Nasjonale turistveger

Harald Sohlbergs «Vinternatt i Rondane» fra 1914 er blitt et nasjonalsymbol. © Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/The National Museum of Art, Architecture and Design

Verd en omvei

Det nasjonale turistvegprosjekt startet i det små i 1993. Da var Hardanger-området, Sognefjellsvegen, gamle Strynefjellsvegen samt nordre del av Helgelandskysten mellom Utskarpen og Løding prøveprosjekter. I tillegg er det bygd en del «fanepunkter», som Sohlbergplassen og Stegastein på Aurlandsfjellet. Se mer på www.turistveg.no og www.turistvegprosjektet.com

- Maleren Harald Sohlberg (1869-1935) bodde flere år i Rondane for å gjøre studier til sitt mest kjente bilde «Vinternatt i fjellene» - ofte kalt «Vinternatt i Rondane». Motivet er et sammendrag av inntrykk og skisser fra flere vinkler, men det viktigste standpunktet ligger nær det stedet hvor Sohlbergplassen i dag er bygd, sier arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

- I Sohlbergs bilde har forgrunnen en viktig betydning, der furutrærne rammer inn den slående utsikten mot fjellmassivet. Også i dag er det en spesiell dynamikk i samspillet mellom fjernutsikten og de tettvoksende furutrærne i forgrunnen. Dette samspillet ble utgangspunktet for plattformens geometri og konstruksjon, forklarer arkitekten.

I tillegg til å være flott utkikkspunkt, er dette et fint sted å starte fotturer i terrenget omkring.

Nasjonale turistveger: Solbergplassen

Betonggulvet har store åpninger som slipper regn og sol ned til terrenget. © Foto: Carl-Viggo Hølmebakk

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!