Arkitektur: Soverom i en boks

Her henger soverommet

Da veggene var revet ned, ble taket tatt i bruk.

SVEVENDE SOVEROM: Soverommet er bygget inn i en kube som henger fra taket
SVEVENDE SOVEROM: Soverommet er bygget inn i en kube som henger fra taket Foto: FOTO: Gaston Bergeret
Sist oppdatert
PLANTEGNING: Leiligheten er smal og lang med kuben sentrert i midten.
PLANTEGNING: Leiligheten er smal og lang med kuben sentrert i midten. Foto: FOTO: Gaston Bergeret
SNITT: En kreativ løsning på soverommet gjør at takhøyden blir godt utnyttet i denne leiligheten
SNITT: En kreativ løsning på soverommet gjør at takhøyden blir godt utnyttet i denne leiligheten Foto: FOTO: Gaston Bergeret

Den 50 kvadratmeter store leiligheten i utkanten av Paris har bare ett soverom, og det er en hvit kube som henger i taket.

- Kunden, som var et ungt par, ønsket kun et rom da den lille leiligheten skulle renoveres i 2005, forteller Camille fra arkitektkontoret Emmanuel combarel dominique marrec. til klikk.no.

Leiligheten har ellers et hovedrom, kjøkken og bad.

Åpent rom

Renoveringen av denne studioleiligheten innebar å fjerne alle vegger og rominndeling for å skape en helt åpen planløsning. Samtidig skulle de eliminere behovet for et ekstra rom ved å skape et volum i taket i form av en hvit kube.

Camille understreker at det gjelder å finne smarte løsninger når man ikke har ubegrenset med plass.

Kuben under taket skulle fungere som soverom, og på den måten utnytte den lille plassen og takhøyden på 3,70 meter på det høyeste. Den originale løsningen skulle skape uvanlige og kreative måter å leve på.

- Det var høyt under taket i studioleiligheten, men ikke høyt nok til å lage to etasjer, forklarer Camille. Så vår oppgave var å skape et ekstra rom, ved å bruke takhøyden.

Omvendt romfølelse

Tanken til arkiteketene var å bytte om på betydningen og kvalitetene til rommene, for å skape spennende kontraster i form og funksjon.

- Soverommet, som er et intimt og privat rom, blir et blikkfang som skaper nysgjerrighet, forklarer Camille. Det er åpent og synlig ut mot ut mot spisestuen, som i utgangspunktet er et sosialt rom.

Kanten av den hvite kuben egner seg også til å sitte på, og kan brukes som en benk. På denne måten blir rollene byttet om og det sosiale rommet blir privat, og omvendt.

SOVEROM: Soverommet i den hvite kuben er åpent ut mot spisestuen
SOVEROM: Soverommet i den hvite kuben er åpent ut mot spisestuen Foto: FOTO: Gaston Bergeret
HVITT: Eierne ønsket nøytrale farger på vegger, tak og gulv slik at de selv kunne tilføre farger i form av kunst og innredning.
HVITT: Eierne ønsket nøytrale farger på vegger, tak og gulv slik at de selv kunne tilføre farger i form av kunst og innredning. Foto: FOTO: Gaston Bergeret

Nøytrale fargevalg

Kundene hadde også et krav om nøytral fargebruk.

- De eier et kunstgalleri og ønsket en nøytral leilighet slik at de kunne presentere kunsten sin slik de gjør i galleriet sitt, forteller Camille. Derfor falt valget på hvitt, legger hun til.

Kuben er bygget opp av en stålstruktur som er dekket med trepanel. Både gulv, vegger, tak og kuben har deretter blitt malt med hvit Polyuretan.

- Begrensningene vi først fikk, om å ikke skape et esktra rom har resultert i en kreativ løsning med en sentral øy, som selve hjertet i leiliheten, sier Camille

Les også:

SAMLERE: Eierne av leiligheten ønsket seg nøytrale flater for å kunne vise frem kunsten sin.
SAMLERE: Eierne av leiligheten ønsket seg nøytrale flater for å kunne vise frem kunsten sin. Foto: FOTO: Gaston Bergeret
KJØKKEN: Ved siden av spisestuen er det et lite kjøkken.
KJØKKEN: Ved siden av spisestuen er det et lite kjøkken. Foto: FOTO: Gaston Bergeret

Her finner du de kuleste interiørbildene

Leilighet i Frankrike med soverommet bygget i en boks Leilighet i Frankrike med soverommet bygget i en boks
Leilighet i Frankrike med soverommet bygget i en boks Leilighet i Frankrike med soverommet bygget i en boks Foto: Philippe Ruault

Sjekk den smarte leiligheten

Dette flotte huset var egentlig en låve

Dette gir menn lyst til å brodere

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også