Valgte funkis i Stockholm

De drømte om et gammelt, landlig hus, men endte opp med funkis.

En spennende kombinasjon av retro og landlig stil fungerer utmerket i stua. Sofaen fra Ikea er frisket opp med et fargerikt patchworkteppe lagd av kluter som er sydd sammen. Mari bytter ut teppet innimellom - og skaper på den måten nye uttrykk i stua. Speilet sikrer ekstra romfølelse.
En spennende kombinasjon av retro og landlig stil fungerer utmerket i stua. Sofaen fra Ikea er frisket opp med et fargerikt patchworkteppe lagd av kluter som er sydd sammen. Mari bytter ut teppet innimellom - og skaper på den måten nye uttrykk i stua. Speilet sikrer ekstra romfølelse. Foto: Foto: Mari Erksson
Sist oppdatert

SE BILDENE HER!

Det var ikke et gult, firkantet murhus med røde fuger familien Magnusson/Eriksson så for seg da de vendte nesa hjem til Sverige. Etter å ha bodd i Australia og England i åtte år var tiden kommet for å bli familien "Svensson" (vanlig svensk familie, red. anm.) - og boligdrømmen var klinkende klar. Øverst på ønskelisten sto et landlig hus med glassveranda, rutete vinduer og god takhøyde.

Familien lette og lette - i en stor sirkel rundt Stockholm. Men som førstegangskjøpere på et hett boligmarked ble det noen nedturer i jakten på drømmeboligen. Så dukket funkishuset i Södertälje, en halvtime unna Stockholm, opp. Men å kalle det en lykkestund i heimen da salgspapirene ble skrevet under, ville være å overdrive.

- Jeg ville så gjerne ha et gammelt hus, helst fra 20-tallet. I stedet endte vi opp med dette. Jeg mislikte egentlig dette huset, men mannen min Finn pushet på. Han så mulighetene, mens jeg nærmest gråt da vi skrev under papirene, ler Mari Eriksson.

Full renovering

Det var for et år siden. I en hvit Ikea-sofa med patchworkteppe sitter brødrene Milo (5) og Misha (3) godt sammensunket med store øyne, langt inne i tegnefilmens verden.

Ute duskregner det, mens tåka har tatt et godt grep om byggefeltet i Södertälje. Inne i funkisboligen fra 1942 har Finn og Mari derimot skapt solskinn! For når man ikke får den landlige idyllen man i utgangspunktet drømte om - så skaper man den selv.

Jeg ville så gjerne ha et gammelt hus. I stedet endte vi opp med dette.

Ekstremt mye har skjedd med huset med 70-tallspreg siden familien kjøpte det for et år siden. Den skogsgrønne kjøkkeninnredningen er blitt kastet på båten. Det har vært takk og farvel til vinylgulv og slitne, begredelige tapeter. Vegger er blitt flyttet, gulv slipt - mens alle veggene har fått strøk av samme hvitfarge.

- Kjøkkenet var noe av det verste; med grønne skap, oransje ovn og brunt korkbelegg på gulvet. Badet så heller ikke bra ut. Det var rødt og blått hadde plastbelegg på gulvet og gul porselensdo, sier Mari.

Skjult perle

Renoveringen gikk i turbotempo. I løpet av seks uker var store deler av huset restaurert ved hjelp av håndverkere. Deretter tok Mari og Finn penselen i egne hender, og malte i en måneds tid. Resultatet er blitt et moderne, retroinspirert, landlig bo med industrielle elementer - i byen. Her får også det litt mer kitschy lov å møte den landlige stilen.

I gangen i andre etasje i boligen har Milo (5) og Misha (3) fått sitt eget, lille kreative hjørne. I et skap har de papir, fargestifter og annet materiale lett tilgjengelig. Her jobber Milo iherdig med å sikre rett blåfarge.
I gangen i andre etasje i boligen har Milo (5) og Misha (3) fått sitt eget, lille kreative hjørne. I et skap har de papir, fargestifter og annet materiale lett tilgjengelig. Her jobber Milo iherdig med å sikre rett blåfarge. Foto: Foto: Mari Eriksson

- Det er mange som har lurt på hvorfor de ikke så dette huset før oss. Men huset var nærmest klart for å rives.

