Prisene på kraft fortsetter å synke i hele landet melder Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Den som har gått inn på en såkalt spotprisavtale med sin leverandør, kan sannsynligvis se vinteren lyst i møte. For det har vært en markant nedgang i spotprisen på elektrisk kraft for levering i de kommende vintermånedene.

- Alt annet gitt, vil de synkende prisene på engrossiden indikere en synkende spotpris på forbrukersiden, sier Lars Galtung, kommunikasjonsansvarlig hos kraftbørsen Nordpool.

Spotpris best

- Forventningen til vinterens spotpriser ligger an til et mye lavere nivå nå enn for fire uker siden, sier markedssjef i Gudbrandsdal Energi, Jan Ingvald Jansrud, og i følge regiondirektør Ola Nyhus hos Forbrukerrådet, skyldes dette at finanskrisen har sendt kullprisen rett ned og med den har strømprisen fulgt etter.

- Vår anbefaling har alltid vært at det gunstigste vil være å ha en spotprisavtale med et fast påslag. På den måten vil man hele tiden ligge tettest mulig opptil markedets utvikling, supplerer han.

Og de forbrukerne som har spotprisavtale hos sin leverandør, kan derfor trolig forvente en hyggelig utvikling på strømprisen gjennom vinteren.

- Det er grunn til å tro at den nedadgående trenden vi ser nå, vil gjenspeile seg i spotmarkedet i januar og februar, forteller Lars Galtung.

Værforbehold

Det er alltid et forbehold når det gjelder fremtidige priser, og for strømprisen handler det om utviklingen i vannmagasinene, snømengdene i fjellet og vinterkulden. Endrer forholdene seg betydelig i forhold til hva krafthandlerne forventet, vil dette gjøre utslag på spotprisen.

- Det kan ikke gis noen forsikringer, for spotrprisen vil blant annet avhenge av om det blir spesielt kaldt og om hvordan nivåene i vannmagasinene utvikler seg, sier Galtung.

- Værursiktene kan forandre seg, og dersom snømengdene i fjellet blir mindre enn antatt kan prisene fort endre seg i februar, understreker daglig leder i Ustekveikja Energi, Bjørn Skaret.

Sjekk hvor du får billigst strøm

Les også:

Variabelt med fastpris

Hus som produserer strøm

Slik bytter du strømleverandør

Les også:

Billigere å leie hytte

Perfekt superundertøy

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!