Oppbevaring av mat

Sett dette trikset før?

Joda, du kan faktisk få matvarene til å vare lengre.

IKKE KAST: Er de ferske urtene dine iferd med å bli ødelagte? Frys ned i isbitformer med litt vann -eller olivenolje - klare til å bli brukt i supper og sauser. FOTO: Trine Jensen
IKKE KAST: Er de ferske urtene dine iferd med å bli ødelagte? Frys ned i isbitformer med litt vann -eller olivenolje - klare til å bli brukt i supper og sauser. FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Forsker Jan Thomas Rosnes hos matforskningsinstituttet Nofima forteller til Klikk Bolig at vi absolutt kaster for mye mat.

- Det regnes med at man gjennomsnittlig ender opp med å kaste hele 30% av det man kjøper inn, og da er det særlig frukt og grønnsaker som ender opp i søpla.

Dette synes Rosnes er altfor mye.

- Her må det gjøres noe, både i form av planlegging når man handler inn, men også ikke minst kunnskaper rundt hvordan man oppbevarer ulike matvarer for at de skal holde seg lengst mulig.

SLAPP OG TRIST: De fleste sliter med å få krydderplantene til å vare. FOTO: Trine Jensen
SLAPP OG TRIST: De fleste sliter med å få krydderplantene til å vare. FOTO: Trine Jensen

Men ingen av oss liker vel egentlig å måtte kaste mat som har blitt ødelagt. Både fordi det er mat vi har betalt gode penger for, men også fordi det er forkastelig på så mange andre måter.

Men fortvil ikke. Her er rådene som holder maten din frisk - og sunn - lengst mulig.

Riktig oppbevaring i kjøleskap

Når det gjelder oppbevaring av mat, så er kjøleskapet i dag det viktigste hjelpemiddelet vi har. Men det er ikke så enkelt som å trykke alt inn i kjøleskapet og tro at maten da automatisk holder seg frisk lenge.

- Her synder mange, forklarer kommunikasjonssjef for ForMat-prosjektet Matvett AS, Anne Marie Schrøder, til Klikk Bolig.

- De aller fleste har for eksempel en tendens til å stappe kjøleskapet fullt når de har vært og handlet - uten å være bevisst de sonene - i nyere kjøleskap - som best skal ta vare på maten. Kjøtt og fisk skal for eksempel ha det ganske mye kaldere enn frukt og grønt.

Slik skal maten oppbevares

Tørt og romtemperatur

Avokado

Aprikos

Banan

Sitrusfrukter

Kiwi

Hvitløk

Melon

Nektarin

Løk

Pære

Fersken

Plommer

Ananas

Potet

 

Mørkt og avkjølt (kjøleskap)

Epler

Bønner

Bær

Brokkoli

Kål

Gulerøtter

Blomkål

Selleri

Mais

Agurk

Ingefær

Druer

Spinat og andre grønne bladgrønnsaker

Sopp

 

(Kilde: Matprat.no, Anne Marie Schrøder, Buzzfeed.com)

Schrøder forklarer at det i kjøleskapet - som ellers - er slik at varme stiger.

- Det vil derfor si at de tingene som skal ha det kaldest, som som kjøtt og fisk, skal oppbevares nederst, og temperaturen her bør ikke overstige 2-4 grader. Undersøkelser viser at særlig fersk fisk og bearbeidete kjøttprodukter får mange dagers lenger holdbarhet jo kaldere de er oppbevart ned mot 2 grader.

Grønnsaker derimot, bør oppbevares i en egen skuff høyere opp i kjøleskapet - om du da ikke har et kjøleskap som er såpass nytt at det har egne soner for frukt og grønt.

Det finnes også gode tommelfingerregler når det gjelder å få matrester til å vare lengre:

- Rester fra måltider bør ikke ligge i kontakt med hverandre – generelt bør all ferskvare pakkes godt inn for å hindre lukt- og smakssmitte.

Tomat og agurk skal faktisk heller ikke ligge ved siden av hverandre noe sted, og ifølge Schrøder  bør epler også få være i fred på grunn av etylengassen de utvikler.

Når det gjelder melk og egg har eksperten også råd.

-Melk skal ha det kaldt og mørkt og holder lenge etter best-før datoens utløp om den oppbevares riktig. Og er man i tvil selv om den lukter OK, kan man bruke den i matlaging hvor varme- eller kuldebehandling er involvert.

