Pynte til jul

Når julen ringer inn

Se hva mammabloggeren, fashionistaen og interiørfotografen må ha for å komme i julestemning.

Se hva mammabloggeren, fashionistaen og interiørfotografen må ha for å komme i julestemning. FOTO: Trine Thorsen, Margaret M de Lange, Anniken Zahl Furunes
Se hva mammabloggeren, fashionistaen og interiørfotografen må ha for å komme i julestemning. FOTO: Trine Thorsen, Margaret M de Lange, Anniken Zahl Furunes
Sist oppdatert

Den kommer like brått hvert eneste år, så hvorfor ikke starte så smått med forberedelsene, så du får en følelse av kontroll før høytiden setter inn?

Vi snakker selvfølgelig om julen, og kanskje gleder du deg så mye at det er på tide å tenke litt på hvordan du skal pynte i høytidsdagene?

Enten du er opptatt av det tradisjonelle når julen nærmer seg, ellers du derimot vender nesen mer mot de siste interiørtrendene, så finnes det garantert mye inspirasjon der ute for deg.

Vi har tatt en sniktitt på hvordan fashionistaen, interiørfotgrafen og mammabloggeren trives med å pynte i julen.

 

En sikker oppskrift

Pynter med natur og naturfarger

Det er ikke mye rødt eller gosselige julenisser når julen ringer inn hos fotograf Trine Thorsen. I stedet henter fotografen inn detaljer fra naturen. Mose. Greiner. Og selvsagt et juletre, som hun pynter med hjemmelaget julepynt. De grå filtfigurene hennes får alltid være med på festen i juleukene.

Stilen i hjemmet hennes på Tofte i Hurum er en god blanding av nytt og gammelt. Mye har hun laget selv. Hun lager blant annet møbler, som hun også selger. Hva hun velger å pynte med i julen henger sammen med stilen hennes resten av året.

- Jeg liker ikke å kalle stilen min for noe spesielt. Jeg har min egen stil, og følger ikke trender. Det som betyr noe er at jeg synes det er fint, og så putter jeg det inn der det passer.

For å få jul i hjemmet bytter hun ofte ut de vanlige plantene med juletrelignende planter. Natur og naturfarger går igjen som en rød råd. Fargene til jul må også gjenspeile den Trine er resten av året.

Fotografen er aller mest glad i førjulstiden.

- Det er den beste tiden. Da steller jeg i stand, pusler og pakker inn gaver.

Jul fra første advent

Trine er en kløpper når det kommer til å pakke inn julegaver. Selv kaller hun det en yrkesskade.

- Jeg er en estetiker, jeg er opptatt av helheten.

Juletreet blir pyntet allerede til første advent. Så kan tre og pynt nytes gjennom hele desembermåneden. I desember blir det ellers tid til den tradisjonelle julelunsjen med gode venninner. Hun får dessuten alltid med seg det årlige julemarkedet på Doga i Oslo. Dessuten setter hun av tid til å bake. Enkelte kaker er rett og slett for gode til å la være.

- Jeg prøver å lage noen sunne ting midt oppi det usunne. Jeg lager blant annet hjemmelaget sjokolade uten sukker. Da får jeg litt bedre samvittighet. Jeg lager også Nigellas pepperkake. Den lager jeg ganske tidlig, sånn at jeg rekker å lage minst tre kaker før julen kommer, sier Trine.

- Hva er en perfekt desembermåned – og jul for deg?

- Det er en måned uten mye stress, men med mye kos. Jeg pleier å handle julegavene tidlig. Jeg orker ikke masse mennesker og kø. Er jeg forberedt og har pakkene i hus før desember, blir måneden stille og rolig, og det blir mer tid til matlaging og gaveinnpakning.

Her er oppskriften på Nigellas pepperkake:

150 gram smør

300 gram lys sirup

200 gram muscovado sukker (eller brun farin)

250 ml guinness øl

2 ts malt ingefær

2 ts malt kanel

¼ ts malt nellik

300 gram hvetemel

2 ts natron

300 ml seterrømme

2 egg

Trine har brukt gammeldagse former, som gir to kaker.

I originaloppskriften står det at du kan bruke en firkantet bakeform på ca. 23 cm, eller et foliebrett (til grilling) på ca. 30x20 cm x5 cm. Forvarm ovnen til 170 grader. Bland smør, muscovado sukker, guinness, ingefær, kanel og nellik i en kjele, og la det smelte forsiktig på lav varme. Ta kjelen vekk og rør inn hvetemel og natron. Vær tålmodig, og rør lenge for å få ut klumpene. Visp sammen egg og rømme, og rør det inn i pepperkakerøren. Hell i formen og stek i ca. 45 minutter. Kaken er holdbar i opptil to uker, og blir saftigere for hver dag.

Urban høytid

Varmer opp med bakst og DIY

SNART JUL: Når juletre og grønne vekster er i hus, stearinlysene blafrer og den hjemmelagde sjokoladen står klar, blir det jul hos fotograf Trine Thorsen.
SNART JUL: Når juletre og grønne vekster er i hus, stearinlysene blafrer og den hjemmelagde sjokoladen står klar, blir det jul hos fotograf Trine Thorsen.
SAMME STIL: Trine pynter med de samme fargene til jul som hun gjør resten av året. FOTO: Trine Thorsen
SAMME STIL: Trine pynter med de samme fargene til jul som hun gjør resten av året. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen
NOSTALGI: Veggen på kjøkkenet er slemmet med dekorpuss fra Hey'di. De små plakatene har Trine laget selv, de er festet på veggen med washitape. Trine har designet hyllen. Bordet er arvegods, og de gamle skolestolene er fra et loppemarked. FOTO: Trine Thorsen
NOSTALGI: Veggen på kjøkkenet er slemmet med dekorpuss fra Hey'di. De små plakatene har Trine laget selv, de er festet på veggen med washitape. Trine har designet hyllen. Bordet er arvegods, og de gamle skolestolene er fra et loppemarked. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen
DEN SMAKER: Nigellas pepperkake er det lett å bli glad i. FOTO: Trine Thorsen
DEN SMAKER: Nigellas pepperkake er det lett å bli glad i. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen

Forfatter og blogger Charlott Pettersen varmer opp til jul med å bake og utføre små gjør det selv-prosjekter.

Godt skjult bak en anonym bygård, like ved Alexander Kiellands plass i Oslo, ligger en stor hage. Og i den store hagen ligger et hus, nærmest som en godt bevart hemmelighet – med bruset fra Akerselva som bakgrunnsmusikk. I en 96 kvadratmeter stor leilighet fordelt over to plan i en flermannsbolig fra 1890, bor Charlott Pettersen sammen med mannen Lars Eide og sønnen Herman på fire.

Familien flyttet inn i leiligheten sentralt i Oslo i 2009. Det har de aldri angret på. For i hagen kan Herman leke fritt. Og blant naboene er det mange små venner som stadig tar turen innom. Da Charlott og Lars giftet seg i høst, feiret de med en stor fest i hagen, og da Herman var baby, kunne han sove trygt i vognen utenfor kjøkkenvinduet. Midt i byen, sa du? Ja, dette er i en leilighet midt i tjukkeste Oslogryta.

- Andre flytter ut av Oslo fordi de ikke finner steder som passer når de har fått familie. Men det finnes jo, man må bare lete. Vi har begge vokst opp på landet. Og da tror jeg at man enten flytter tilbake til der man kom fra, eller blir et ordentlig bymenneske. Vi er blitt det siste.

Koser seg med oppladningen

Charlott koser seg alltid med oppladningen til julehøytiden. Vel, ideelt sett skulle hun gjerne tatt seg fri i ukene før jul, hatt Herman hjemme fra barnehagen og virkelig forberedt seg til den store høytiden. Men når virkeligheten som selvstendig betyr intensive arbeidsdager med mange arbeidstimer, får man tilpasse kosen og forarbeidet deretter. Pepperkakebaking med gode venner og naboer setter de alltid av tid til. Da fylles den lune stuen av små og store pepperkakebakere. Det er noe av det hyggeligste vi gjør i førjulstiden, synes Charlott. Hun får dessuten alltid tid til å bake noen kaker. For bake – det kan Charlott.

- Ja, bake kan jeg, men middag derimot, ler hun.

Hun vil også gjerne dele tipset med å samle kaker og konfekt i en fin, hjemmelaget eske. Et hyggelig lite tips som garantert gleder mottageren før jul.

- Når jeg pynter til jul, pleier jeg å bruke mange av de tingene vi ellers har fremme. Men jeg gir det en julete touch. Norgesglassene fyller jeg for eksempel med julekaker.

Serviset hun har dekket bordet med, bruker hun året rundt. Men med litt rødt i glassene og små juletrær i glass på bordet, blir det jul i en fei.

Charlott elsker å dekke et hyggelig bord til jul. Og da holder det ikke med bare jul som tema. Hun går ofte enda mer detaljert til verks. Er det fisk det handler om, dekorerer hun bordet deretter.

På julaften trives Charlott og familien godt i sitt landlig-urbane Oslo-hjem.

- Det er så stille her i julen. Det er nesten bare mørke vinduer i naboblokken.

En av fordelene med å feire jul i eget hjem, er roen. Den roen du får når du står opp på morgenen og har dagen fremfor deg, og kan følge egne juleønsker og behov. Charlott synes dessuten det er hyggelig at Herman får oppleve jul i eget hjem. Akkurat sånn hun selv hadde det da hun var liten. Og når de har tilbrakt et par dager i et særdeles vinterlig og julestille Oslo, setter de kursen mot Geilo, der familien til Lars har hytte.

- Der er det så fint å være, smiler Charlott.

Men etter noen dager rykker det i Oslo-foten igjen. Kafeene er jo i ferd med å åpne igjen!

- Dessuten er vennene våre tilbake da. Så da blir det tid til et par brunsjer, og etter hvert en stor nyttårsfest.

Da tar små og store venner og naboer igjen turen til leiligheten. Og vi har ikke vanskeligheter med å se for oss at det blir god stemning og høy kose-faktor inn i det nye året.

Franske følelser

Henter inspirasjon fra hele verden

Hos Charlotte De Stael og familien i Trondheim er det ikke som hos alle andre. Det er kanskje ikke så rart. For Charlotte henter inspirasjon fra flere steder i verden. Dessuten bor hun i et 200 kvadratmeter stort hus fra 1800-tallet der mye er skjevt og annerledes, og der historien virkelig har satt seg i veggene. Charlotte er fransk og bodde tidligere i Paris. Derfor handler hun gjerne mye av interiøret i Frankrike. Faren hennes bor dessuten i Marokko, så når hun er der, reiser hun sjelden tomhendt hjem.

JULEMAGI: Det er de små detaljene som til sammen skaper julemagi hos Charlott og familien. Grupper med telys som blafrer i små telysglass, en vintage elg som skotter på deg fra vinduskarmen, små juletrær i potter – og knusktørr ved som venter under sofabordet. Putene er kjøpt på en reise til Marokko. Snøkrystallene er fra Blomme. Hyllen er fra Ikea, men den var opprinnelige svart. FOTO: Margaret M de Lange
JULEMAGI: Det er de små detaljene som til sammen skaper julemagi hos Charlott og familien. Grupper med telys som blafrer i små telysglass, en vintage elg som skotter på deg fra vinduskarmen, små juletrær i potter – og knusktørr ved som venter under sofabordet. Putene er kjøpt på en reise til Marokko. Snøkrystallene er fra Blomme. Hyllen er fra Ikea, men den var opprinnelige svart. FOTO: Margaret M de Lange Foto: Margaret M de Lange
HJEMMELAGD: Det er hyggelig å gi små esker med hjemmelaget konfekt og kaker til naboer og venner. Se hvordan Charlott har laget en gir-lander av stjernekakene. Kakeesken er laget ved å la bølgepapp utgjøre små rom i en liten pappeske. FOTO: Margaret M de Lange
HJEMMELAGD: Det er hyggelig å gi små esker med hjemmelaget konfekt og kaker til naboer og venner. Se hvordan Charlott har laget en gir-lander av stjernekakene. Kakeesken er laget ved å la bølgepapp utgjøre små rom i en liten pappeske. FOTO: Margaret M de Lange Foto: FOTO: Margaret M de Lange
ELSKER Å DEKKE BORD: Til jul bruker hun det samme serviset som hun bruker resten av året, men små grankvister og rødt i glassene gir julestemning. Bordet er et bruktfunn. Stolene er fra Gervasoni og Norrgavel. Speilet er spesialbestilt og gir ekstra romfølelse. Julepynten på treet er fra Ann Kristin Einarsen. FOTO: Margaret M de Lange
ELSKER Å DEKKE BORD: Til jul bruker hun det samme serviset som hun bruker resten av året, men små grankvister og rødt i glassene gir julestemning. Bordet er et bruktfunn. Stolene er fra Gervasoni og Norrgavel. Speilet er spesialbestilt og gir ekstra romfølelse. Julepynten på treet er fra Ann Kristin Einarsen. FOTO: Margaret M de Lange Foto: Margaret M de Lange
NOSTALGISK KJØKKEN: Små julekuler skaper stemning også på kjøkkenet, og de åpne hyllene med forskjellig servise gir rommet et nostalgisk preg. Kjøkkenet er bygget av arkitekt Hogne Øye Sætre. I sprutsonen har de valgt metrofliser, det turkise kjøleskapet er fra Smeg.
NOSTALGISK KJØKKEN: Små julekuler skaper stemning også på kjøkkenet, og de åpne hyllene med forskjellig servise gir rommet et nostalgisk preg. Kjøkkenet er bygget av arkitekt Hogne Øye Sætre. I sprutsonen har de valgt metrofliser, det turkise kjøleskapet er fra Smeg. Foto: FOTO: Margaret M de Lange
HØYTID: På rommet til Herman er det også jul. Tapetet er fra norske Sne design. Stolen er et bruktfunn, knaggene er fra Muuto. FOTO: Margaret M de Lange
HØYTID: På rommet til Herman er det også jul. Tapetet er fra norske Sne design. Stolen er et bruktfunn, knaggene er fra Muuto. FOTO: Margaret M de Lange Foto: FOTO: Margaret M de Lange

Når det er jul, trekker hun mye av de franske tradisjonene inn i hjemmet. Men det norske må også være med. Og at det er tid for jul igjen går virkelig opp for henne i det faren åpner kofferten – og det tyter ut vellagrede oster. Og når moren henter opp årets kolleksjon med Lindt-sjokolade fra sin koffert. Da braker det løs.

Lukter ost

- Når familien kommer lukter det vellagret ost i hele huset, ler Charlotte. 

For selv om julepynt bidrar til å skape jul i hjemmet, er det ingen tvil om at mat er et viktig nøkkelord når man er fransk. Det å sitte rundt det store spisebordet, som er laget av en tempeldør fra Burma, og bare nyte morens sjokoladegaver, snakke og ha tid sammen, det er jul for Charlotte.

Synger franske julesanger

Julen starter allerede i slutten av november. Da har Charlotte og barna en tradisjon, de synger en av de mest kjente franske julesangene, Petit Papa Noël. Da er julen offisielt sparket i gang. Siden fortsetter den med noen små, julete gjøremål hver helg frem mot julaften. Én helg kan gå med til å henge opp pynt i vinduene. En annen helg går med til å bake.

Charlotte er spesielt glad i å lage sunn mat og snacks til jul. Hun er glad i norske mattradisjoner og disker gjerne opp med lam og laks. De franske mattradisjonene tas også godt vare på i familien. På julaften må det blant annet være mange, mange retter. Det bør i alle fall være minst to hovedretter, og tre forretter. Gjerne små pannekaker med russisk kaviar. Kalkun og fransk villfugl bør også ligge på serveringsfatet. Og så må det være en del kaker og desserter. Merk deg – det siste er spesielt viktig. 

 

Når Charlotte pynter er hun glad i gammel julepynt. Pynten må gjerne ha en slitt og velbrukt overflate, det trives hun bedre med enn om alt er nytt. Dessuten pynter hun gjerne med rødt til jul. Juletre er en selvfølge. Siden hun driver egen butikk er desembermåned ofte travel. Det gjør at det blir liten tid til mindre gjør-det-selv prosjekter. Det går hovedsakelig i baking. Men det hender at hun går løs på større prosjekter, og da blir det med liten tid fort glemt.

- Plutselig begynner vi å snakke om at «skulle vi ikke malt gulvet nå», eller som i fjor, da vi fant ut at det hadde vært fint å fjerne strien på soverommet, for så å male der. Så jeg har ikke tid til små prosjekter, men plutselig blir det noen store prosjekter, ler Charlotte.

Julemusikk fra morgen til kveld

Julekonsert. Teater med barna. Førjulstiden byr på så mye hyggelig, synes Charlotte.

- I desember hører vi på julemusikk fra morgen til kveld, sier Charlotte.

Man skulle tro at Charlotte har full kontroll på julen når det nærmer seg den 24. desember. Hun startet jo opp så smått i slutten av november. Men nei, sånn er det nok dessverre ikke. Og akkurat det har sine naturlige årsaker.

- Franskmenn, de planlegger ikke julen og besøk på samme måte som nordmenn. Så tett opptil jul får jeg høre om familie som plutselig kommer. Og jeg har stor familie, ler Charlotte.

Men det er altså det som er litt av julesjarmen. Stor familie, tid sammen, duftlys som blafrer – og huset fullt av pølser, ost og annen mat.

Fruktruller

Lag en miks av en banan og en pose fryste bringebær, det skal være en tynn blanding. Legg det deretter flatt på en stekeplate. Putt dette i ovnen og tørk det på 45 grader med ovndøren åpen i tolv timer. Rull den tørkede blandingen  sammen og klipp den opp i biter. Dette smaker som godteri, så det er perfekt for barn. 

Banankake

En kopp med brunt sukker.

120 g smør

To egg

En ts med salt

En ts med kanel

En ss med gjær

To modne, moste bananer

 

Miks sukker og smør så sukkeret blir lysere.

Ta to egg og miks dette inn. Bland i salt, kanel og gjær - og bananene. Bland i en halv kopp med hvetemel. Stek den midt i ovnen på 190 grader i 40 minutter. Nyt den med en kopp te.

 

 

MOTE: Charlotte driver motebutikken Shine i Trondheim. FOTO: Anniken Zahl Furunes
MOTE: Charlotte driver motebutikken Shine i Trondheim. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
VARM STEMNING: Charlotte kjøper ofte interiør når hun reiser. Bordet er laget av en tempeldør fra Burma. Krakkene er kjøpt i England. Sofaen er fra Slettvoll, den fine gullkannen er fra Marokko. FOTO: Anniken Zahl Furunes
VARM STEMNING: Charlotte kjøper ofte interiør når hun reiser. Bordet er laget av en tempeldør fra Burma. Krakkene er kjøpt i England. Sofaen er fra Slettvoll, den fine gullkannen er fra Marokko. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
VIKTIGE INGREDIENSER: Duftlys og god lukt er stemningsskaper nummer én hos Charlotte. Julekortene er fra designedbythedeans.com og fra Kristina Dam studio. FOTO: Anniken Zahl Furunes
VIKTIGE INGREDIENSER: Duftlys og god lukt er stemningsskaper nummer én hos Charlotte. Julekortene er fra designedbythedeans.com og fra Kristina Dam studio. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
EN GOD MIKS: Det gamle bygget har spesielle løsninger. Se bare på vinduene. Det fine sminkebordet er fra Charlottes tidligere butikk. Bordet i metall er fra Slettvoll, og stolen er fra et antikkmarked. Lysestaken er fra keiserensnye.no. FOTO: Anniken Zahl Furunes
EN GOD MIKS: Det gamle bygget har spesielle løsninger. Se bare på vinduene. Det fine sminkebordet er fra Charlottes tidligere butikk. Bordet i metall er fra Slettvoll, og stolen er fra et antikkmarked. Lysestaken er fra keiserensnye.no. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
SOVEROM: Hodegavlen på soverommet er fra Living, sengeteppet er fra ABC carpet & home i New York, og lampene er fra keiserensnye.no. FOTO: Anniken Zahl Furunes
SOVEROM: Hodegavlen på soverommet er fra Living, sengeteppet er fra ABC carpet & home i New York, og lampene er fra keiserensnye.no. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også