Arkitektur

Totalrenovert leilighet på Fredensborg i Oslo

Sjekk de geniale løsningene arkitektene kom med.

Når det flyttet inn en ny beboer inn i denne leiligheten, som brakte med seg en enorm garderobe, var det nødvendig å ta noen tydelige og kontemporære interiørgrep. (Foto: Inger Marie Grini)

Når det flyttet inn en ny beboer inn i denne leiligheten, som brakte med seg en enorm garderobe, var det nødvendig å ta noen tydelige og kontemporære interiørgrep. (Foto: Inger Marie Grini)

Publisert Oppdatert

Noen nøyer seg ikke med å flikke litt her og der når en leilighet skal pusses opp. De snur rundt på alt og gjør om leiligheten fullstendig. Med sine fremstikkende bjelker og uferdige fremtreden er særlig råloft populære oppussingsobjekter.

Råloftets særegenhet gir mange muligheter for den som føler trangen til å bryte løs. I denne leiligheten i Oslo ble råloftet integrert i en allerede eksisterende leilighet, og hvor blant annet badet ligger i flere nivåer.

Resultatet har blitt en leilighet som fremstår så lys og ven at kveldssolen gir alt for å komme helt inn i den mest bortgjemte krok av spisestuen.

- Det ble også prosjektert inn nye takvinduer, et romslig takoppløft over soverom mot nordøst, samt en solrik takterrasse mot sydvest, med stort glassfelt mot leiligheten som lar kveldssolen slippe helt ned i spisestue og stue under, forteller arkitekt Nikki Butenschøn til klikk.no. Han jobber for det London- og Oslo-baserte arkitektfirmaet Haptic Architects AS, som har stått for prosjekteringen og utformingen.

 

LYS OG LUFT: Leiligheten på Fredensborg i Oslo fikk en fullstendig ansiktsløftning, blant annet ble det åpnet opp mot et råloft over slik at mest mulig lys kunne slippe inn i leiligheten. (FOTO: Inger Marie Grini)

LYS OG LUFT: Leiligheten på Fredensborg i Oslo fikk en fullstendig ansiktsløftning, blant annet ble det åpnet opp mot et råloft over slik at mest mulig lys kunne slippe inn i leiligheten. (FOTO: Inger Marie Grini)

TRAPP I LØSE LUFTEN: Trappen opp til råloftet er avsluttet mot en sittebenk for spisebord og et oppbevaringsmøbel langs hele vindusveggen. (FOTO: Inger Marie Grini)

TRAPP I LØSE LUFTEN: Trappen opp til råloftet er avsluttet mot en sittebenk for spisebord og et oppbevaringsmøbel langs hele vindusveggen. (FOTO: Inger Marie Grini)

OPPBEVARING: Avsatsen til trappen opp i annen etasje tjener også til oppbevaring. (FOTO: Inger Marie Grini)

OPPBEVARING: Avsatsen til trappen opp i annen etasje tjener også til oppbevaring. (FOTO: Inger Marie Grini)

Nytt, åpent kjøkken

Det gamle kjøkkenet var trangt og gammelt, og det lå nordvendt. Det betød at lite lys slapp inn. Løsningen ble å flytte kjøkkenet ut i oppholdsrommet.

- På den måten kunne vi møte oppdragsgivers behov for lys, romslighet, luftighet og en mer sosial matlagingsone mot spisestue, forklarer Butenschøn.

Leilighetens eiere ville gjerne ha peis på kjøkkenet. Den ble integrert i kjøkkenbenken, som er av prefabrikkert betong.

- Men fordi ønsket var en ekte gruepeis, måtte bakveggen derfor tåle varme. Vi løste dette med mørkegrå fibersementplater, beskriver Butenschøn.

Platene ble også brukt som kledning på peishette og bunn. Kjøkkenfrontene fikk den samme fargen, for å oppnå en rolig eleganse.

Midt mellom kjøkkenbenken og spisestuen står kjøkkenøya, med sin barløsning på den ene siden og kjøleskuffer og oppbevaring på den andre.

Snille naboer

LYS OG VARME: En peis på kjøkkenet skaper ekstra stemning rundt matlagingen. For å tilfredsstille kravene til brannsikkerhet, ble bakveggen utstyrt med brannsikre plater. (FOTO: Simon Kennedy)

LYS OG VARME: En peis på kjøkkenet skaper ekstra stemning rundt matlagingen. For å tilfredsstille kravene til brannsikkerhet, ble bakveggen utstyrt med brannsikre plater. (FOTO: Simon Kennedy)

ÅPNET OPP: Deler av skillet opp til råloftet ble åpnet opp, men bjelkene ble beholdt. Mellom disse ble det blant annet plassert spotlighter. (FOTO: Inger Marie Grini)

ÅPNET OPP: Deler av skillet opp til råloftet ble åpnet opp, men bjelkene ble beholdt. Mellom disse ble det blant annet plassert spotlighter. (FOTO: Inger Marie Grini)

Oppussingsprosjektet innebar ikke bare innlemmingen av et råloft, men også et klassisk repotoalett som var vanlig i gamle bygårder.

Det var disse toalettene som lå en halv etasje opp eller ned, alt etter som hvor man står, men som i nyere tid da de fleste leilighetene fikk egne bad, etter hvert gjorde tjenesten som bod.