Skatter med særpreg

Oppskriften på familiens vellykkede restaurering og innredning er relativ enkel: Putt inn det du har av loppefunn og arvegods med sjel, jakt på bruktfunn på bruktmarkeder på nett, slik som finn.no, og kombiner med mer moderne elementer. Er du så heldig å få fått fatt på noen industrielle interiørartikler, så ta dem for all del i bruk. Mari gjorde en rekke bruktfunn i Australia. Flere av industridetaljene i boligen stammer derfra. Gjennom Finns jobb fikk de hjelp til å shippe hjem 13 containere.

- Det er så mange fine, brukte ting i Australia. De har ikke den bruk- og kast-mentaliteten som hjemme. Det koster dessuten slikk og ingenting. Det er utrolig gøy å ha så mange minner fra den tiden.

Men loppemarkedfartingen er langt fra forbi. Også i Sverige er Mari en ivrig loppemarkedstraver.

- Jeg er typen som vet når de setter fram nye varer på loppemarked - og jeg er raskt på pletten, ler Mari.

Billig på bruktmarkeder

Er det ikke loppefunn det handler om, er det bruktfunn på nett. På Söta brors svar på finn.no, blocket.se, er Mari ofte på plass.

- Der kjøpte vi blant annet kjøkkenet vårt. Det ble satt sammen av fire brukte kjøkken. Det kostet ingenting. Kan det ha vært 4000 kroner? Totalt kom kjøkkenet på rundt 10 000 kroner. Vi malte det hvitt for å få en helhet, sier Mari.

blocket.se kjøpte de dessuten garderobeskapet på kjøkkenet, som de satte inn hyller i. Skapet gir inntrykk av å ha stått der siden 1942 - og bidrar til det landlige preget.

Kuriøs samling

Et gammelt metallskap på kontoret stammer fra et australsk departement. En skohylle er fra en tidligere skofabrikk, den ble brukt til å frakte sko mellom ulike avdelinger. Et dorullnett har fått være med over Nordsjøen fra England. Også det lille, lekre badekaret på badet har sin egen, unike historie.

- En kamerat av meg pusset opp - og ville ikke ha det. Det er syv år siden nå. Det hadde mye rust, men det pusset jeg bare bort. Og så malte jeg det. Jeg hadde en klar fremtidsvisjon for det. Badekaret har stått hos mamma og pappa fram til nå.

Siste bruktfunn var flere ruller med retrotapet i friske farger. Mari gikk forbi en nabo som sjauet - og tapetene var på vei i søpla. Men sånn gikk det altså ikke.

- Det endte med at jeg fikk dem. Mari fornekter seg ikke, ler hun.

Estetisk fremfor praktisk

Interessen for interiør har Mari alltid hatt. Og ved å se på farmoren som dro på auksjon fikk hun sansen for bruktfunn.

- Jeg er veldig opptatt av kvalitet. Når produktene er lagd for å tjene mest mulig penger blir det lite følelser. Det blir lite vakkert. Jeg er faktisk estet ut til fingerspissene. Det er nesten slitsomt, sier hun.

Da hjelper det å ha en bedre halvdel som er desto mer opptatt av det praktiske.

Kontoret er det rommet som bærer mest preg av familiens opphold i Australia. Det meste er fra loppemarkeder.
Kontoret er det rommet som bærer mest preg av familiens opphold i Australia. Det meste er fra loppemarkeder. Foto: Foto: Mari Eriksson

- Vanligvis er jeg ikke så praktisk av meg. Innimellom holder det at det bare er estetisk og vakkert. Men Finn vil at det skal funke, ler Mari.

Nå har familien sikret seg en bolig hvor de føler seg på hjemmebane. Så får drømmen om den ekte, landlige idyllen vente. Til senere en gang.

- Vi er veldig fornøyde nå. Huset er blitt "oss". Men målet i livet er å eie et landlig hus en gang. Dette huset ser jeg mer på som en leilighet i byen, sier Mari lurt.

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også