Det svenske forsikringsselskapet Folksam har fulgt opp en test av utendørsmaling, der 30 av 45 ble underkjent p.g.a muggsopptilvekst, med en unik test av rengjøringsmidler mot muggsopp på fasaden. Ingen av midlene hindret muggvekst, men det mest oppsiktsvekkende er at det svanemerkede oppvaskmiddelet Yes Original har en rengjøringseffekt mot mugg som er bedre enn flere av spesialmidlene.

Mildt, miljøvennlig og effektivt

- Yes Original er kjemisk sett det mildeste og mest miljøvennlige alternativet vi testet, sier Jan Snaar, miljøsjef i forsikringsselskapet Folksam. Dessuten er middelet det eneste vi testet som ikke markedsføres til bruk mot muggsopp. I sammenlikning med flere muggfjernere som er kjemikalieintensive, viser vår test at oppvaskmiddelet Yes vasker bort muggen mer effektivt.

Stor prisforskjell

- Det er stor forskjell på best og dårligst i testen når det gjelder rengjøringseffekten og varigheten av denne, men også stor prisvariasjon. Yes Original koster eksempelvis mindre enn en krone literen, mens det dyreste spesialmiddelet koster 240 kroner literen, sier Snaar.

Ingen holdt muggen unna

Folksams test av rengjøringsmidler mot mugg på trefasader har vart et år. Malte trepaneler, som har vært eksponert i to år under fargetesten, ble vasket med ni ulike spesialmidler mot muggsopp. Deretter sammenliknet man vaskeresultatene, og selv under like forhold var det ingen av midlene som hadde klart å holde trepanelene frie for mugg et år senere, da man sjekket varigheten av behandlingen.

- At så mange av de vanligste malingene får muggsopp etter få år er ikke akseptabelt, mener Snaar.

Miljøvennlig var best

Spesialmiddelet som kom ut best i test er svanemerkede "Biokleen Alg & Möbeltvätt". Testen avslørte også at enkelte malinger ikke tålte spesialmidlene særlig godt - malingen krakelerte.

Testen viste at det er fullt mulig å fjerne muggsopper på en miljøvennlig og rimelig måte, uten bruk av uheldige kjemikalier.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!