Hjemmekino

Bygg en ordentlig hjemmekino

Fantaster setter ikke bare opp to høyttalere og en skjerm i stuen, de bygger en egen kino.

HJEMMEKINO: Slik kan en hjemmekino se ut, med stjernehimmel i taket.
HJEMMEKINO: Slik kan en hjemmekino se ut, med stjernehimmel i taket. Foto: Foto: Atle Torp/HL-media
Sist oppdatert
Foto: Foto: Privat

På nettstedet AVforum kryr det av kjennere som har bygget sin egen hjemmekino. Og da er det ikke snakk om to høyttalere, en projektor og en skjerm, men et eget rom, som om du skulle gå rett inn i en kinosal.

Noen har tatt et gammelt rom i kjelleren og gjort det om til en kino, andre har bygget et eget tilbygg. Innredningen er gjort så tett opp til en kinosal som mulig, med et stort lerret, stolrekker som er plassert i avsatser og et rått lydanlegg som får deg til å føle at du er tilstede i filmen. Og i et tilstøtende rom står et filmarkiv som vil gjøre den lokale videoutleieren misunnelig.

"For hvert skudd rister det under halebeinet vårt i sofaen. Bassen og skuddene fyller øregangene og sprer seg innover og ut i alle lemmer", utmaler journalisten i GudbrandsdølenDagningen fra stolene i en av landets stadig voksende antall av hjemmekinoer.

En hobby

Rolf Hult hører til den stadig økende skaren av hjemmekinoyndere, som innreder et eget rom og nyter sine audiovisuelle opplevelser i fullstendig isolasjon fra omverdenen.

- Dette er en hobby, og det handler jo ikke bare om filmer men også om konserter og fotballkamper, forteller IT-mannen fra Rogaland som brukte et halvt år på å strippe et kjellerrom for så å ominnrede det til kombinert bar og kinosal.

På hans byggetråd kan den nysgjerrige følge hele prosessen gjennom 300 bilder.

HJEMMEKINO: I Rolf Hults løsning er kinosal og teknisk rom/filmarkiv adskilt i hvert sitt rom.
HJEMMEKINO: I Rolf Hults løsning er kinosal og teknisk rom/filmarkiv adskilt i hvert sitt rom. Foto: Foto: Atle Torp/HL-media

Nabovennlig

Lydisolasjon er avgjørende når man bygger en hjemmekino. Ifølge Hult er det umulig å høre noe utenfor huset når kinoen er i bruk. Bare en svak rumiling ute i den tilstøtende gangen kan høres når filmene eller konsertene ruller over lerretet.

- Jeg var avhengig å kunne nyte mine kinoopplevelser uten å måtte ta hensyn til naboene.

Start med rommet

Rolf Hults råd til dem som har lyst til å bygge sin egen kino er å bestemme seg for hvilket rom som er aktuelt (de fleste har sannsynligvis ikke større hus enn at det aktuelle rommet raskt peker seg ut).

Lang planlegging mener Hult bare kan være utmattende.

- Noen planlegger så mye at de er utslitt når de skal begynne å bygge.

Hans råd er derfor å etablere en byggetråd på AVforum ganske umiddelbart, og da trenger man ikke å legge ut mer enn en enkel skisse over rommet.

- Stiller man ett spørsmål så går det ikke lange stunden før det ramler inn 20 svar. 90 prosent av de løsningene jeg landet på kom fra forumet.

GDS-løsninger og brukt

HJEMMEKINO: En kinosal trenger gode stoler.
HJEMMEKINO: En kinosal trenger gode stoler. Foto: Foto: Atle Torp/HL-media

En hjemmekino kan koste flere hundre tusen om man kjøper alt nytt, ferdigtilpasset og med innleide snekkere til å bygge rommet. Rolf Hult gjorde det meste selv og improviserte egne løsninger. Blant annet kjøpte han filmlerretet på rull og bygde selv rammen som han hang det på veggen med. Dette kostet ham mellom tre og fire tusen kroner, mens en ferdigtilpasset løsning ville ha kostet 16.000 kroner.

Videokanonen fikk han kjøpt brukt fra en større bedrift i distriktet. I deres regnskaper var den tre år gamle videokanonen, som opprinnelig kostet 380.000 kroner, avskrevet. Hult fikk den for 3000 kroner.

- Det er bedre å kjøpe god kvalitet brukt enn nytt med dårligere kvalitet, men man får en helt grei projektor til rundt 20.000 kroner.

Egnet rom

Totalt kostet rommet med utstyr rundt 100.000 kroner, men da gjorde han alt snekkerarbeidet selv og fikk en elektriker til å kontrollere det elektriske.

Totalt er kinorommet med bar samlet på rundt 50 kvadratmeter, men Hult mener at et rom på rundt 13 kvadrat vil holde til en kinosal.

- Og det er viktigere med bredde enn lengde.

Les mer:

Hjemmekinoskolen

Les også