Otto Risanger, økonomiekspert

Otto Risanger, økonomiekspert. © Foto: Privat

Mette Karlsrud Stene-Johansen

Mer til sparing for ungdom

Med det nye statsbudsjettet skal BSU-ordningen utvides.

Økonomiekspert og forfatter av den årlige Pengeboka, Otto Risanger, sier at statsbudsjettets forslag om å øke BSU med 5000 kroner ikke er så mange penger, men at det er positivt at summen øker, etter å ha stått stille i så mange år.

- Det som er problemet, et at boligprisene har økt mye raskere enn BSU, så for mange har det ikke vært en så god investering å spare, og vente med å kjøpe.

Nå er prisene på vei ned, men Risanger sier at den samme problemstillingen vil dukke opp igjen når boligprisene øker.

Han understeker likevel de positive sidene ved BSU.

- Dette er jo en god investering. Du får et utbytte på 20 prosent på 15 000 kroners sparing på ett år, med fradrag på 3000 kroner. Om det blir slik forslaget i budjsettet skisserer, vil fradraget være på 4000 kroner og beskatningen på 16 000 kroner i 2009. Det gir 25 prosent øyeblikkelig utbytte, og sånn sett er det en god investering.

Studenter må vurdere

Likevel er det ikke alle studenter som skal se rosenrødt på ordningen.

- Mange studenter får råd fra banken om å spare i BSU. Det er å lure unge trill rundt, sier Risanger. - Du må jo ha inntekt for å kunne ha nytte av BSU. For de som tjener 40-50 000 kroner er det ingen vits i å spare i BSU. Vent til du er i jobb, er rådet fra økonomieksperten.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!