Kundekontakter

Miele: tlf 67173100

Bosch: tlf 22660600

Siemens: tlf 22660590

Candy, Hotpoint: tlf 81532000

AEG: tlf 81530222

Electrolux: tlf 81530222

Smartson har på oppdrag fra Klikk sett nærmere på åtte maskiner med kombinert vaske- og tørkefunksjon. Prisene varierer fra 6000 kroner til 20 300 kroner.

Les også: Slik legger du fliser

En kombimaskin er et alternativ for kompakte hjem, der vi noen ganger må prioritere og gjøre plassbesparende valg. Modellene vasker fra fem til åtte kilo og tørker omtrent halvparten av vaskevekten.

Installasjonen er viktig

De fleste har vaskemaskinen på badet eller i et eget vaskerom. Det går også fint å plassere maskinen på kjøkkenet. Vaskemaskiner kobles til kaldtvann og 220 volt. I et våtrom kreves som regel fast strøminstallasjon med separat avstengning. Husk å bruke en godkjent fagperson for faste elektriske installasjoner.

Les også: Stor test av støvsugere

Dette er viktig, både for sikkerheten og for at eventuelle forsikringer skal gjelde. I et våtrom har man som oftest et avløp der vannet kan renne ut, noe som er å foretrekke fremfor en vask, der avløpet er smalere. Tenk også på at vaskemaskinen bråker mer enn oppvaskmaskinen.

Kapasitet og programmer

En god vaskemaskin har rustfri trommel og programvalg for hvitvask, fargevask, syntetiske stoffer og ull. De fleste har spareprogrammer som bruker mindre vann, samt hurtigprogram. Høy sentrifugeringshastighet er viktig for å korte ned tørketiden i det påfølgende tørkeprogrammet. Sentrifugeringen bør minst være 1000 omdreininger per minutt.

Ulike klasser

Vaskemaskiner og tørketromler klassifiseres etter vaskeeffekt, energiforbruk og sentrifugeringseffekt. Klassifiseringen er på en skala fra A til D, der A er best.

Klassifiseringen er en EU-standard som skal gjøre det lettere med energisparende og effektive valg. Oversikten er basert på produsentenes nåværende sortiment og faktaopplysninger. Produktene er ikke testet.

Prisene er anbefalte cirkapriser. Målene angis i hxbxd.

Les også:

Slik får du flott vårhage

Arkitektur for dummies

Dette må du kunne for å redde liv

Er denne reklamen nedverdigende?

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!