Hvor stor renteøkning klarer du?

Denne lånekalkulatoren vil hjelpe deg til å finne ut hvor høy rente du vil kunne klare å betjene.

- Vi tror at Norges Bank vil sette ned sin styringsrente utover neste år, og da vil også boligrenten kunne følge etter, sier makroøkonom i DnB NOR, Kyrre Omdal.

Frem til den tid mener Omdal at folk må belage seg på ytterligere økning i boligrenten.

- Den uroen i finansmarkedene som vi ser nå skaper høye kostnader for bankene, og vi tror at kostnadene for bankene fortsatt vil stige. Foreløpig er det ikke utsikter at de vil synke.

Informasjonssjef i Skandiabanken er også av den oppfatning at økningen i boligrenten ikke vil bli langsiktig.

- Vi tror at boligrenten vil flate ut neste år, og kanskje også gå litt ned.

Til nettstedet dn.no sier administrerende direktør Thomas Borgen i Fokus Bank at rentene sannsynligvis må opp ett prosentpoeng til for å kompensere for bankenes økte innlånskostnader.

Unngå personlig finanskrise

Dersom boliglånet allerede nå begynner å føles ukomfortabelt, er det ingen grunn til å nøle med å gjøre noe med det. Og det første du gjør er å ta kontakt med banken. For selv om de er nødt til å øke renten, er de likevel ikke tjent med at du som låntager får problemer.

Du har flere alternativer for å lette lånebyrden, blant annet: Refinansiering, forlenge nedbetalingstiden og utsettelse med å betale avdrag.

Klikk.no har tidligere skrevet om de mulighetene du har til å komme velberget ut av en låneskvis. Her vil du også finne mye god informasjon.

Kalkulator: Hvor høyt lån tåler du?

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!