Familiens landsby

Minimalisme for storfamilien

Den norsk-pakistanske familien fikk full nytte av toppetasjen i boligblokken.

Publisert Oppdatert
Zahid Saddiq ved tv-stuen midt i sin egen leilighetsenhet. Den ligger vendt mot øst, like bak kjøkkenet. ¿ Når vi kommer hjem etter en aktiv arbeidsdag, får vi alle slappet av i de renlinjede omgivelsene. Jeg besøkte mange kunstgallerier i India og Pakistan for å få noe av Østens kunstneriske uttrykk inn i leiligheten. Det var viktig å få dette på plass, da det gjenspeiler hvem vi er.

Zahid Saddiq ved tv-stuen midt i sin egen leilighetsenhet. Den ligger vendt mot øst, like bak kjøkkenet. ¿ Når vi kommer hjem etter en aktiv arbeidsdag, får vi alle slappet av i de renlinjede omgivelsene. Jeg besøkte mange kunstgallerier i India og Pakistan for å få noe av Østens kunstneriske uttrykk inn i leiligheten. Det var viktig å få dette på plass, da det gjenspeiler hvem vi er. Foto: Foto:Nils Petter Dale

Foto: Foto: Nils Petter Dale

Interiørarkitektens beskrivelse

- I denne moderne, ukonvensjonelle boligen er virkemidlene posjonert ut med stor omhu. Steingulvet er det samme gjennom hele boligen, fra terrasse til baderom, kun avbrutt av innfelte «tepper» av parkett i stuene, sier interiørarkitekt MNIL Hanne Arvik i Metropolis Arkitektur & Design.

Interiørene er så smash minimalistiske at du ikke skal se tegn til rot.

- Det spesielle med dette prosjektet er at arkitektene tegnet toppetasjen vår på ca. 500 kvm nærmest som en liten, velregulert landsby, sier Zahid Saddiq.

- Her knyttes tre husstander sammen under ett tak. Blant annet er arealene disponert slik at vi sover i hvert vårt separate område av leiligheten. Når vi om morgenen kommer ut fra de private sonene, er vi plutselig i et åpent fellesområde. Stuen kan faktisk oppleves som en markedsplass eller et torg slik som vi kjenner det fra Pakistan og andre deler av Østen.

Plass til privatliv

Saddiq tilføyer at muligheten for privatliv er svært viktig for å få et slikt stort, åpent fellesskap til å fungere. Hvis han og familien vil trekke seg tilbake, ligger deres private del bak to store skyvedører i glass. En tilbaketrukket og suiteaktig sone med eget bad, stue og soverom.

Paret med to barn i alderen fem og ti år har bodd her i snart ett år og mener at arkitekt MNAL Tim Resen og interiørarkitekt MNIL Hanne Arvik i Metropolis har gjort en god jobb.

«Smash minimalistisk»

Familien Saddiq er alle hva de kaller «bilmennesker» og føler seg nærmest bortskjemte med høyteknologi og design.

Med dette som utgangspunkt og ledestjerne skulle leiligheten innredes. På taket av leiligheten er det en komplett værstasjon som regulerer inneklimaet, og en datamaskin kontrollerer den vannbårne varmen og de separate aircondition-enhetene i alle rom. Det meste av elektrisk anlegg, varme, balansert ventilasjon og annen teknologi ligger bygd inn i et sinnrikt, flere lags, såkalt «sandwich»basert gulv. Det betyr blant annet at all friskluft strømmer opp fra luftedyser innfelt i gulvet.

Kjøkkenet er ikke mindre enn 12 meter langt, med en hovedvegg på 7 meter med to 2,5 meter brede romdelende elementer på hver side.

Romdelerne, som er et gjentatt element i leiligheten, har glass mot himlingen og skaper veldefinerte og funksjonelle romsoner. De fungerer også som oppbevaringsmoduler for klær og utstyr, og som egne rom, blant annet bad og badstu.

De fleste av de modernistiske møblene er kjøpt i møbelforretninger i Tyskland og Italia.

- Ettersom så å si hele familien er fullt opptatt med forretningsdriften fra klokken åtte om morgenen til åtte om kvelden, var det svært viktig for oss å vite at boligen har så rene og presise linjer som mulig. Derfor er også interiørene våre blitt så smash minimalistiske at du ikke skal se tegn til rot. Dette gir en følelse av ro.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag