Diffusjonssperre

Behøver man diffusjonssperre mot yttervegg eller ikke?

Sist oppdatert

Vi bygger hytte på Østlandet. Hytta har 10 cm vegger og 20 cm tak- og gulvkonstruksjoner. Det er ikke strøm. Har registrert i flere fora at bruk av diff. sperre i yttervegger og tak kan forårsake råteskader på sikt. Enkelte byggmestere anbefaler ikke bruk av diff. sperre. Kjenner dere denne problemstillingen?

Den faglige, offisielle regelen er at dampsperre (plast) brukes på innvendig, varm side av vegger og tak (aldri i gulvet) når bygningen er mer eller mindre konstant oppvarmet. Likevel er det mange som mener at man greier seg fint med en dampbremse i form av enten to-tre lag forhudningspapp eller et lag trefiberplate. Jeg selv hører til disse, og har også eksperimentert i både stue og bad med forhudningspapp fremfor plast, med utmerket resultat.

Samtidig er det viktig å ha svært god ventilasjon, slik at overtrykket som oppstår når rommet varmes opp, slippes ut, og ikke presser seg inn i konstruksjonene. Spesielt i en hytte som kun varmes opp sporadisk ville jeg ikke hatt plast, fordi det i enkelte tilfeller kan gi "sommerkondens" (det er varmere ute enn inne), og dermed råteskader.

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2007, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også