blir for påtrengende, mener Strøm det kan være fornuftig å føle seg frem i forhold til om man skal ta direkte kontakt med urokråkene eller ikke.

- Det vil være avhengig av festdelatgerne, om dette er mennesker det går an å snakke til eller om det er en oppgave for politiet.

Hva er din mening om naboens festing? Hvor går grensen, og hva gjør du når bråket eskalerer? Bli med i vår spørreundersøkelse.

Én skikkelig fest i året

- En skikkelig fest i året er en menneskerett, men dersom det skjer hver måned er det mer enn hva skal måtte tåle. Det handler jo om å ta hensyn til sine omgivelser, sier advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner.

Ingen sanksjonsmuligheter i villaområder

Når man bor i et boligsameie eller et borettslag, vil det være interne regler som styrer hva man kan foreta seg, og i hvilket omfang.

- Og da vil det jo finnes sanksjonsmuligheter i form av at man kan klage på naboen til styret i sameiet elelr borettslaget, sier Leisner.

For dem som bor i et villastrøk eller i rekkehus, vil det ikke eksistere tilsvarende muligheter.

- Da er det eneste alternativet man har å melde det til politiet og eventuelt gå til sak mot naboen dersom det stadig gjentar seg.

Én henvendelse i uken

TOBB får gjennomsnittlig én henvendelse i uken fra boligbyggelagets medlemmer om problemer med naboers festing.

- Det handler om støy fra musikkanlegg, høylytt prat på verandaer, biler som står utenfor med motoren i gang og trafikk i trappene og inn og ut av dører, beskriver Strøm.

Klage til styret

Dersom naboens festing er noe som gjentar seg, er rådet fra Strøm at man klager til styret i borettslaget.

- Og dette bør gjøres skriftlig, slik at man har det dokumentert for senere tilfeller.

Nabovarsel

I ordensreglene i borettslag er det gjerne tatt inn bestemmelser om når det skal være stille i oppgangene.

- Vanligvis er det mellom 23.00 og 07.00, forteller Strøm.

- Det er en god skikk å henge opp et nabovarsel om selskapeligheter, men et varsel gir ikke rett til å ta helt av. De som skaper problemer er de som gjentatte ganger arrangerer fester som varer til tidlig neste morgen.

I et nabovarsel Bergens Tidende kunne fortelle om, sto det følgende: "Så for at ingen ting skal skje, ber vi dere vennligst om å holde dere inne. Og for all del, for deres egen sikkerhet, ikke start noen diskusjoner med noen av gjestene (mellom oss: noen av gutta som kommer er virkelig ikke gode)".

Tvangssalg

Det vanlige forløpet i forbindelse med støy fra høylytt festing er at styret i borettslaget sender advarsel med bakgrunn i naboklager.

- I ytterste konsekvens kan advarslene ende i begjæring om tvangssalg, men det skal ganske mye til. I de fleste tilfellene ordner det seg internt i borettslagene, fordi de fleste som får advarsler forstår alvoret, sier Strøm.

Les også:

Når naboens hagearbeid er en plage

Ikke gøy med nabostøy

Hvilke nabolyder plager deg mest?

Slik slanket Else bort 80 kilo

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også