Arkitekttegnet hus

Funkis på drømmetomten

Den rødmalte kjernen er et pulserende hjerte midt i huset, med lekerom og hjemmekontor på hjul.

Sist oppdatert
I SKJUL: Det godt planlagte inngangspartiet ligger godt skjermet.
I SKJUL: Det godt planlagte inngangspartiet ligger godt skjermet. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Teknisk standard

Murhuset er fundamentert på en 180 mm tykk betongplate, klasse NA. Det er vannbåren gulvvarme fra varmepumpe/jordvarme. Yttervegger av 300 mm Leca isoblokk. Utvendig er huset fiberpusset og malt med en fulldekkende Keim silikatmaling. Innvendig gipspuss har metallforsterkning i alle hjørner og smyg. Den bærende konstruksjonen er Kerto bjelker. Gulv av helved ask parkett.

Første gang byggherrene oppsøkte arkitektene Christian Dahle og Kurt Breitenstein var våren 2004. Da hadde de med seg bilder og kart over en tomt de ønsket å kjøpe.

Drømmen var å bygge et nytt hus for seg og sitt ennå ufødte barn, men etter å ha diskutert fremtidige behov fant de ut at familiens boligdrøm ikke kunne realiseres på tomten de hadde pekt seg ut.

- Vi mistet en kunde, men de bevarte sin drøm, sier Kurt Breitenstein.

Rødmalt romkjerne

Men etter drøye ni måneder kom paret tilbake til de to arkitektene med den nyfødte sønnen, og nå hadde de funnet drømmetomten. Den lå på et høydedrag midt i det bølgende, litt unorske og ravinepregede kulturlandskapet på Sørumsand på Romerike.

Eiendommen var tilnærmet flat, og med vid utsikt. Stedet inviterte til å lage et moderne murhus med mange og store vinduer mot lyset og utsikten. Ikke minst i loftsstuen, der dagslyset flommer inn og via galleriet finner veien til etasjen under.

For ytterligere å understreke husets lette og luftige karakter er alle innervegger gipspusset og malt med en matt maling. Det betyr at flatene beholder sin hvite valør også i solskinn.

Huset er preget av en rekke sikre arkitektoniske løsninger, deriblant den rødmalte kjernen i midten av første etasje, med bad og hjemmekontor. Rundt denne kjernen går det en åpen gang, og fra denne er det inngang til badet.

GLATTE FLATER: For å få veggene så glatte som mulig, ble de malt og slipt gjentatte ganger, en avgjørende presisjon i denne typen hus uten listverk. Alle hjørner er kantet med stålprofiler. Innvendige vindusbrett er malt med oljemaling.
GLATTE FLATER: For å få veggene så glatte som mulig, ble de malt og slipt gjentatte ganger, en avgjørende presisjon i denne typen hus uten listverk. Alle hjørner er kantet med stålprofiler. Innvendige vindusbrett er malt med oljemaling. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Farger dagslyset

Arkitektenes beskrivelse

- Murhuset på 178 kvm har en relativt bred og stor grunnflate i forhold til bygningens totale volum. Den karakteristiske husformen står i forhold til det flate terrenget omkring, sier Christian Dahle (t.v.) og Kurt Breitenstein. Hovedstrukturen er få, men enkle og tydelige elementer. Fire murskiver danner yttervegger omkring en effektiv bad- og kontorkjerne. Den rødmalte seksjonen er husets pulserende hjerte. Rundt og gjennom kjernen styres all sirkulasjonen i huset. Det er åpent mellom stue, kjøkken og de tre østvendte soverommene som ligger på rekke langs én og samme gang. Fra denne passasjen ligger også inngang til badet med de fem fargede taklampene.

Baderommet med grønne fliser oppleves som en egen, frodig velværeverden. Via et lite, lavt plassert vindu er det diskret gløtt fra badekaret og mot vrimlearealet ved stuen og hagen. Runde, fargede lamper i himlingen, nesten som koøyer i regnbuen, setter kulør på lyset som kommer inn i rommet fra loftsstuen. Lampene er arkitekttegnet til huset.

- Vi lagde fem sylinderformede hull i taket, og fôret dem med rør med innebygde lamper. De gir lys både oppover og nedover, og i loftsstuen ses bare topplatene i farget pleksiglass, som er lagt i flukt med tregulvet. Den originale lampeløsningen har ekstra sterk effekt om kvelden, både i loftsstuen og på badet, sier Christian Dahle.

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også