Arkitekttegnet funkishytte ved sjøen

Trenger ikke bruke tid til vedlikehold på hytta

Magasinet rom123s redaksjonssjef Kari Janne Standal vil heller kose seg med hagearbeid og små gjør-det-selv-prosjekter enn å beise.

SKJERMET: Hytta ligger fritt, men samtidig skjermet på den 3,5 mål store tomten. De store vinduene vender ut mot sjøen. For å skjerme mot sola er det montert skyvbare skodder av liggende spileverk foran vinduene. Vindusomrammingen er i vedlikeholdsfri aluminium. De gamle bjerkene har stått på tomten «bestandig».

SKJERMET: Hytta ligger fritt, men samtidig skjermet på den 3,5 mål store tomten. De store vinduene vender ut mot sjøen. For å skjerme mot sola er det montert skyvbare skodder av liggende spileverk foran vinduene. Vindusomrammingen er i vedlikeholdsfri aluminium. De gamle bjerkene har stått på tomten «bestandig». Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Publisert Oppdatert

Da Kari Janne og mannen Kjetil skulle bygge ny hytte, var de ikke i tvil:

Den nye hytta måtte være mest mulig vedlikeholdsfri.

De ville heller bruke tiden på hagearbeid, små morsomme små gjør-det-selv-prosjekter, eller en tur med båten.

Selve hytta hadde de også klare meninger om hvordan skulle være:

De ville ha mange, store vinduer, gulvvarme, peis og badstu, og hytta måtte være i en stram og moderne stil.

For å realisere drømmen fikk de hjelp av sivilarkitekt Tore Koxvold i Heggelund & Koxvold, som straks så potensialet og skjønte hvor de ville.

LYSE UTSIKTER: Fra kjøkkenet og stuen er det foldedører ut til terrassen. Det gir en følelse av å sitte ute selv om man sitter inne. 
Lampen, det henger to like fra stuetaket, er laget etter oppskrift fra rom123. Skjeen på veggen er egentlig en tapetlengde, men her markerer den spisedelen i stuen. Den er fra kvist-visdal.no.

LYSE UTSIKTER: Fra kjøkkenet og stuen er det foldedører ut til terrassen. Det gir en følelse av å sitte ute selv om man sitter inne. Lampen, det henger to like fra stuetaket, er laget etter oppskrift fra rom123. Skjeen på veggen er egentlig en tapetlengde, men her markerer den spisedelen i stuen. Den er fra kvist-visdal.no. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Hytta har utsikt over Hallangspollen i Nordre Frogn. Rundt vinduene i stua er det takutspring med kanalplast oppå, for å skjerme mot sola uten å stjele lys. For å tåle tung snø er det montert strekkfisker for ekstra støtte. Takhøyden i stuen er fire meter.

Hytta har utsikt over Hallangspollen i Nordre Frogn. Rundt vinduene i stua er det takutspring med kanalplast oppå, for å skjerme mot sola uten å stjele lys. For å tåle tung snø er det montert strekkfisker for ekstra støtte. Takhøyden i stuen er fire meter. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Koxvold foreslo en fasade av kanadisk sederte, som blir grått med årene, som et gammelt låvepanel.

Dessuten lukter det fantastisk!

Omrammingen rundt vinduene og dørene er i vedlikeholdsfri aluminium, i fargen Betonggrau, fra Schüco

Hver kvadratmeter brukt

LÅVEPANEL: Hytta har 90 kvadratmeter grunnflate, samt en hems med takhøyde på 1,9 meter. Kledningen på ytterveggene er panel med slett overflate, såkalt låvepanel. Den er i kanadisk sedertre som gråner med årene, og den er vedlikeholdsfri.

LÅVEPANEL: Hytta har 90 kvadratmeter grunnflate, samt en hems med takhøyde på 1,9 meter. Kledningen på ytterveggene er panel med slett overflate, såkalt låvepanel. Den er i kanadisk sedertre som gråner med årene, og den er vedlikeholdsfri. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Hytta har en grunnflate på 90 kvadratmeter, som er maksimum av hva som er lov å bygge i Nordre Frogn kommune.

1. etasje rommer stue/kjøkken, entré, bad og badstu, to soverom og et teknisk rom/lager.

I tillegg kommer en hems med takhøyde på 1,9 meter. Den inneholder to soverom, et av dem deler døtrene Mari (18) og Ingrid (15), tv-stue, toalett og kontor.

Stor takhøyde

Stuen har en takhøyde på fire meter, og store vinduer gjør at naturen kommer tett på.

Akkurat det var viktig for Kari Janne og mannen Kjetil. Derfor har de også valgt å tone ned fargene inne.

En stor foldedør i front kan åpnes på godværsdager, så får man følelsen av å sitte ute selv når man sitter inne.

Terrassen er innredet som en ekstra stue, med en god og myk sofa som er laget for utendørsbruk.

Vidunderlig

På veggen på terrassen har Kari Janne skrevet ordet "Vidunderlig" med svart ståltråd.

- "Vidunderlig" er et av de fineste ordene jeg vet om. Det beskriver den følelsen jeg har når jeg sitter på verandaen med kaffekoppen en tidlig morgen.

TERRASSE: I forlengelsen av kjøkkenbenken inne er det laget en arbeids-/avlastningsbenk ute, kledd i sink. Den polstrete utesofaen Diamond fra Cane-Line/Skeidar kan stå ute i alle slags vær. Bordet har Kari Janne laget av en europall. Stolene Fiesta fra Fiam er kjøpt hos Hus & Hage.

TERRASSE: I forlengelsen av kjøkkenbenken inne er det laget en arbeids-/avlastningsbenk ute, kledd i sink. Den polstrete utesofaen Diamond fra Cane-Line/Skeidar kan stå ute i alle slags vær. Bordet har Kari Janne laget av en europall. Stolene Fiesta fra Fiam er kjøpt hos Hus & Hage. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Eller når jeg sitter i sofaen en fin vinterdag med fyr på peisen og kan titte ut på isfiskerne som stabber rundt på vannet.

Jeg elsker sjøen, det er så meditativt å sitte å se utover, sier hun.

Gjenbruk og hjemmelaget

Selv om det meste er nytt i hytta, så er det langt fra virkeligheten. For Kari Janne er tilhenger av å bruke det hun har fra før, og mange av tingene på hytta er ting hun har hatt hjemme.

Flere av tingene har hun dessuten laget selv, som de vakre naturpuffene som ligner steiner, og som har fått plass i en gruppe ved vinduet.

De plukker opp formene fra rullesteinsbedet utenfor.

SELVLAGET OG GJENBRUKT: Lampen, det henger to like fra stuetaket, er laget etter oppskrift fra rom123. Klaffebordet Fureka ble designet av norske Edvin Helseth på 70-tallet. Det var malt i skarp turkis og stod nedstøvet i en krok på Sinsen Brukthall. Selgeren var glad for endelig å bli kvitt det, så vi fikk kjøpt det billig. Etter å ha prøvd forskjellige farger endte vi opp med en ren grå. Kjøkkenstolene er også kjøpt brukt på Sinsen Brukthall. Kjøkkeninnredningen er fra Mias.

SELVLAGET OG GJENBRUKT: Lampen, det henger to like fra stuetaket, er laget etter oppskrift fra rom123. Klaffebordet Fureka ble designet av norske Edvin Helseth på 70-tallet. Det var malt i skarp turkis og stod nedstøvet i en krok på Sinsen Brukthall. Selgeren var glad for endelig å bli kvitt det, så vi fikk kjøpt det billig. Etter å ha prøvd forskjellige farger endte vi opp med en ren grå. Kjøkkenstolene er også kjøpt brukt på Sinsen Brukthall. Kjøkkeninnredningen er fra Mias. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

GJENNOMSYN: Mellom kjøkkenbenken og veggen med kjøkkenskap er det satt inn et høyt, smalt vindu for å få gjennomlys i stuen. På bakken utenfor har de pyntet med rullestein, det holder ugresset unna i tillegg til at det er fint å se på. Feiekosten er fra Norrgavel, søppelspannet fra Ikea.

GJENNOMSYN: Mellom kjøkkenbenken og veggen med kjøkkenskap er det satt inn et høyt, smalt vindu for å få gjennomlys i stuen. På bakken utenfor har de pyntet med rullestein, det holder ugresset unna i tillegg til at det er fint å se på. Feiekosten er fra Norrgavel, søppelspannet fra Ikea. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

De fleste putene i hytta har hun også sydd selv, og de store, runde trådlampene i stuen er laget etter en oppskrift fra rom123.

Avslapping

Hytta brukes så ofte som mulig, i ferier og helger.

En fordel er at de kan pendle fra hytta til jobbene i Oslo.

Her handler det om å bedrive livsnyting på heltid.

- Vi elsker å være her. Det er ujålete, avslappet og veldig hyggelige naboer.

KJØKKEN: En hel vegg er kledd med kjøkkenskap fra gulv til tak, fire meter i alt. Peisen Architektur-Kamin fra Brunner har heve- og senkedør, og bålet kan sees fra hele stuen. Mellom peisen og kjøkkenskapene er det spesiallaget hyller i metall som veden hviler på. Den er det mannen Kjetil som har sørget for å fylle. Han er nemlig en racer på vedhogging. Peisen er malt med organisk kalkmaling, Pure & Original fra wakeupliving.no, som ser ut som betong. Ifølge produsenten kan det være litt lurt å ta seg et par glass vin før en går i gang, for resultatet blir finest om en slurver litt under påføringen.

KJØKKEN: En hel vegg er kledd med kjøkkenskap fra gulv til tak, fire meter i alt. Peisen Architektur-Kamin fra Brunner har heve- og senkedør, og bålet kan sees fra hele stuen. Mellom peisen og kjøkkenskapene er det spesiallaget hyller i metall som veden hviler på. Den er det mannen Kjetil som har sørget for å fylle. Han er nemlig en racer på vedhogging. Peisen er malt med organisk kalkmaling, Pure & Original fra wakeupliving.no, som ser ut som betong. Ifølge produsenten kan det være litt lurt å ta seg et par glass vin før en går i gang, for resultatet blir finest om en slurver litt under påføringen. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

STUEKROK: Sofaen er familiens største møbelinvestering. Den har slitesterkt trekk i bredstripet kordfløyel, og har plass til hele familien. Og noen til. Den heter Baseline og er fra danske Eilertsen. Oppi ligger linputer som myker opp. Bordet med betongplate er fra MBJ Design. Stolen 711 ble tegnet for Vatne av Fredrik A. Kayser i 1960. Den er kjøpt på finn.no.

