Norsk arkitektur: hytte på fjellet

Er dette Norges flotteste fjellhytte?

Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk har tegnet en hytte som går fullstendig i ett med naturen.

EN PANORAMAHYTTE: Fra stuen/kjøkkenet rett bak glasset og fra uteplassen er det storslått utsikt mot Rondane. Konstruksjonen under takutstikket er synlig med det blotte øye.

EN PANORAMAHYTTE: Fra stuen/kjøkkenet rett bak glasset og fra uteplassen er det storslått utsikt mot Rondane. Konstruksjonen under takutstikket er synlig med det blotte øye. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Publisert Oppdatert

Hus og hytter som går i ett med fjellnaturen er en hundreårgammel tradisjon her til lands.

Tenk bare på de gamle stein jakthyttene i høyfjellet og DNT turisthyttene som åpner det barske landskapet vårt for tusenvis av unge og voksne fjellentusiaster hvert eneste år.

Av moderne arkitekturprosjekter i fjellet er det særlig den raffinerte Kvitfjell-hytta til JVA, designhotellet i Hurrungane og Skeikampen-hytta til Preben Holst som utmerker seg.

En aktuell arkitekt

Carl-Viggo Hølmebakk er flere ganger prisbelønt for sine markante bygninger. Blant annet for Sigrid Undset-museet Bjerkebæk i Lillehammer.

I øyeblikket er han ekstra aktuell med det nye, spektakulære utsikt- og besøkssenteret ved turistmagneten Vøringsfossen. Dette prosjektet til hundre milloner kroner forventes ferdig i 2016.

ET STED FOR ETTERTANKE: Dette er sted i harmoni med naturen. Alle rom i forkant av hytta fra 2004 har utsikt mot horisonten.

ET STED FOR ETTERTANKE: Dette er sted i harmoni med naturen. Alle rom i forkant av hytta fra 2004 har utsikt mot horisonten. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

ET HYTTE I SÆRKLASSE: Det to-etasjers våtromhuset ligger mot øst og morgensolen. Vindfanget i midten binder sammen de to bygningskroppene og gir ly til de to inngangene.

ET HYTTE I SÆRKLASSE: Det to-etasjers våtromhuset ligger mot øst og morgensolen. Vindfanget i midten binder sammen de to bygningskroppene og gir ly til de to inngangene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

TILPASSET NATUREN: Her ser du hvor omhyggelig hytta er lagt i terrenget - uten å sprenge eller å kappe gamle trær.

TILPASSET NATUREN: Her ser du hvor omhyggelig hytta er lagt i terrenget - uten å sprenge eller å kappe gamle trær. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

STORE PERSPEKTIVER: Her ser du fra vindfanget og våtromhuset mot inngangen til hovehuset med den storslåtte utsikten.

STORE PERSPEKTIVER: Her ser du fra vindfanget og våtromhuset mot inngangen til hovehuset med den storslåtte utsikten. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

FJELLHYTTE I SÆRKLASSE: Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk har tegnet en  familiehytte som i konstruksjon, materialer og farger tar hensyn til tomten og den praktfulle fjellnaturen.

FJELLHYTTE I SÆRKLASSE: Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk har tegnet en familiehytte som i konstruksjon, materialer og farger tar hensyn til tomten og den praktfulle fjellnaturen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

LUFTIG HYTTE: Arkitekt  C-V Hølmebakk fundamenterte hytta slik at den nesten svever over bakken. Inngrepene i naturen ble minimale, også under hytta.

LUFTIG HYTTE: Arkitekt C-V Hølmebakk fundamenterte hytta slik at den nesten svever over bakken. Inngrepene i naturen ble minimale, også under hytta. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Utsikt over storslått natur

Denne Rondane-hytta åpner seg også mot fjellnaturen.

- Bygningen på 110 kvadratmeter er tegnet til en jakt-og friluftsengasjert familie med to barn, opplyser Hølmebakk til Hytteliv.no

- Og det var familens interesse for nærhet med naturen og tomten på toppen av høydedraget som ga meg ideene til hyttas langsmale form og de enkle, veggfaste innredningene, utdyper arkitekten.

Hølmebakk fant det beste stedet

NÆRKONTAKT MED FJELLET: Stuen ligger rett mot utsikten og ettermiddagssolen. De veggfaste møblene er tegnet av arkitekten. I tak og vegger ser vi litt av hyttas limtreskjelett.

NÆRKONTAKT MED FJELLET: Stuen ligger rett mot utsikten og ettermiddagssolen. De veggfaste møblene er tegnet av arkitekten. I tak og vegger ser vi litt av hyttas limtreskjelett. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

EN REKKE AV ROM OG SONER: Fra kjøkkenet ser vi mot inngangen, vindfanget og våtromhuset i enden av den lange gangen.

EN REKKE AV ROM OG SONER: Fra kjøkkenet ser vi mot inngangen, vindfanget og våtromhuset i enden av den lange gangen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

FULLL OVERSIKT: Fra stuen ser du både mot kjøkkenet og nordfløyen med tre soverom. Legg merke til den spesielle fargepaletten i taket.

FULLL OVERSIKT: Fra stuen ser du både mot kjøkkenet og nordfløyen med tre soverom. Legg merke til den spesielle fargepaletten i taket. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

STUE MED STIL: Stuegulvet er i slipt betong, og peisen er oppført i matchende betongstein. Den lave bokreolen ved vinduet er også signert arkitekten.

STUE MED STIL: Stuegulvet er i slipt betong, og peisen er oppført i matchende betongstein. Den lave bokreolen ved vinduet er også signert arkitekten. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

TILPASSET HUSET: Mediabenken er også skreddersydd til hytta.

TILPASSET HUSET: Mediabenken er også skreddersydd til hytta. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Etter gjentatte besøk på tomten, til ulike årstider, fant arkitekt Hølmebakk til slutt det optimale sted å plassere den langstrakte bygningskroppen i terrenget.

Det er bak en lav, liten kolle helt i forkant av eiendommen.

Alle rom vender mot Rondane

Stuen med kjøkken litt bakover i bygningen grenser nettopp ut mot denne lave kollen. Rekken av soverom ligger som en egen fløy til høyre for kjøkkenet.

Alle disse fem rommene og sonene i front av hovedhuset har et praktfullt utsyn over de majestiske fjelltoppene i Rondane i nordvest.

Våtromhus og et vindfang med utsikt

På motsatt side av hytta, altså mot øst og morgensolen ligger et toetasjers såkalt våtromhus. Her er det blant annet baderom.

KOMPLETT RO: Legg merke til hvordan Hølmebakk har bygget opp denne spiseplassen slik at det skapes en rolig, trygg atmosfære. Vinduet strekker seg fra gulv til tak.

KOMPLETT RO: Legg merke til hvordan Hølmebakk har bygget opp denne spiseplassen slik at det skapes en rolig, trygg atmosfære. Vinduet strekker seg fra gulv til tak. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Mellom disse to hovedkroppene i anlegget går et overdekket vindfang. I tillegg til å skjerme de to inngangspartiene fra hverandre gir dette mellombygget hytta en raus uteplass mot sørøst.

Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk

Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk Foto: FOTO: C-V H

Flere steder omkring hytta er det laget enkelte grusete områder og gangstier.

Synlige konstruksjoner

Huset er bygd opp av stolper og dragere som ikke er kledd inn på noen måte. Hoveddragerne i taket har et svakt fall.

Dette gir bygningen både karakter og store romopplevelser.

Innvendige tak og vegger er kledd med furu kryssfinerplater.

Spesielt tak

De store kryssfinerfeltene oppe i taket er ubehandlede. De mindre feltene er malt i femten ulike, duse farger og platene er plassert slik at de til sammen gir en bestemt, grafisk virkning.

Dette spesielle mønsteret gir nemlig både rytme og spenning i interøret.

Gå på betong og furu

I de gangsoner der det mest tråkk er det lagt slipt betong.

Ellers består gulvet av heltre furuplank.

SOLID VEGG: Panelet ute er av furu kjerneved.

SOLID VEGG: Panelet ute er av furu kjerneved. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

NATURENS NYANSER: Trematerialene ute, furu kjerneved er behandlet med tjære. Den gir et utrolig fargespill i overflatene.

NATURENS NYANSER: Trematerialene ute, furu kjerneved er behandlet med tjære. Den gir et utrolig fargespill i overflatene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

For å bevare og understreke det diskre stiluttrykket til hytta er det brukt betong også i kjøkkenøy, stuegulv og peiskappe.

Treverk og tjære

- Ellers er det verd å merke seg at de store glassfeltene i hytta ble montert direkte inn i veggkonstruksjonene ved hjelp av blant annet vinkelprofiler i galvanisert stål, sier Carl-Viggo Hølmebakk.

Ytterveggene av kjerneved furu ble behandlet med tjære.

- Dette gir fine nyanser og spill i treverket, avslutter arkitekten.

Se mer:

Er dette Norges råeste sjøhytte?

Dristig bruk av glass i setergrenda

Denne villaen er et signalbygg

Grunnplan.

Grunnplan. Foto: TEGNING: Carl-Viggo Hølmebakk

Fargeplan, tak.

Fargeplan, tak. Foto: TEGNING: Carl-Viggo Hølmebakk

Se låven som ble designbolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning