Elin Davidsen

Mer skatt på bolig

Nå foreslår regjeringen å øke ligningsverdien på bolig med ti prosent.

I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet i går, hevdet administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, at den foreslåtte økningen på 10 prosent i ligningsverdi er urimelig. Hans oppfordring er å sjekke om ligningsverdien er for høy, og det kan du gjøre på følgende måte:

  • Ligningsverdien skal ikke være vesentlig høyere enn sammenlignbare boliger i nabolaget. En dom i Høyesterett har avgjort at ligningstaksten ikke kan være mer enn 50 prosent høyere enn naboens. Er den det, vil du ganske sikkert vinne frem med en klage til det lokale ligningskontoret. Ligger den i intervallet 26 til 50 prosent høyere, er det ligningskontorets skjønn som avgjør.
  • Dersom ligningstaksten er på mer enn 30 prosent av boligens markedsverdi, er det grunnlag for å klage til ligningskontoret. Markedsverdien kan enten dokumenteres med takst/verdivurdering eller observerbar markedsverdi. En takst/verdivurdering kan enten utføres av takstmann eller eiendomsmegler med god kjennskap til det lokale markedet. Den observerbare markedsverdien fastsettes ut i fra hva tilsvarende boliger er solgt for i nabolaget.

Får du medhold i justering i henhold til 30 prosent-regelen kan du ikke kreve ny justering før om to år igjen, og da må ligningsverdien være minst 36 prosent av markedsverdien.

Mer om fastsettelse av ligningsverdi her.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!