Villa Girasole i Italia

Huset som snurrer etter solen

Når drømmehuset med vestvendt veranda ikke finnes, må man ta saken i egne hender.

SOLARIUM: Dette huset snurrer i takt med solen. En full rotasjon tar over ni timer.
SOLARIUM: Dette huset snurrer i takt med solen. En full rotasjon tar over ni timer. Foto: Foto: Hentet fra nettstedet deputy-dog.com
Sist oppdatert
SNURRIG: Slik ser Villa Girasole ut fra lufta.
SNURRIG: Slik ser Villa Girasole ut fra lufta. Foto: Foto: Hentet fra Google Earth Community

Vanlige folk ville bygget en terrasse eller balkong på strategiske steder for å nyte morgen- og kveldssol, men den oppfinnsomme byggherren bak denne snurrige villaen ville det annerledes.

Angelo Invernizzi plasserte huset på en plate, monterte dieselaggregater og sørget for at det kan rotere i takt med solen.

Seks år brukte den italienske skipsingeniøren på å bygge drømmehuset i Marcellise i Italia. Huset ble påbegynt i 1929 og stod ferdig i 1935.

Den kreative mannens idé var at husets viktigste rom aldri skulle falle i skygge. Ikke ulikt en solsikke, «girasole», som beveger seg etter solen.

Fire millimeter i sekundet

Det to-etasjes vinkelhuset hviler på en rund plate som er over 44 meter i diameter. I «solariumets» senter står et 42 meter høyt tårn. Dette er platen med huset festet til, og dreier rundt. Ved hjelp av dieselaggregat skyves huset rundt i tre sirkulære spor oppå femten traller. Huset roterer i en fart av fire millimeter i sekundet, og en hel runde tar ni timer og tjue minutter.

Flere bilder: Se villaen under oppføring i 1929-1935

Huset står fortsatt i den italienske byen Marcellise ved Verona.

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;hl=no&amp;geocode=&amp;q=&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;ll=45.460842,11.1042&amp;spn=0.001317,0.002511&amp;z=18&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> <p> <strong>Les også:</strong> <a href="http://www.klikk.no/bolig/article351154.ece">Dette kaller vi åttitalls</a> </p> <p> <strong>Les også:</strong> <a href="http://www.klikk.no/bolig/article327667.ece">Svimle av opp-ned huset</a> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også