Japansk arkitektur

Setter du huset på et stillas, blir det utsikt

Slik går det også an å utnytte en litt trang tomt.

BYGGET HUS I FJELLSIDEN: Sjekk hva denne familien gjorde for å bevare utsikten.

BYGGET HUS I FJELLSIDEN: Sjekk hva denne familien gjorde for å bevare utsikten. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

Publisert Oppdatert

Det er slett ikke alle byboere som kan skryte av å ha en spektakulær utsikt fra vinduene hjemme. De aller fleste, spesielt i storbyer, må nok nøye seg med å skue utover andre bygninger, bakgårder eller trafikkerte veier.

I Japans storbyer forsøker de hele tiden å finne unike løsninger på boligkrisen. Resultatet blir nyskapende arkitektur der hvor mange skal bo på relativt liten plass.

Denne familien i byen Kobe fikk hjelp av nytenkende arkitekter ved firmaet Tato Architects for å gjøre det meste ut av både tomten og utsikten da de skulle bygge hus.

Kjøpte tomt i fjellside

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily kom denne familien i sør-Japan til arkitektene med følgende utfordring: Hjelpe dem å tegne og få bygget et hjem på en tomt som befant seg ved utkanten av et boligområde i Kobe, halvveis oppe i fjellside til Mount Rokko.

GJENNOMSIKTIG: Man ser tvers gjennom første etasjen i dette huset.

GJENNOMSIKTIG: Man ser tvers gjennom første etasjen i dette huset. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

METALLLÅVE: I andre etasje finner man private rom som bad og soverom.

METALLLÅVE: I andre etasje finner man private rom som bad og soverom. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

- Tomten var i utgangspunktet svært vanskelig å gjøre noe med, forklarer arkitekt Yo Shimada hos Tato Architects til designnettstedet Dezeen.

- Ikke bare ligger den halvveis opp i fjellsiden, helt i utkanten av det som er et boligområde under utvikling, men tomten lå også for bratt til for at store maskiner og kjøretøyer kunne komme til, noe som absolutt bidro til å gjøre jobben mer utfordrende.

Dette gjorde at tomten stort sett ble gravet ut og gjort klar med bare menneskelig hjelp - noe som også skulle vise seg å gjelde for materialer som måtte fraktes til og fra byggeplassen også.

- Familien ønsket at selve rammen på huset skulle være av stål, forklarer Shimada.

- Materialene måtte bæres for hånd frem til byggestedet, så alt måtte være i deler som var så små og lette at dette var mulig. Ingenting kunne veie over 100 kg.

Laget gjennomsiktig førsteetasje

Familien hadde to ønsker for sitt nye hjem: De ville utnytte tomtens posisjon høyt oppe i fjellsiden og den utsikten det gav dem, men samtidig hadde de ønske om at huset ikke skulle stikke seg for mye ut i forhold til annen bebyggelse i området.

Løsningen arkitektene kom opp med, var å dele huset i to soner: En offentlig sone i husets første etasje - som skulle bygges i et byggverk av glass, og så en mer privat sone, som skulle settes på toppen av glassbygget, og være utført i et materiale som gjorde mer rom for privatliv og ro.

HÅNDARBEID: Tomten var for smal til store maskiner og kjøretøyer, så materialene som skulle benyttes måtte fraktes opp for hånd.

HÅNDARBEID: Tomten var for smal til store maskiner og kjøretøyer, så materialene som skulle benyttes måtte fraktes opp for hånd. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

UTSIKT: Fra denne tomten har man god utsikt over havnebyen Kobe.

UTSIKT: Fra denne tomten har man god utsikt over havnebyen Kobe. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

- Sammen med klientene ble det bestemt at kjøkken og spiserom, samt et gjestetoalett skulle legges til denne åpne førsteetasjen, forklarer Shimada.

- Her skulle man også kunne oppbevare sykler og annet utstyr man har behov for å ha tilgang til daglig.

Arkitekten forklarer at tomten ligger slik til at innsyn - selv i den mest gjennomsiktige delen av huset - ikke er et problem man må ta hensyn til.

- Nå kunne man heller konsentrere seg om å få full tilgang til den flotte utsikten over den travle havnebyen. Og da passet det fint å ha rommene hvor man underholder gjester og hvor man oppholder seg i den delen av huset hvor man kan nyte utsikten fra alle kanter.

Privat sone innhyllet i metallkasse

I boligens andre etasje, som er plassert på toppen av glassbygget, har man lagt mer private rom som soverom, bad og også gjort rom til oppbevaring.

- Her kan familien trekke seg tilbake og ikke bli forstyrret av noe, forklarer Shimada til nettstedet.

- Veggene her er kledt med stålplater, hvor man har skåret ut hull til vinduer som sørger for naturlig ventilasjon.

DAGSLYS: Vinduer slipper mye dagslys inn også i annen etasje.

DAGSLYS: Vinduer slipper mye dagslys inn også i annen etasje. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

STIKKER SEG IKKE UT: Familien som skulle bo i huset ønsket ikke at deres nye hjem skulle stikke seg for mye ut i nabolaget rundt.

STIKKER SEG IKKE UT: Familien som skulle bo i huset ønsket ikke at deres nye hjem skulle stikke seg for mye ut i nabolaget rundt. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

Materialet man har benyttet for å kle husets andre etasje korresponderer med annen bebyggelse i området, noe som var viktig for familien, da de ikke hadde et ønske om at huset skulle stikke seg for mye ut i miljøet rundt.

- Det var viktig for både familien og oss som arkitekter at denne boligen og arkitekturen ikke skulle ha en negativ effekt på verken bebyggelse eller miljø rundt, forklarer Shimada.

- Her tror vi at vi på mange måter har truffet spikeren på hodet, og gjort det mulig både å nyte og bruke huset slik vi hele tiden planla at skulle bli sluttresultatet, samtidig som man ikke har laget noe som virker for dominerende på nærmiljøet rundt.

Varmer gulvet med infrarøde stråler

Arkitekten forklarer litt rundt måten man har valgt å organisere oppvarming av boligen på:

- Vi tegnet inn et termisk oppvarmingssystem som benytter seg av varmekabler som ble lagt inn i betongen som er brukt på gulvet i første etasje, forklarer designeren.

SPENNENDE ARKITEKTUR: Det finnes flotte eksempler over hele Japan på moderne og nytenkende arkitektur.

SPENNENDE ARKITEKTUR: Det finnes flotte eksempler over hele Japan på moderne og nytenkende arkitektur. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

FULLT UTSYN: Det mangler ikke på utsikt fra husets førsteetasje.

FULLT UTSYN: Det mangler ikke på utsikt fra husets førsteetasje. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

- Og så brukte vi et system hvor infrarøde stråler henter varme opp i annen etasje i gulvet oppe.

Shimada forklarer at om sommeren var tanken at balkongen - som strekker seg rundt hele annen etasje - vil hjelpe til med å skygge for glassbygget, slik at man vil kunne holde et jevnt kjølig temperatur inne, selv om det er nokså varmt på utsiden.

- På samme måte vil balkongen beskytte boligen til en viss grad fra vinder som kommer ned fra Mount Rokko.

Les også:

På jakt etter inspirasjon til hjemmet? Her finner du tusenvis av kule interiørbilder

Dette tilbygget skjuler en overraskelse

Skal du ha smalere hus må du sove oppreist

MINIMALISTISK: I tråd med det meste av japansk design og arkitektur er også dette huset innredet på en nokså minimal måte.

MINIMALISTISK: I tråd med det meste av japansk design og arkitektur er også dette huset innredet på en nokså minimal måte. Foto: FOTO: Kenichi Suzuki

SLIK GJORDE DE: Bygget bolig i fjellside for å utnytte utsikten.

SLIK GJORDE DE: Bygget bolig i fjellside for å utnytte utsikten. Foto: Illustrasjon: Tato Architects

UNIK BOLIG: Byggekloss-huset er satt sammen av en del i glass og en i stål.

UNIK BOLIG: Byggekloss-huset er satt sammen av en del i glass og en i stål. Foto: Illustrasjon: Tato Architects

Dette huset er laget av en gammel container

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning