Utoskopet: Hus som kan trekkes ut

Uttrekkbar boks er mobilt hus

Den lille boksen rommer 40 kvadratmeter boflate.

UTTREKKSHUS: Utoskop, som denne konstruksjonen heter, kan skyves sammen til campingvogn-størrelse og trekkes etter en bil. Men i uttrukket tilstand rommer det en boligflate på 40 kvm.

UTTREKKSHUS: Utoskop, som denne konstruksjonen heter, kan skyves sammen til campingvogn-størrelse og trekkes etter en bil. Men i uttrukket tilstand rommer det en boligflate på 40 kvm. Foto: Foto: Andre Sipilä

Publisert Oppdatert

Han trengte rett og slett bare et sted og bo, men endte opp med å designe et helt nytt boligkonsept.

Andre Sipilä er avgangselev ved Kunsthøgskolens designlinje.

Utoskop, som huset heter, er hans masteroppgave, og stilles i disse dager ut på Norsk Design og arkitektursenter (DOGA). Utstillingen heter KHiO Avgang 09 og er åpen fra 4. til 7. juni.

- Med denne løsningen slapp jeg å bestemme hvor jeg skal bo. Jeg har bodd i campingvogn i ett år, og det var da jeg fikk ideen. Jeg likte mobiliteten, men det ble for trangt, sier han til Aftenposten.no.

Les også: Campingvogn på fem kvadrat

Bokskonstruksjon kan slås ut som et teleskop, og bli fire ganger større - 40 kvadratmeter - med to verandaer som kan vippes ned foran og bak, skriver Aftenposten.no.

UTTREKKSHUS: Huskonseptet til Andre Sipilä kan hektes bakpå en bil og trekkes til neste bosted.

UTTREKKSHUS: Huskonseptet til Andre Sipilä kan hektes bakpå en bil og trekkes til neste bosted. Foto: Foto: Andre Sipilä

Allerede fått en bestilling

Sipilä forteller til Klikk.no at han er i dialog med bydel Grünerløkka i Oslo om å plassere uttrekkshuset i en av parkene, som et form for prosjektrom som folk kan komme og jobbe eller bare oppholde seg der.

Han sier videre at tilbakemeldingene på konstruksjonen er positive, og han har allerede fått én bestilling på den. Det skal brukes som en scene som skal bygges etter samme uttrekksprinsipp.

Noen videre kommersialisering av produktet er foreløpig ikke planlagt, men Sipilä har likevel lekt med tanken, og er ikke fremmed for en videre utnyttelse.

Les også: Moderne hytter med sans for naturen

Også flytende

Sipilä ser for seg at boksen ikke bare vil egne seg som bolig, men også som nødsykehus, scene eller hva som helst egentlig, som han sier.

Tanken med konstruksjonen er at boksen skal kunne fraktes lett, enten hengende bak en bil eller under et helikopter.

Og planen er også at uttrekkshuset skal klare seg uten tilkobling til det offentlige strømnettet, bare ved hjelp av solceller og gass.

- Jeg hadde lyst til å bygge en fleksibel bolig, og samtidig ikke bruke millioner på å bo, sier han til Aftenposten.no.

Til neste år planlegger han å ta konstruksjonen fra land til vann, slik at den også kan brukes som husbåt.

Les også:

Flytende arkitektur

Supervegg i liten leilighet

Grillmiddag på 8 minutter

Vinn reise til Indonesia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning