Arkitektur: Arkitekttegnet spa i Sveits

Drømmespaet er et blikkfang i alpene

Dette spaet er arkitektur i ypperste klasse.

ET SPA I HØYDEN: Bergoase spa i Arosa ved Davos er tegnet av den sveitsiske stjernearkitekt Mario Botta. Hovedbølet heter Grand Hotel Tschuggen.
ET SPA I HØYDEN: Bergoase spa i Arosa ved Davos er tegnet av den sveitsiske stjernearkitekt Mario Botta. Hovedbølet heter Grand Hotel Tschuggen. Foto: Tschuggen Grand Hotel
Sist oppdatert

Det er ikke akkurat mangel på spisse tinder i Sveits, men når jeg nærmer meg Bergoase spa i Arosa, ikke langt fra vintersportstedet Davos, er det som å komme til en annen verden hvor alpine topper og arkitektur spiller sammen.

Spa-anlegget er lavt sammenliknet med høyblokken det hører til, det tradisjonelle Tschuggen Grand Hotel.

Spaet med glasstårnene er nesten som en glitrende skog på toppen av underetasjene.

Tilbygget sto ferdig i 2006 og Bergoase regnes som et av europas ledende spa-fasciliteter.

En arkitekt som øker vingespennet

Den første tiden etter at arkitekten bak dette prosjektet, sveitsiske Mario Botta, etablerte seg i Lugano i 1970 tegnet han bygninger i den sørlige Ticino-delen av Sveits.

Med prosjekter som Museum of Modern Art i San Fransisco (med planlagt tilbygg av Snøhetta), Chiesa a Seriate i Bergamo og kapellet på fjelltoppen Monte Tamaro etablerte Botta seg som av vår tids store internasjonale arkitekter.

Bygninger med sterk karakter

Hans prosjekter er visuelt sterke, slik som denne futuristiske villaen i Holland og Wallpaper-favoritten White House like utenfor Oslo.

COOL DESIGN FROM SWITZERLAND: Fra avstand ser du bare en liten del av Bergoase, altså de oppsiktsvekkende glasstårnene på toppen av spaet. Det ellers noe dramatisk, James Bond-aktig over dette miljøet.
COOL DESIGN FROM SWITZERLAND: Fra avstand ser du bare en liten del av Bergoase, altså de oppsiktsvekkende glasstårnene på toppen av spaet. Det ellers noe dramatisk, James Bond-aktig over dette miljøet. Foto: FOTO: Urs Homberger
ET EVENTYRLIG ANLEGG: Her ser du hvodan den største delen av bygningsmassen på fire etasjer nesten ligger under bakken.
ET EVENTYRLIG ANLEGG: Her ser du hvodan den største delen av bygningsmassen på fire etasjer nesten ligger under bakken. Foto: FORO: Enrico Cano
EN TRANSPARENT VERDEN: Glassgangen fra spaet over til moderhuset, Tschuggen Grand Hotel er også en opplevelse.
EN TRANSPARENT VERDEN: Glassgangen fra spaet over til moderhuset, Tschuggen Grand Hotel er også en opplevelse. Foto: FOTO: Enrico Cano

Et spa formet som en katedral

- Dette er spennnende, svært uttrykksfull arkitektur, sier Eirik T. Bøe, redaktør for arkitektur i Store norske leksikon til bonytt.no

- Det er et prosjekt som ikke preges av tradisjonell modernisme. Til det er det for figurativt.

En arkitekt som inspirerer

Ellers mener Bøe at Mario Botta har vært en av de største inspirasjonskilder de siste tiår innen moderne, europeisk arkitektur.

- Hans bygninger er preget av en monumental enkelhet, med geometeriske former beriket med delikat detaljering og forsiringer, avslutter eksperten.

Gågater av glass

ROM FOR STILLHET: Velværerommene er også innredet i Bottas svært rene, nærmest katedralaktige formspråk.
ROM FOR STILLHET: Velværerommene er også innredet i Bottas svært rene, nærmest katedralaktige formspråk. Foto: FOTO: Urs Homberger
ET VAKKERT, MODERNE INTERIØR: Svømmebassengene ligger i den øverste, fjerde etasje. Her ser du hvordan dagslyset flommer ned i bassengnet via de monumentale skylight glasstårnene.
ET VAKKERT, MODERNE INTERIØR: Svømmebassengene ligger i den øverste, fjerde etasje. Her ser du hvordan dagslyset flommer ned i bassengnet via de monumentale skylight glasstårnene. Foto: FOTO: Enrico Cano

Forbindelsen fra velværesenteret til det ærverdige Tschuggen Hotel like ved, er en luftig bro, nærmest en gågate dekket av glass til begge sider.

Målet med prosjektet var blant annet å synliggjøre den store bygningsmassen som ligger på bakkenivå med ni såkalte "skylight"-elementer.

De rager høyt opp i luften, nesten som løvverk eller blader, og når de er opplyste innefra glitrer de som lysende trær mot fjellene i bakgrunnen.

Fire etasjer med trivsel

Dette modul-designet med separate skylight-enheter la grunnlaget for en svært fleksibel organisering av anlegget.

I første etasje ligger fitness-rommmene, i andre er behandlingsrommene, tredje etasje er innredet med saunaer, og i fjerde finner du svømmebassengene.

Et interiør som varmer

Bygningen preges i tillegg til stål og glassfasader av lunende, kanadisk lønn i interiøret og en spesiell type kritthvit granitt på veggene.

Les også:

Kompromissløst, italiensk designkjøkken midt i Oslo

INTERIØRDESIGN MED OVERSKUDD: Du lider ingen nød i soverommene heller.
INTERIØRDESIGN MED OVERSKUDD: Du lider ingen nød i soverommene heller. Foto: Tschuggen Grand Hotel
VEGGER SOM ORNAMENTER: Den omhyggelige måten veggene er bygget opp på, blant annet med bruk av hvit granitt med tekstur i er typisk for arkitekt Mario Bottas arbeider.
VEGGER SOM ORNAMENTER: Den omhyggelige måten veggene er bygget opp på, blant annet med bruk av hvit granitt med tekstur i er typisk for arkitekt Mario Bottas arbeider. Foto: FOTO: Enrico Cano
FINN FORMEN I ALPENE: Spa Bergoase er tilrettelagt for en rekke typer massasje- og behandlingsmåter.
FINN FORMEN I ALPENE: Spa Bergoase er tilrettelagt for en rekke typer massasje- og behandlingsmåter. Foto: FOTO: Enrico Cano
STJERNEARKITEKTEN LEKER SEG MED LYS: Arkitekt Mario Botta er kjent for å benytte seg av avansert lyssetting av byggene sine. Og dette spa-prosjektet er intet unntak.
STJERNEARKITEKTEN LEKER SEG MED LYS: Arkitekt Mario Botta er kjent for å benytte seg av avansert lyssetting av byggene sine. Og dette spa-prosjektet er intet unntak. Foto: FOTO: Urs Homberger

Se spennende interiørbilder

De beste kaffemaskinene

Alt om arkitektur

LØV, TRÆR ELLER BLADER: En tidlig skisse av spaet i Arosa.
LØV, TRÆR ELLER BLADER: En tidlig skisse av spaet i Arosa. Foto: TEGNING: Mario Botta

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også