TIPS: Undersøkelser viser at hvis du senker temperaturen fra 8 til 4 grader i kjøleskapet holder for eksempel melken opptil 2 uker lenger.

Egg derimot trenger ikke nødvendigvis å ha det like kaldt som andre ferskvarer.

- Men også de holder lenger hvis de er i kjøleskapet over tid, råder Schrøder.

IKKE GODE VENNER: Løk og potet bør ikke oppbevares sammen - det forkorter levetiden på begge. FOTO: Trine Jensen
IKKE GODE VENNER: Løk og potet bør ikke oppbevares sammen - det forkorter levetiden på begge. FOTO: Trine Jensen
EPLER+POTET=SANT: Oppbevarer du poteten sammen med epler, unngår du at den begynner å spire. FOTO: Trine Jensen
EPLER+POTET=SANT: Oppbevarer du poteten sammen med epler, unngår du at den begynner å spire. FOTO: Trine Jensen

Temperatur er viktig

Når det gjelder å få matvarer til å vare lengst mulig, så er det viktig med kunnskap om hvilken temperatur de ulike matvarene trives best i og vil holde seg frisk lengst mulig i.

- Man skal ikke undervurdere viktigheten av temperatur når det gjelder å holde mat fersk, råder Rosnes.

- Men det er de færreste som egentlig har kunnskap om dette. Frukt og grønt varierer for eksempel mye når det kommer til hvordan de skal oppbevares, og her feiler mange, og ender opp med å kaste mat.

Rosnes forklarer at tomater er et godt eksempel.

- De aller fleste oppbevarer fortsatt tomater i kjøleskap, særlig kanskje cherrytomater som man bruker i salat og lignende, men tomat trives faktisk best i 12-14 grader, og dermed blir temperaturen i kjøleskapet alt for lav, og de blir bløte og ødelagte.

Det samme gjelder paprika og agurk, som de fleste også oppbevarer for kaldt.

- Harde grønnsaker som gulerøtter, kålrot, brokkoli og pastinakk, derimot, kan godt ligge noe kjøligere igjen, og tåler fint kjøleskap, forklarer Rosnes.

- Poteter skal ligge kjølig, men ideelt ikke i kjøleskap. De skal også ha minst mulig lys.

Schrøder forklarer at en tommelfingerregel kan være å huske på hvor frukten eller grønnsaken kommer fra.

- Generelt råd er at tropisk frukt – frukt som ikke vokser naturlig i Norden - skal ligge på kjøkkenbenken – i hvert fall til den er moden. Bananer blir for eksempel veldig fort brune utenpå hvis du legger dem i kjøleskapet, men om du oppbevarer dem i en perforert pose på kjøkkenbenken, holder de aller best. Da taper de ikke fuktighet.

ASPARGES: Visste du at den beste måten å oppbevare asparges på, er å behandle dem som friske blomster og sette i en vase med vann? FOTO: Trine Jensen
ASPARGES: Visste du at den beste måten å oppbevare asparges på, er å behandle dem som friske blomster og sette i en vase med vann? FOTO: Trine Jensen

Frys urtene i isbitformer

Det å oppbevare mat med tanke på lengst mulig holdbarhet er et tema det finnes hundrevis av smarte - og mer kreative - meninger om og kjerringråd på. Her er noen smarte råd fra nettstedet Buzzfeed på hvordan du får vanlige matvarer til å vare lengre:

1. Heng opp løk i strømpebukser

Løk som er oppbevart riktig, kan holde seg i månedsvis.

- Heng løken opp i strømpebuker, forklarer nettstedet Buzzfeed.

- Knyt en knute på strømpebuksen, mellom hver løk, og la henge et sted hvor det er nokså mørkt, og kjøligere enn romtemperatur.

2. Frys vårløk og purre i plastflasker

Har du purre og vårløk som er i ferd med å bli brune og slappe? Skjær i små biter, ha over på en ren, tom plastflaske, og frys.

3. Ikke ha poteter og løk sammen

Nei, dette er en dårlig kombinasjon. Begge ødelegges raskere.

4. Oppbevar poteter sammen med epler

Epler og poteter er perfekte sammen.

- Eplene sørger for at potetene ikke får spirer, forklarer nettstedet..

OPPBEVARING: Det er ikke tilfeldig hvor i kjøleskapet - og hvordan - du oppbevarer matvarene dine. FOTO: Trine Jensen
OPPBEVARING: Det er ikke tilfeldig hvor i kjøleskapet - og hvordan - du oppbevarer matvarene dine. FOTO: Trine Jensen

5. Frys urter i olivenolje

Lei av friske urter som ødelegges så snart du har dratt de hjem fra butikken? Prøv å fryse urter som er på tur å ødelegges i litt olivenolje i en isbitform.

6. Sett asparges i en vase

Ifølge Buzzfeed skal asparges aller helst oppbevares som en bukett friske blomster: I en vase med vann.

- Dette tipset er faktisk svært effektivt, forklarer Rosnes.

- Jeg har fått det bekreftet hos kokkene på Gastronomisk Institutt, som forklarer at det er nettopp slik de oppbevarer Aspargus. Noen ganger holder det faktisk også å bare ha vann på litt bomull som du legger nederst i vasen, og setter aspargesen på plass i denne.

7. Ha sølvfolie rundt tuppen på bananene

Lei av bananer som blir brune på 1-2-3? Prøv dette: Pakk litt sølvfolie rundt tuppen der hvor bananene er festet i hverandre. På dennemåten vil de holde seg fine i opptil 5 dager lengre.

TIPS: Bananer skal oppbevares for seg selv på kjøkkenbenken, ikke sammen med annen frukt.

 

Ikke bli syk av middagsrester

IKKE BLI BRUN: For å unngå at bananer skal bli raskt brune kan du surre inn tuppen de er festet sammen i med litt sølvfolie. FOTO: Trine Jensen
IKKE BLI BRUN: For å unngå at bananer skal bli raskt brune kan du surre inn tuppen de er festet sammen i med litt sølvfolie. FOTO: Trine Jensen

Mange har rester til overs når middagen er inntatt, og det å kunne spise dette til middag også dagen derpå eller ta med seg på jobb og spise til lunsj sparer deg for både tid og penger. Men pass på, det kan være skummelt å spise oppvarmet mat om du ikke har tatt vare på restene på riktig måte.

- Mange tror fortsatt at man skal la varm mat stå fremme på kjøkkenbenken og fullstendig nedkjøles før man setter i kjøleskap, forklarer produktsjef i næringsmiddelhygiene hos Anticimex, Hanne Høgberg, til Klikk Bolig.

- Men dette er ikke riktig, og kan også være regelrett farlig.

Høgberg forklarer at mange gjør dette fordi de frykter at å sette varm mat inn i kjøleskapet vil heve temperaturen i kjøleskapet, slik at annen mat varmes opp og ødelegges.

- Men dette er ikke et problem i dag i moderne kjøleskap, forklarer produktsjefen.

- Her vil maten du setter inn raskt kjøles ned, uten at annen mat tar skade.

Høgberg forklarer at man kan la middagsrester stå fremme på benken i en halv time. Ikke mer.

- Etter dette er temperaturen i maten kommet ned i massevis til at denne må i kjøleskapet. Lar du maten stå fremme lengre, øker du sjansen for at bakterier begynner å vokse betraktelig.

Rosnes er enig.

- Det er farlig å la mat stå fremme. Og ikke tro at det bare er kjøtt og fisk man må være rask med å sette kjølig. Pasta og ris er nesten enda farligere å la stå fremme.

I ris og pasta - matvarer med mye stivelse - finnes det bakterier som kan overleve koking. Lar man disse stå i romtemperatur en stund, begynner sporer å vokse i disse.

- Dette kan raskt utvikle seg til at man om man spiser maten, får i seg en infektiv dose bakterier, forklarer Rosnes.

- Så jeg ville nesten vært mer påpasselig med å ikke la pasta og ris stå fremme på kjøkkenbenken enn jeg ville kjøtt.

IKKE LA STÅ TIL DEN ER KALD: Varm mat skal IKKE stå ute på kjøkkenbenken til den er helt nedkjølt - det er faktisk livsfarlig. FOTO: Trine Jensen
IKKE LA STÅ TIL DEN ER KALD: Varm mat skal IKKE stå ute på kjøkkenbenken til den er helt nedkjølt - det er faktisk livsfarlig. FOTO: Trine Jensen

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også