Hytteskatten før valget

Hva skjer med hytteskatten?

Hva skjer med den omstridte hytteskatten? Vi har loddet stemningen før valget.

OMSTRIDT: Det er stor uenighet blant politikerne om hva som skal skje med hytteskatten.
OMSTRIDT: Det er stor uenighet blant politikerne om hva som skal skje med hytteskatten. Foto: Illustrasjonsfoto: Per Erik Jæger
Sist oppdatert
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: Arbeiderpartiet
MÅ FJERNES: Vi må ta vare på verdien av at også vanlige folk kan beholde familiehytta, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner (H). (Foto: Høyre)
MÅ FJERNES: Vi må ta vare på verdien av at også vanlige folk kan beholde familiehytta, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner (H). (Foto: Høyre) Foto: [email protected]

- Vi går til valg på å fjerne hele eiendomsskatteloven. Da vil hytteskatten også forsvinne, sier Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet til Hytteliv.

Tidligere kunne eiendomsskatten bare kreves inn i tettbygde strøk, men i dag tar 111 av kommunene med eiendomsskatt inn denne skatten i hele kommunen. Det viser tall fra en undersøkelse gjennomført av Huseiernes Landsforbund.

Les også: Så mye hytte har du råd til

Tar hytteeierne

Både Skattebetalerforeningen og Huseiernes Landsforbund mistenker at mange kommuner vil ta hytteeiere spesielt hardt fordi de ikke har stemmerett i kommunene ved valg.

SV: Nyter godt av tjenester

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener at det fortsatt skal være opp til den enkelte kommune å bestemme om man ønsker eiendomsskatt eller ikke.

- Eiendomsskatten er den eneste reelle muligheten kommunene har til å øke sine inntekter og dermed gi innbyggerne bedre skoler, eldreomsorg og barnehager. SV er for denne ordningen. Etter endringen er det ikke lenger bare hus i tettbygde områder som kan ilegges eiendomsskatt, men hele kommunen.

- Og siden alle innbyggere nyter godt av kommunale tjenester, er dette åpenbart mer rettferdig. Det er ikke anledning til kun å avkreve hytteeiere eiendomsskatt, men hytter omfattes på lik linje med annen eiendom, sier hun til Hytteliv.

SV har forøvrig ingen planer om å endre maksimumssatsen, fortsetter hun.

Høyre: Kan miste familiehytta

Dette er argumenter Høyre ikke kjøper.

- Vi må ta vare på verdien av at også vanlige folk med helt vanlige inntekter kan få beholde familiehytta. Vi vil ikke at attraktive hytteområder kun skal bli en boltreplass for de rikeste i Hytte-Norge. I realiteten er det slik at hyttedrømmen i dag kan knuses i mange familier som har arvet en hytte, etter at det ble investert i et sted for mange år siden, nettopp med tanke på familien, sier Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann i Høyre.

- Skatten nærmer seg 15 000-20 000 kroner i året enkelte plasser. Det kan være den siste dråpen som gjør at de ikke makter å beholde hytta. Vi har derfor fremmet forslag om å fjerne kommunenes mulighet til å gi hytteskatt, fortsetter han.

- Skatten rammer tilfeldig og er usosial. Det er mangel på respekt å innføre hytteskatt.

SP: Vil la kommunene bestemme

Samferdselsminister og Senterpartiets partileder Liv Signe Navarsete uttalte tidligere i år at kommunene selv bør få styre dette.

- Partier som er imot sentralt følger det jo ikke opp lokalt, så dette styrer nok kommunene best selv, sa hun. Jan Tore Sanner føler seg imidlertid ikke truffet på vegne av Høyre.

- Men det er et faktum at flere lokalpolitikere ikke stemmer i tråd med partiprogrammet?

- Det finnes unntak i alle partier. Hovedbildet er heldigvis annerledes. Det som er sentralt, er vedtaket vårt om at vi er imot eiendomsskatt. Og vi har sagt klart ifra til våre lokalpolitikere at de skal forplikte seg på dette.

Heller ikke Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet mener at dette er et problem i deres parti.

- Jeg tror ikke du finner mange eksempler i Fremskrittspartiet. Vi overvåker dette ganske nøye. Lokallagene våre vet hva vi mener. De skal opptre etter partiprogrammet.

KrF: Stemte imot

Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti er åpne for å revurdere ordningen.

- Det er ikke sikkert det er smart at kommunene selv kan få lov til å bestemme om de vil innføre en utvidet eiendomsskatt eller ikke. Vi stemte imot da dette ble vedtatt. Dersom vi får en skikkelig gjennomgang av ordningen og konkluderer med at den ikke fungerer slik den trolig var ment å gjøre, bør den jo absolutt revurderes, fortsetter han.

Ap: Ingen endring

Åpen for endring er imidlertid ikke statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han mener det fortsatt må være opp til kommunene å bestemme.

- Men kommunen kan ikke pålegge bare hytter eiendomsskatt. Det må i så fall gjelde for hele kommunen, fastslår han.

Les også:

Norges billigste hytter

Hytta totalfornyet for 50.000

Så mye mer hytte får du i Sverige

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2009, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også