Ferdighus på månen

Slik skal vi bo på månen

Et britisk arkitekturfirma har i samarbeid med European Space Association utviklet en bolig tilpasset forholdene på månen.

FIN UTSIKT, MEN HAGEN TRENGER HJELP: Litt av hvert å vende seg til om man skal bo på månen. Modulhuset er designet for å tåle klimaet på månens sydpol.
FIN UTSIKT, MEN HAGEN TRENGER HJELP: Litt av hvert å vende seg til om man skal bo på månen. Modulhuset er designet for å tåle klimaet på månens sydpol. Foto: ILLUSTRASJON: Foster + Partners
Sist oppdatert

Foreløpig kan du se langt etter luksuriøse spabad og walk-in-wardrobe om du ønsker å bosette deg på månen, her er det enn så lenge enkle forhold som gjelder.

Det er i det hele tatt usikkert om måneboligen noensinne vil bli kåret til årets drømmebolig, men utviklingen av futuristisk og vågal arkitektur når stadig nye høyder. Det er det London-baserte arkitekturfirmaet Foster + Partners som sammen med ESA (European Space Association) har utviklet denne prototype for bolighus på månen.

Med sine runde former ligner boligen ved første øyekast en slags iglo, og er tilsynelatende ikke verdens mest kreative, arkitektoniske løsning. Men hvis du tar med i betrakningen at dette hjemmet skal bygges av materialer som alt finnes på månen, og at byggearbeidet skal gjøres av en robotstyrt 3D-printer, er det kanskje lettere å forstå arkitekturens begrensninger.

- Vårt firma er vant til å designe for ekstreme klima på jorden, og til å utnytte de miljømessige fordelene man får ved å bruke lokale, bærekraftige materialer. Måneboligen er konstruert etter samme logikk, sier Xavier De Kestelier, fra Foster + Partners.

PRINTES UT: Robotstyrte 3D-printere står for byggeprosessen av modulene som settes sammen til dette huset. Her ser du fortsatt en del av det oppblåsbare takskallet som printeren skal dekke med månestein før boligen er klar.
PRINTES UT: Robotstyrte 3D-printere står for byggeprosessen av modulene som settes sammen til dette huset. Her ser du fortsatt en del av det oppblåsbare takskallet som printeren skal dekke med månestein før boligen er klar. Foto: ILLUSTRASJON: Foster + Partners
MODULHUS: Boligen er designet av moduler, og kan derfor lett utvides ved å knytte samme flere baser. Huset er først ferdig når alle skall er dekket av månestein fra 3D-printeren.
MODULHUS: Boligen er designet av moduler, og kan derfor lett utvides ved å knytte samme flere baser. Huset er først ferdig når alle skall er dekket av månestein fra 3D-printeren. Foto: ILLUSTRASJON: Foster + Partners

Arkitektfirmaet hans har designet boligen for fire personer.

Mer avansert enn den ser ut

Boligenheten springer ut fra en rørformet modul som transporteres til månen med romskip. En oppblåsbar kuppel, som danner grunnlaget basens bærekonstruksjon, foldes så ut fra den rørformede modulen. Robotstyrte 3D-printere bygger deretter et beskyttende skall av månestein over kuppelen. Når dette er gjort, tilbyr bygningen et skall som beskytter mot meteroitter, gammastråler og store temperaturendringer, alt ifølge arkitekturfirmaets egen pressemelding om saken.

- Månestein ble hentet til jorden allerede på 60 og 70-tallet, så vi har kjennskap til hvordan det materialet reagerer på ulike klimautfordringer. Ut i fra det, kalkulerte vi hvor tjukke husets vegger må være, sier De Kestlier til nettstedet wired.co.uk.

For månen beskytter oss ikke fra radioaktive stråler på samme måten som jorden gjør. Jorden beskyttes av sine magnetiske felter og av atmosfæren, men det er ingen atmosfære rundt månen.

- Fordi det ikke er atmosfære rundt månen, brenner heller ikke meteoritter opp, men treffer overflaten med en fart på 18 kilometer i sekunder. Til sammenligning har en pistolkule en fart på rundt 2 kilometer i sekundet. Ikke tro at det hagler meteoritter til alle tider på månen, men det skjer i blant. Og når det er solstorm øker gammastrålingen, så alt i alt behøver husveggene en tykkelse på 1,5 meter, sier De Kestelier.

Prototypen på dette huset er bygget av modueler som hver består av 1,5 tonn med simulert månestein, printet ut i et trykkammer. Den simulerte månesteinen består av vulkansk jord fra Italia, som ifølge ESA har 98% likhet med månestein.

MODUL: Denne materialblokken veier 1,5 tonn, og er produsert av simulert månestein som har gått gjennom en 3D-printer. 
MODUL: Denne materialblokken veier 1,5 tonn, og er produsert av simulert månestein som har gått gjennom en 3D-printer.  Foto: FOTO: ESA
ETTERAPER NATUREN: Designet består av en hul, lukket cellestruktur, lignende den som finnes i fuglers skjelett. Teorien er at en slik konstruksjon vil være både sterk og lett.
ETTERAPER NATUREN: Designet består av en hul, lukket cellestruktur, lignende den som finnes i fuglers skjelett. Teorien er at en slik konstruksjon vil være både sterk og lett. Foto: FOTO: ESA

Det enkleste er det beste

Den runde boligkroppen vil bestå av to etasjer, noe som vil gi fire personer godt med plass. Fasongen er direkte inspirert av eksisterende romstasjoner i verdensrommet, som Mir og Skylab.

- Da vi startet prosjektet bestemte vi oss for å se på det geometriske formspråket til romstasjoner generelt. De har den sylindriske formen de har fordi det skal være mulig å frakte delene i et romskip. Derfor er de ganske standardiserte. Men innvendig er ikke disse romstasjonen fantastiske steder å bo i, så vi begynte å se på muligheten for å bruke oppblåsbare elementer. Disse veier lite, og hvert kilo du frakter til månen blir svært kostbart, så jo lettere og mer komprimert man kan gjøre strukturen, jo bedre, sier De Kestlier.

Verken arkitektfirmaet eller ESA har foreløpig frigitt noe informasjon på om når husene eventuelt vil bli reist på månen.

- Vi ville i utgangspunktet undersøke om 3D-utskriftsteknologi kunne benyttes til å opprette en bebyggelse på månen, og fant at det kan den, sier Laurent Pambaguian, prosjektets leder for ESA.

Les også:

QUIZ: Sjekk hva du kan om norsk arkitektur

Er dette fremtidens byggeskikk i Norge?

Bygget huset i bro over bekk

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2013, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også