Vannskader

– Det var et mareritt

I år vil 55 000 norske hjem rammes av vannskader. Familien Undhjem var en av dem.

SYNDEREN: En sammenføyning av to kobberrør med en overgang av jern skapte korrosjon, som igjen resulterte i hull i kobberrøret og utflomming av vann.
SYNDEREN: En sammenføyning av to kobberrør med en overgang av jern skapte korrosjon, som igjen resulterte i hull i kobberrøret og utflomming av vann. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Fakta vannskader

Vannskader er et økende forsikringsområde. Finansnæringens Hovedorganisasjon kan melde at utbetalingene til slike skader har steget med 15 prosent de siste to årene. Noe av årsaken er at mange rørsystemer nå begynner å oppnå en kritisk alder (30 år og eldre) i forhold til elde.

Både kjøkken- og stuegulv sto under vann da Cecilie Undhjem kom hjem fra jobb en februardag i år. Det ble begynnelsen på et mareritt som varte nesten tre måneder.

- Vi stengte umiddelbart hovedstoppekranen og ringte rørleggervakten, boligbyggelaget og forsikringsselskapet. Ganske fort kom det en takstmann og så på skadene. Selv satte vi i gang med å tørke opp vannet, forteller Undhjem.

Det skulle ta hele seks uker før tørkeprosessen var ferdig, mye fordi byggtørkerne som var satt inn ikke kunne gå om kvelden.

- Vi måtte skru dem av for å få barna til å sove, og vi turte ikke å ha dem på utover kvelden, i tilfelle vi ikke skulle høre om barna våknet og gråt.

Les hva du bør gjøre for å unngå vannskade.

Tørking i seks uker

KAOSET: Slik bodde familien i flere uker som følge av vannskaden.
KAOSET: Slik bodde familien i flere uker som følge av vannskaden. Foto: Foto: Privat

Hva dekker forsikringen din?

Utgangspunktet er at skaden må ha oppstått plutselig og uforutsett. Det betyr at vannskader som følge av rust og korrosjon vanligvis ikke dekkes av forsikringen. Til syvende og sist vil det likevel være forsikringsvilkårene dine som avgjør hva du har krav på.

Her finner du en oversikt over de selskapene som tilbyr innboforsikring, samt hva de ulike forsikringene dekker.

Det var en kobling i kjøkkenbenken som var årsaken til hele marerittet. To kobberrør var sammenføyd med en overgang av støpejern. Det førte til såkalt galvanisk korrosjon, som til slutt resulterte i et lite hull i kobberrøret, og vann som begynte å sprute ut.

- Dette vil vi aldri oppleve en gang til. Det var forferdelig, sier Undhjem.

Egenandel

Siden dette var en borettslagsleilighet, hadde det tilhørende boligbyggelaget forsikret selve leiligheten, mens Undhjem selv hadde forsikret innboet. Da skadeoppgjøret skulle avsluttes ville ikke boligbyggelaget ta skadene på sin forsikring.

Resultatet ble at Undhjem måtte ta skadene på sin innboforsikring, og dermed bekoste 6000 kroner i egenandel.

- Generelt vil det være slik i et borettslag at alt røropplegg inne i en leilighet vil være beboerens andel, og da vil en rimelig tolkning være at det er andelseierens innboforsikring som skal dekke kostnadene ved en vannskade, sier underdirektør Torgeir Øines hos Forbrukerrådet.

Les hvilke plikter du har dersom du oppdager vannlekkasje fra naboleiligheten.

Fikk ikke erstatningsleilighet

Leiligheten går over to etasjer, med kjøkken og stue oppe og entré, to soverom og bad nede. Alle gulvene oppe måtte rives opp, og siden vannet også hadde rent ned i førsteetasjen, måtte alle gulv unntatt i soverommene også fjernes. Under var det betong, som under utbedringsperioden avga mye støv. Det la seg overalt og gjorde hele situasjonen så ille at Undhjem mente at de hadde krav på en erstatningsleilighet, blant annet ut ifra en helsevurdering. Det gikk ikke forsikringsselskapet med på. Deres argument var at takstmannen hadde sagt at leiligheten var beboelig, og at det måtte selskapet forholde seg til.

BETONGSTØV: I fem uker bodde familien i betongstøv som virvlet opp og la seg overalt.
BETONGSTØV: I fem uker bodde familien i betongstøv som virvlet opp og la seg overalt. Foto: Foto: Privat

- Forsikringsselskapet kan naturligvis ta standpunkt på egen hånd, men det er ikke unaturlig at de støtter seg på takstmannens vurdering, forklarer Øines, som antar at en takstmanns konklusjoner vil bli vanskelig å komme rundt.

- Forsikringstager kan ta sjansen på at han eller hun vil vinne frem med et krav om å få dekket utgifter til annet bosted, men det er ikke gitt. Jeg vil tro at takstmannens vurdering vil veie tungt i en sak for Forsikringsklagekontoret, fremholder han.

Betongstøv

I følge avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Per Schwarze, kan eksponering for betongstøv være helsefarlig dersom det skjer over en lengre periode.

- Men da snakker vi om måneder. Dersom det imidlertid var slik at støvet spredde seg til kjøkkenet og fant veien opp i maten, ville jeg ikke vært på et slikt sted over en lengre periode.

Lekkasjevarsler

Et godt hjelpemiddel for å redusere skadene ved vannskade er å installere en lekkasjevarsler. Denne vil ved lekkasje stenge av vanntilførselen. Prisen på en slik vil ligge fra 5000 kroner og oppover.

Les mer om helse på Klikk.no

Følte seg ignorert

- Hadde dette skjedd en gang til, ville vi flyttet ut umiddelbart og tatt kampen med forsikringsselskapet etterpå. Om nødvendig ville vi betalt leien for erstatningsleiligheten selv, sier Cecilie Undhjem.

Hun forteller om en tilværelse som etter hvert begynte å tære på fornuften. For å berge seg, måtte de ta en timeout, som hun kaller det, og reise bort. Da hadde de stort sett levd på to soverom, kokt mat på en komfyr som ble flyttet rundt og rengjort barnas klær for betongstøv hver eneste dag.

Gjennom hele denne unntakstilstanden følte de imidlertid at de var overlatt til seg selv.

Frostskader – forebygging og hjelp

Slik unngår du frostskader:

  • Ved lengre fravær bør stoppekranen stenges.
  • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser medfører at kloakkgass kan sive inn i huset).
  • Unngå at kald luft siger inn i rom med rørledninger.

Slik tiner du et frosset rør:

  • Skru av hovedstoppekranen.
  • Bruk en hårtørker eller vifteovn. Vær oppmerksom på brannfaren ved bruk av konsentrert varme.
  • Et annet alternativ er å knytte et håndkle rundt det frosne stedet. Håndkleet tilføres varmt vann.
  • Åpen ild er ikke tillatt.

Kilde: SINTEF/Byggforsk

Les mer om frostskader her.

- Vi trengte hjelp både fra boligbyggelaget og forsikringsselskapet, men ingen fortalte oss hva vi hadde krav på, beskriver Cecilie Undhjem.

For å forebygge å havne i en lignende situasjon er det viktig å ha jevnlig ettersyn av rørene i boligen.

Hva gjør du når vannskade oppstår?

Les også:

Tips om reise på Klikk.no

Middagstips: Pasta med kylling

Her treffer du drømmedaten

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også