Vedlikehold av motorsag.

Vedlikehold av motorsag

Slik gjør du det.

Ifølge motorsagprodusenten Stihl har det vært en økning i salg av motorsager de siste årene. Fra 2006 til 2007 økte salget av fritidssager med ca. 30 prosent, sier de i en pressemelding. Nå selges over 50 000 motorsager i året.

- Det er nok flere årsaker til den økende etterspørselen av fritidssager, sier teknisk sjef i Stihl Norge, Kaj Leverød. - Den stigende strømprisen gjør at flere ser vedfyring som et godt økonomisk alternativ.

Dette bekreftes av salgssjef hos Husqvarna og Jonsered, Egil Midstveen.

- Vanskeligere økonomiske tider gir seg utslag i at folk vil spare penger, blant annet ved å kutte strømprisene ved å skaffe fyre i ovnen. Og da vil selvhugst med motorsag være en enkel tilgang på billig ved, sier han.

Les hvordan proffene jobber med motorsag.

Kapping av trær med motorsag.

To jobber i én. Rydding av trær rundt boligen eller hytta og ved til vinteren. © Foto: Øyvind stranna larsen

Valg av sag

Et generelt utgangspunkt for valg av utstyr vil være behovet som skal dekkes, så også for motorsager. Skal det kappes store trær eller bare ryddes kratt her og der? Store jobber krever større sager. "Velg en kraftig sag fra begynnelsen. Mange kjøper for liten sag første gangen", sier de hos Jonsered.

Uansett er det fornuftig å forhøre seg hos forhandlerne og ikke velge første og beste sag.

I Idébladet Hytteliv nr. 7 2008 ba de leverandørene om å velge en god sag til hyttebruk, og dette er sagene de valgte ut .

Sikkerhetsutstyr

- Kunnskapene om sikkerhet er sterkt varierende hos dem som kjøper motorsag, forteller Midtsveen. - Det som er vår store utfordring er å få folk til å forstå hva de holder på med, derfor er salg av verneutstyr et fokus for oss.

Her finner du en utførlig beskrivelse av hvordan du bruker og behandler motorsagen sikkert.

Slik får du hogstfelt

Har du ikke tilgang på trær eller emner på tomta, eller hos venner eller familie, kan du kontakte grunneiere og forespørre om muligheter for å ha et lite hogstfelt på området.

Mange gårder trenger også å rydde opp rundt dyrket mark og langs gårdsveiene. Mot at du feller og rydder opp etter deg er det godt mulig du kan få napp hos en gårdeier som trenger å lysne skogen.

Råd for optimal vedfyring

Slik tenner du bål uten å kløne.

Les også: Drømmer du om en reise til Canada?

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!