Selv om det er en drøm for mange, er det slett ikke alle forunt å bo i umiddelbar nærhet til vann eller sjø. Noen er heldigere enn andre og har skaffet seg hytte eller fritidsbolig ved vannkanten, men for mange andre igjen blir det med drømmen grunnet både økonomi og mangel - eller restriksjoner - på tilgjengelige tomter.

Men om ved vannet ikke lar seg gjøre, hva med å bo ? Det er nemlig det som ifølge design- og arkitekturnettstedet InHabitat er tanken bak den flytende landsbyen man for øyeblikket er godt i gang med å bygge i byen Pori på Finlands vestkyst.

Energisparende øko-boliger

Det er firmaet Marinetek som står bak det spennende prosjektet, som vil bestå av totalt 16 hus når det er ferdigstilt.

- Husene, som er svært lette i vekt, vil være utstyrt med systemer og teknologi som er svært energi-besparende, forklarer Ilkka Seppälä hos Marinetek til nettstedet.

- I tillegg er husene designet for å kunne tåle og overleve nokså ekstreme både vind- og bølgeforhold.

Slik kan du på på vannet.

SLIK ER HUSENE FESTET: Husene er bygget på "flytebrygger" som er ankret fast i sjøbunnen. © FOTO: Marinetek

Smart grønn teknologi.

MILJØVENNLIG: Boligene er laget for å bruke 80% mindre energi enn vanlige hjem. © FOTO: Marintek

Hva er LEED?

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) er et frivillig, markedsdrevet miljøprogram som tilbyr en verifikasjon og et sertifikat på at en bygning er "grønn" nok. Fra individuelle hjem og bygninger, til hele nabolag og samfunn, LEED har som mål å forandre måten oppbyggede miljøer er satt designet, bygget og i funksjon. LEED har som mål å ta for seg hele livssyklusen til et bygg i sine vurderinger og hensyn.

(Kilde: US Green Building Council)

Grønn teknologi er en av nøkkel-idéene når det kommer til de flytende boligene.

- Målet er at boligene her skal alle være LEED-sertifiserte, forklarer en presseansvarlig hos Marinetek til nettstedet.

- Ved hjelp av et unikt varme-spare system skal det være fullt mulig å redusere energibruken i boligene med hele 80% i forhold til vanlige hus, i tillegg til at hver og en av husene i tillegg kan utstyres med solcellepaneler dersom dette skulle være ønskelig.

Boligene vil være tilknyttet det kommunale vann- og kloakksystemet i byen.

Kommer som byggesett

De ferdige modul-delene ankommet byggeplassen i en container eller på et lasteplan. Husene settes så sammen til slik de fremstår som ferdige, før de løftes over på de tilhørende "flytebryggene". Deretter ankres hus og plattform til havbunnen.

Flytende hjem i Finland.

POPULÆRT: Marinetek står bak de nye boligene, som de mener vil kunne bli populære i mange andre land også. © FOTO: Marinetek

Spennene boligkonsept i Finland.

NATURLIG: Boligene er innredet med enkel Skandinavisk design. © FOTO: Marinetek

- Bryggene som husene sitter på består av forsterket betong, tømmer og overflatebehandlet finsk furu, forklarer Seppälä hos Marinetek til nettstedet.

- Disse er lengre og bredere enn selve husene, og har en lavt tyngdepunkt.

Inspirert av naust

De unike boligene varierer i størrelse fra 52 m2 og opp til de største husene, som måler 93 m2. Og om du synes at designet er kjent, så er nok ikke det så rart.

- Den arkitektoniske stilen på husene er inspirert av tradisjonelle naust og båthus, slik man er vant til å se disse i kyststrøk over hele Skandinavia, forklarer Seppälä.

- Husene er laget i tre, og vil alle ha spisse sorte tak.

Slik er Finlands nye flytende landsby.

EKSTREME VÆRFORHOLD: De flytende boligene er bygget for å skulle kunne tåle ekstreme vind- og bølgeforhold. © FOTO: Marinetek

Smart grønn teknologi.

GRØNN BOLIG: Husene er bygget etter en grønn modell, og vil kunne utstyres med solcelle-paneler. © FOTO: Marinetek

Vil selge konseptet i utlandet

Husene i Pori har allerede solgt ut. Og på en hytte- og fritidsboligmesse i byen Lappeenranta nylig, var det de flytende boligene som var det aller største trekkplasteret.

- Vi ser for oss at disse og lignende typer flytende boliger skal komme til å bli et stort eksportprodukt for Finland, forklarer Marinetek.

- Basert på den samme teknologien og lette strukturen ser vi for oss å eksportere lignende "landsbyer" til for eksempel Russland, Italia, Frankrike eller Midtøsten.

På hjemmebane i Finland er lignende flytende samfunn planlagt for både Helsinki, Espoo og Kirkkonummi.

Flytende boliger.

VIL EKSPORTERE: Marinetek vil eksportere ideen med flytende hjem til andre land. © FOTO: Marinetek

Slik bygges de flytende boligene.

BYGGESETT: Husene kommer i ferdige byggekloss-deler, og settes så sammen før de festes på flytebryggene. © FOTO: Marinetek

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!