Eierne fikk vite at dette opprinnelige toalettet tilhørte leiligheten, kom ideen raskt om å integrere det i det trange baderommet som allerede befant seg i leiligheten. Utfordringen var imidlertid å få innlemmet nivået som det lille rommet befant seg på med badet én meter under.

Løsningen kom med snille naboer som var villige til å la himlingen i sin egen bod snekes litt.

- Ved å erstatte deres stående varmtvannstank med en ny, liggende, godtok de tiltaket. Dermed ble nivåforskjellen redusert til 80 centimeter, forklarer Butenschøn.

 

 

Badekar med stjernehimmel

Badekaret er lagt på et repo i baderommet og veien opp dit går over en smal trapp via en benk foran vinduet. Hele fronten på badekaret er kledd i en eneste stor keramikkflis på 100 ganger 300 centimeter.

STILRENT: Med sin høye himling og rene linjer blir det nesten en asketisk øvelse å besøke badet. (FOTO: Simon Kennedy)

STILRENT: Med sin høye himling og rene linjer blir det nesten en asketisk øvelse å besøke badet. (FOTO: Simon Kennedy)

HØY HIMMEL: Skillet til etasjen over ble fjernet som ga baderom ekstra luft. Badekaret gir inntrykk av å være plassert ned i en stor stenblokk, men det er kledd inn med én eneste stor keramikkflis. (FOTO: Simon Kennedy)

HØY HIMMEL: Skillet til etasjen over ble fjernet som ga baderom ekstra luft. Badekaret gir inntrykk av å være plassert ned i en stor stenblokk, men det er kledd inn med én eneste stor keramikkflis. (FOTO: Simon Kennedy)

I bakkant av badekaret ligger dusjen.

Takskillet mellom baderommet og råloftet over ble fjernet for å skape en luftig, vertikalforbindelse til loftet.

- Her kan man koble av, svøpt i varmt vann, med en rødvinstår, stearinlys og ei jazzsviske, og betrakte stjernene gjennom takvinduet på loftet, skildrer Butenschøn.

- Samtidig kan skuelystne se ned fra både bad og mastersoverom i etasjen over.

For i etasjen over ligger hovedsoverommet med et tilhørende lite bad, hvor vaskeservanten ligger på kanten ut mot baderommet under.

Åpent og lyst

Prosjektet ble gjennomført etter at eierne måtte gå noen ekstra runder i de kommunale etater. De startet fra toppen, på råloftet de hadde innlemmet i leiligheten sin. Målsetningen var å få inn mer lys. Halve trappehuset opp til råloftet ble fjernet, og det ble prosjektert inn nye takvinduer, samt et romslig takoppløft over soverom mot nordøst, samt en solrik takterrasse mot sydvest.

Da råloftet ble åpnet opp ble det også igjen en smal passasje mellom de to hoveddelene av loftet, hvor den ene inneholder hovedsoverommet. I nær fremtid er det tenkt å plassere en bokhylle som beveger seg i hele høyden, fra leilighetens førsteetasje, gjennom broen og opp til mønet.

LUFTIG: I deler av det gamle råloftet ligger hovedsoverommet med sitt eget, lille bad, som nærmest ligger og svever over det store baderommet. (FOTO: Inger Marie Grini)

LUFTIG: I deler av det gamle råloftet ligger hovedsoverommet med sitt eget, lille bad, som nærmest ligger og svever over det store baderommet. (FOTO: Inger Marie Grini)

ENKELT: Opp til badekaret (til venstre) kommer man via denne enkle trappen. (FOTO: Simon Kennedy)

ENKELT: Opp til badekaret (til venstre) kommer man via denne enkle trappen. (FOTO: Simon Kennedy)

RENT: I et slikt baderom blir man nesten ren bare ved å gå inn i det. (FOTO: Inger Marie Grini)

RENT: I et slikt baderom blir man nesten ren bare ved å gå inn i det. (FOTO: Inger Marie Grini)

I hovedsoverommet er det satt opp en bred skillevegg mot et 

Master soverom er enkelt løst, med en sentrert, bred skillevegg mellom soverom og en innstigningsgarderobe med integrerte skyvedører på hver side.

- Denne løsningen frigjorde en vakker original gavlvegg i pusset tegl, forteller Butenschøn.

RÅLOFTET: Råloftet er delt i to deler, med en smal gangbro i mellom. I den ene enden er det utgang til en takterrasse (som vist på bildet), mens i den andre enden ligger hovedsoverommet. (FOTO: Inger Marie Grini)

RÅLOFTET: Råloftet er delt i to deler, med en smal gangbro i mellom. I den ene enden er det utgang til en takterrasse (som vist på bildet), mens i den andre enden ligger hovedsoverommet. (FOTO: Inger Marie Grini)

Snittet viser trappen opp fra første etasje og opp til den smale gangbroen som binder de to delene av råloftet sammen. (ILLUSTRASON: Haptic Architects)

Snittet viser trappen opp fra første etasje og opp til den smale gangbroen som binder de to delene av råloftet sammen. (ILLUSTRASON: Haptic Architects)

Snittet viser hvordan det store baderommet er utformet i nivåer og med det lille badet tilhørende hovedsoverommet i øvre, venstre hjørne. (ILLUSTRASON: Haptic Architects)

Snittet viser hvordan det store baderommet er utformet i nivåer og med det lille badet tilhørende hovedsoverommet i øvre, venstre hjørne. (ILLUSTRASON: Haptic Architects)

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning