Spesiell arkitektur

Huset svever åtte meter over vannet

Kun en bro forbinder tilbygget med fastlandet.

PÅ STYLTER: Som en vadefugl står tilbygget ute i dammen og gir rom for barnlig glede og voksen kontemplasjon. (FOTO: Markus Bollen)

PÅ STYLTER: Som en vadefugl står tilbygget ute i dammen og gir rom for barnlig glede og voksen kontemplasjon. (FOTO: Markus Bollen)

Publisert Oppdatert

Det finnes mangfoldige løsninger på utfordringene med tilbygg. Sannsynligvis nesten like mange løsninger som det er boliger med tilbygg. Familien i Sollingen i Tyskland har kanskje valgt en av de mer spesielle løsningene. Hele tilbygget er satt på stylter, til glede for alle som kommer i kontakt med det.

- Byggherren ønsket et trehus som skulle skape glede hos familiens sønn og venner for mange år fremover, uttaler arkitekt Andreas Wenning til klikk.no. Han er ansatt i arkitektkontoret Baumraum, som har spesialisert seg på trehus.

IDYLL: Plasseringen i dammen har tydelige estetiske kvaliteter. (FOTO: Markus Bollen)

IDYLL: Plasseringen i dammen har tydelige estetiske kvaliteter. (FOTO: Markus Bollen)

Gammelt og nytt

Opprinnelsen til hele prosjektet var et gammelt hus som skulle restaureres.

- Huset ble pusset opp med stort engasjement og betydelig ressursbruk, forklarer Wenning.

- I tillegg ble omgivelsene tydelig oppgradert, blant annet med en mur i natursten, planting av stedegne planter og byggingen av to dammer. Alt dette gjorde området til en opplevelse for en naturelsker, og på den måten ble stedet perfekt for å bygge et trehus.

Som altså ikke dreier seg om et hus bygget i tre (det også for så vidt), men et hus reist oppe blant trærne.

SINK: Tilbygget er kapslet inn i et sinkhylster. (FOTO: Markus Bollen)

SINK: Tilbygget er kapslet inn i et sinkhylster. (FOTO: Markus Bollen)

STÅLFUNDAMENT: Hele tilbygget står på 12 jernstenger. (FOTO: Markus Bollen)

STÅLFUNDAMENT: Hele tilbygget står på 12 jernstenger. (FOTO: Markus Bollen)

Plassert midt i en dam

Som en vadefugl reiser tilbygget seg opp av den ene dammen. En landgang, som er festet til en treklynge, forbinder bygget med fast grunn og hindrer på sett og vis hele konstruksjonen fra å fly av gårde.

- I det øyeblikk ideen var født om å plassere bygget i den ene dammen, vokste prosjektet frem i to høyder og med broen som leder besøkende inn, forklarer Wenning.

To trær er plassert i begynnelsen av broen, gjennomborer denne og former en portal som ønsker gjestene velkommen, som på sin ferd mot tilbygget nærmest får opplevelsen av å sveve over vannet.

NYTT OG GAMMELT: Tilbygget er reist i ytterkanten av en renovert, gammel gård. (FOTO: Markus Bollen)

NYTT OG GAMMELT: Tilbygget er reist i ytterkanten av en renovert, gammel gård. (FOTO: Markus Bollen)

LANDGANG: En bro forbinder tilbygget med "fastlandet". (FOTO: Markus Bollen)

LANDGANG: En bro forbinder tilbygget med "fastlandet". (FOTO: Markus Bollen)

Utkikkspost

I sin vadefuglpositur står tilbygget og skuer utover den lille dammen, vaktsomt voktende det livet som er i nede i vannet og i omgivelsene rundt.

- Når man står der på broen eller inne i huset kan man se både fisk og frosker i vannet, og er man heldig kan til og med et rådyr vise seg frem på dammens bredd, forteller Wenning.

SOVEAVDELING: Tilbygget består av to etasjer. Den øverste er beregnet for avslapping, og her kan man ligge på ryggen og la tanker og blikk fare ut av vinduet i taket. (FOTO: Markus Bollen)

SOVEAVDELING: Tilbygget består av to etasjer. Den øverste er beregnet for avslapping, og her kan man ligge på ryggen og la tanker og blikk fare ut av vinduet i taket. (FOTO: Markus Bollen)

OPPHOLDSAVDELIGN: Første etasje er beregnet til aktiviteter. For øvrig inneholder alle benkene i både første og annen etasje lagringsmuligheter. (FOTO: Markus Bollen)

OPPHOLDSAVDELIGN: Første etasje er beregnet til aktiviteter. For øvrig inneholder alle benkene i både første og annen etasje lagringsmuligheter. (FOTO: Markus Bollen)

Tilbygget er plassert vinkelrett på broen som leder ut til bygget, som reiser seg nærmere åtte meter over vannflaten.

12 jernstenger, forankret i betongfundamenter i dammens bunn, holder hele konstruksjonen oppe. Broen fra tilbygget og over til bakken er forankret i begge ender og er i tillegg bardunert i trærne.

To etasjer

Bygget i seg selv har form av et konvekst legeme som er kuttet i to, slik at det skaper et himmelstrebende uttrykk der det er plassert ytterst ute på broen. En buet underside bidrar imidlertid også til å skape en nedadgående bevegelse.

Tilbygget består av to etasjer, med en oppholdsavdeling i første etasje og en soveavdeling i annen etasje. Totalt er ikke bygget på mer enn 11 m2 i grunnflate, mens terrassen og broen er på 26 m2. De to etasjene er forbundet med en ytre stige.

- I begge etasjer er det godt med plasser både for den som ønsker å sitte og den som vil legge seg nedpå. Og om kvelden kan man ligge i byggets øverste etasje og la blikk og tanker fare gjennom det buede vinduet i taket og opp mot stjernehimmelen, filosoferer Wenning.

KONTEMPLASJONENS BRO: Der ute ligger stillheten og avkoblingen. (FOTO: Markus Bollen)

KONTEMPLASJONENS BRO: Der ute ligger stillheten og avkoblingen. (FOTO: Markus Bollen)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning