Eiendom og økonomi

Her er Norges råeste bygg

First we take Manhattan.

OLJEPENGER: Statens pensjonsfond utland har kjøpt seg inn i verdens største eiendomsmarked, USA. Eiendommen i Boston (til venstre) er lokalisert på 33 Arch Street. I Washington D.C. har de kjøpt to enorme bygg. Bildet (til høyre) viser Pennsylvania 1300 I Street. I New York City har fondet kjøpt blant annet i 475 Fifth Avenue (bilde i midten).
OLJEPENGER: Statens pensjonsfond utland har kjøpt seg inn i verdens største eiendomsmarked, USA. Eiendommen i Boston (til venstre) er lokalisert på 33 Arch Street. I Washington D.C. har de kjøpt to enorme bygg. Bildet (til høyre) viser Pennsylvania 1300 I Street. I New York City har fondet kjøpt blant annet i 475 Fifth Avenue (bilde i midten). Foto: Foto: TIAA-CREF
Sist oppdatert

Norges Bank Investment Management (NBIM) ivaretar og utvikler "Norges finansielle verdier for fremtidige generasjoner", som det heter. Det investeres i aksje-, rente- og eiendomsmarkeder.

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, hadde en samlet verdi på 3 723 milliarder kroner ved utgangen av september 2012. Det er fordelt med 60 prosent i aksjer, 35-40 prosent i rentepapirer - og inntil 5 prosent i eiendom.

Fondet har kjøpt en rekke spektakulære bygg de siste årene. De aller siste transaksjonene ble gjennomført 8.februar i år. Dette var i et partnerskap med TIAA-CREF hvor de kjøpte 49,9 prosent av fem kontorbygg i USA. Eiendommene ligger i New York, Washington D.C. og Boston og er verdsatt til om lag 6,6 milliarder kroner.

Bygningen på 33 Arch Street i Bosten, tegnet av Elkus Manfredi Architects , er 145 meter høyt og dermed høyere enn både Oslo Plaza (117 m) og Haldentårnet (120 m) som regnes for Norges høyeste bygninger.

LOGISTIKK: Statens pensjonsfond utland skal gjennom et partnerskap med Prologis kjøpe 50 prosent av en portefølje av logistikkeiendommer for om lag 8,9 milliarder kroner. Porteføljen omfatter 195 eiendommer i 11 europeiske land. Transaksjonen, som partene har blitt enige om, ventes å bli gjennomført i år. Bildet øverst til høyre er fra Spania. Nederst til høyre i Budapest, Ungarn. Øverst til venstre fra Paris, Frankrike og nederst til venstre fra Praha, Tsjekkia.
LOGISTIKK: Statens pensjonsfond utland skal gjennom et partnerskap med Prologis kjøpe 50 prosent av en portefølje av logistikkeiendommer for om lag 8,9 milliarder kroner. Porteføljen omfatter 195 eiendommer i 11 europeiske land. Transaksjonen, som partene har blitt enige om, ventes å bli gjennomført i år. Bildet øverst til høyre er fra Spania. Nederst til høyre i Budapest, Ungarn. Øverst til venstre fra Paris, Frankrike og nederst til venstre fra Praha, Tsjekkia. Foto: Foto: Prologis.

Første kjøp utenfor Europa

Selgeren TIAA-CREF skal stå for driften av eiendommene i USA på vegne av partnerskapet.

- Dette er fondets første eiendomsinvestering utenfor Europa og er i tråd med vår strategi om å bygge en global eiendomsportefølje av høy kvalitet, uttalte Karsten Kallevig, direktør for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM), da kjøpet ble gjennomført i februar.

To av bygningene ligger i New York City, to i Washington D.C. og én i Boston. De fem eiendommene har totalt 172 450 kvadratmeter med utleieareal.

De første eiendomsinvesteringer var for øvrig kjøp av kontor- og butikklokaler i London og Paris. Senere har fondet kjøpt 50 prosent av en portefølje av logistikkeiendommer i Europa for rundt 8,9 milliarder kroner. Denne transaksjonen ventes å bli gjennomført i år. Til sammenligning kostet operaen i Bjørvika rundt 4,4 milliarder kroner da den sto ferdig.

På harryhandel

I SVEITS: Statens pensjonsfond kjøpte kontorbygget Uetlihof i Zurich for 1 milliard sveitsiske franc, eller om lag 6,1 milliarder kroner, fra den sveitsiske banken Credit Suisse.
I SVEITS: Statens pensjonsfond kjøpte kontorbygget Uetlihof i Zurich for 1 milliard sveitsiske franc, eller om lag 6,1 milliarder kroner, fra den sveitsiske banken Credit Suisse. Foto: Foto: Credit

Tidligere har de blant annet kjøpt et kontorbygg i Sveits for cirka 6,1 milliard kroner og 50 prosent av det gigantiske kjøpesenteret Meadowhall i Storbritannia for rundt 3,2 milliarder kroner.

Selv Strømmen Storsenter kommer til kort mot kjøpesenteret Meadowhall, omtrent 5 kilometer nordøst for Sheffield sentrum. Senteret har cirka 25 millioner besøkende i året og består av rundt 141 000 kvadratmeter med utleielokaler fordelt over to etasjer. Det har 219 butikker, 53 kiosker, 30 spisesteder og en kino med 11 saler.

NBIM har for øvrig tidligere kjøpt andre shoppingsteder - blant annet deler av Regent Street i London som er en av Londons travleste handlegater, med kjente merkevarebutikker som Apple og Burberry. Også i Paris eies fasjonable adresser, blant annet på 100 avenue des Champs Elysées, Paris 8e.

Mange milliarder gjenstår

- Jeg tror eiendom har en naturlig plass i enhver pensjonskasse. Andelen vil variere, men det spesielle med dette fondet er at det har et evighetsperspektiv. Det taler faktisk for å ha mer eiendom enn normalt, og gjerne en annen vekt, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen til klikk.no.

Fondet har fått mandat til å vurdere eiendomsinvesteringer også utenfor Europa og Nord-Amerika. De kan altså bruke inntil 5 prosent i eiendom. Til nå har de brukt cirka 1 prosent. Det er med andre ord ganske mange milliarder som gjenstår - og innebærer at mange store eiendomsinvesteringer står for tur.

FLOTTE ADRESSER: For oljepengene har fondet kjøpt fasjonable adresser både i New York, Paris og London. Bildet viser eiendommer i Paris. Nederst til høyre viser 100 avenue des Champs Elysées, Paris 8e.
FLOTTE ADRESSER: For oljepengene har fondet kjøpt fasjonable adresser både i New York, Paris og London. Bildet viser eiendommer i Paris. Nederst til høyre viser 100 avenue des Champs Elysées, Paris 8e. Foto: Foto: Norges Bank

- Men akkurat hvilke land som er fremtidens vinnere er ikke godt å si, innrømmer Andreassen. Siden flesteparten av verdens befolkning bor i u-land er det trolig greit å vekte seg opp utenfor de modne rike OECD-land. Vi må kjøpe der veksten kommer, ikke der den har vært, men nå faller, advarer han.

Kilde: Norges Bank og Wikipedia, the free encyclopedia

Les også