STUEKROK: Sofaen er familiens største møbelinvestering. Den har slitesterkt trekk i bredstripet kordfløyel, og har plass til hele familien. Og noen til. Den heter Baseline og er fra danske Eilertsen. Oppi ligger linputer som myker opp. Bordet med betongplate er fra MBJ Design. Stolen 711 ble tegnet for Vatne av Fredrik A. Kayser i 1960. Den er kjøpt på finn.no. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Når sola står opp tidlig om morgenen, er det tid for en kaffe ute.

Deretter blir det en tur til sommerbutikken for å kjøpe nybakt brød. - For meg er det en drømmemorgen, sier Kari Janne.

Les også:

Tegnet hytta nøyaktig slik de ønsket seg

Små hytter er den nye trenden

Vedlikeholdsfrie terrassegulv

Steinpuffene har Kari Janne sydd selv av filtstoff og gamle dyner, etter oppskrift i rom123. De tar opp formen på rullesteinene som ligger rett utenfor stuevinduene.

Steinpuffene har Kari Janne sydd selv av filtstoff og gamle dyner, etter oppskrift i rom123. De tar opp formen på rullesteinene som ligger rett utenfor stuevinduene. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

FORELDRESOVEROM: Lampen over sengen har Kari Janne laget selv. Det vil si, hun kjøpte en lampe fra Ikea og malte på prikker med hobbymaling fra Panduro Hobby. Sengetøyet og pleddet er fra By Nord. Skapene er innebygget i veggen og synes ikke når dørene er igjen.

FORELDRESOVEROM: Lampen over sengen har Kari Janne laget selv. Det vil si, hun kjøpte en lampe fra Ikea og malte på prikker med hobbymaling fra Panduro Hobby. Sengetøyet og pleddet er fra By Nord. Skapene er innebygget i veggen og synes ikke når dørene er igjen. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

BAD: Badet gir spafølelse. De store flisene på 60 x 60 cm heter Gelo Mate og er fra FagFlis. Vasken Lineabeta Bowl er fra Kvik, mens armaturet er fra Vola. Til venstre ligger badstuen med innredning i osp, fra Tylö.

BAD: Badet gir spafølelse. De store flisene på 60 x 60 cm heter Gelo Mate og er fra FagFlis. Vasken Lineabeta Bowl er fra Kvik, mens armaturet er fra Vola. Til venstre ligger badstuen med innredning i osp, fra Tylö. Foto: Dreyer Hensley

HEMSUTSIKT: Fra hemsen, hvor det er innredet et lite hjemmekontor, er det full oversikt over stuen. Skjeen på veggen er egentlig en tapetlengde fra kvist-visdal.no, men har markerer den spisedelen i stuen.

HEMSUTSIKT: Fra hemsen, hvor det er innredet et lite hjemmekontor, er det full oversikt over stuen. Skjeen på veggen er egentlig en tapetlengde fra kvist-visdal.no, men har markerer den spisedelen i stuen. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

GANG: Innenfor yttergangen har Kari Janne og Kjetil laget en sittebenk av kjøkken overskap fra Ikea. Bildet av Kari Jannes foreldre  ble tatt på 50-tallet en gang, forstørret og overført å lerret. Betonglampen Edison er fra kvist-visdal.no. Trappen er fra Vegårdshei Trappesnekkeri.

GANG: Innenfor yttergangen har Kari Janne og Kjetil laget en sittebenk av kjøkken overskap fra Ikea. Bildet av Kari Jannes foreldre ble tatt på 50-tallet en gang, forstørret og overført å lerret. Betonglampen Edison er fra kvist-visdal.no. Trappen er fra Vegårdshei Trappesnekkeri. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

KONTOR: På hemsen har de fått plass til et lite kontor. Det kan de også følge med på hva som skjer nedenunder. Bordplaten og beina er fra Ikea, den gamle Veluxlampen er kjøpt på finn.no, og hjertestolene sto i gamlehytta.  På veggen har Kari Janne skrevet med ståltråd: Be regular and orderly in your life so that you may be violent and original in your work. Veggene er malt med Light Moonstone Flügger 311013.

KONTOR: På hemsen har de fått plass til et lite kontor. Det kan de også følge med på hva som skjer nedenunder. Bordplaten og beina er fra Ikea, den gamle Veluxlampen er kjøpt på finn.no, og hjertestolene sto i gamlehytta. På veggen har Kari Janne skrevet med ståltråd: Be regular and orderly in your life so that you may be violent and original in your work. Veggene er malt med Light Moonstone Flügger 311013. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning