Test av stearinlys:

Her gjelder det å komme sist i mål!

Vi har testet 9 stearinlys.

Sist oppdatert

Om testen:

I denne testen har vi målt hvor lenge lysene brenner. I tillegg har vi vurdert pris og kvalitet. Vi har lagt mest vekt på brenntiden.

Lysens brenntid varierer fra 17,8 til 21 cm på 8 timer. Prisene varierer fra 1,50 til 6 kroner per lys. Kvalitet omhanlder materialet. Noen lys av ren parafin selges på samme måte som stearinlys og er derfor med i testen. Men det trekker ned at de er av parafin, av miljøhensyn.

Vi har regnet ut stykkprisen og sammenlignet den med anvist brennetid. Ulik lengde har blitt tatt hensyn til. Noen av lysene er litt vanskeligere å tenne på enn andre, men forskjellene er marginale.

Det er gitt terningkast 1-6 i alle testkriteriene. 

Vi har testet ni ulike typer stearinlys som finnes i noen av de største butikk-kjedene i landet.

Alle lysene brant med en stor, klar flamme, og ingen av dem sotet eller dryppet noe særlig. Vi har vurdert lysene etter hvor lenge de brenner (brenntid), pris og kvalitet. Noen av lysene som selges i stearinlys-hyllene består av ren parafin. Det trekker ned i denne testen, på grunn av miljøhensyn.

Videoen over er komprimert fra nesten 13 timer til ett minutt. Den viser hvordan lysene brenner. Men siden lysene har ulik lengde, får du ikke fasiten på hvilke lys som brenner lengst i videoen.

Det er stearinlysene fra Asp-Holmblad som vinner testen. Disse lysene brenner nest lengst, og har samtidig god pris og er rene stearinlys av fornybare stoffer. 

TGR Rustikklys har aller best brenntid, 17,8 cm på 8 timer, mens du brenner ned 21 cm av lyset fra Kid på samme tid.

Det dyreste lyset er Mimosa fra Nille. Det koster seks kroner, men består til gjengjeld av 100 prosent stearin uten palmeolje og er det eneste av lysene som er svanemerket.

Koselig klimatiltak

- Å brenne et rent stearinlys er det koseligste klimatiltaket som finnes, sier Anita Winsnes, administrerende direktør i Miljømerking.

Stearin er en fornybar råvare fra plante- eller dyreriket, mens parafin består av fossile stoffer. Det betyr at når du brenner et parafinlys, slipper du ut CO2.

- La oss se for oss at alle norske hjem kun kjøpte stearinlys av ren stearin. Da ville vi spart like mye CO2 utslipp som om 21 000 nordmenn hadde sluttet å kjøre bil, hevder Winsnes.

Om du er ekstra opptatt av miljøet og vil være helt sikker på å unngå palmeolje, understreker Winsnes at du kun bør kjøpe stearinlysene som er svanemerket.

- Per dags dato er det ingen av de svanemerkede lysene som inneholder palmeolje. Dersom produsentene kan vise til at lysene inneholder palmeolje fra en sertifisert plantasje, og i tillegg dokumenterer full sporbarhet fra plante til fabrikk, tillater vi i teorien det. Men så langt er det ingen som har klart det, sier Winsnes.

Du kan også velge å kjøpe soyalys, for å forsikre deg om at lysene bare består av vegetabilske stoffer og ikke inneholder dyrefett.

- Så velg stearinlys som kommer fra soya eller avfallsstoffer fra dyre - eller planteriket og lag hygge i mørketiden med god samvittighet, sier Winsnes.

Gode tips

For at du skal få mest mulig glede av dine stearinlys, er det noen enkle, men viktige ting å passe på.

  • La ikke stearinlys brenne uten tilsyn og la aldri barn være alene med tente lys.
  • Bruk ikke lys i lykter med dårlig ventilasjon.
  • Bruk lysestaker med ildfast underlag.
  • Ikke sett lys i vinduskarmen, der de kan komme i kontakt med gardinen.
  • Hvis flammen skulle flamme opp, kvel den ved å legge noe over, ikke bruk vann.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også