Arkitekttegnet og vedlikeholdsfritt hus

Dette huset trenger aldri maling eller beis

Sjekk prakthuset med vedlikeholdsfri tresort og gråstein fra Hardanger.

TRE OG STEIN: Fasaden er kledd med stein og sedertre.

TRE OG STEIN: Fasaden er kledd med stein og sedertre. Foto: FOTO: Espen Grønli

Publisert Oppdatert

Funksjonelt for generasjoner

- Vi ville har et utpreget funksjonelt, vedlikeholdsfritt hus som passet for alle generasjoner, sier byggherrene Brit og Harald Hovde.

Hva dette i praksis vil si?

  • Flest mulig rom er lagt på ett plan.
  • Huset er praktisk talt uten terskler.
  • Terrassene er gruppert omkring huset slik at familien kan finne ly, nesten uansett vindretning.
  • Områdene omkring huset, også terrassen på toppen av dobbeltgarasjen er organisert slik at flere generasjoner, barn og eldre lett kan oppholde seg her, uavhengig av hverandre.

En fornuftig farge- og materialtilpasning til kystlandskapet rundt var styrende da familien Hovde bygget seg nytt hus på en gammel hyttetomt ved Kurefjorden noen mil sørøst for Oslo.

Tomten var arvet og lysten til å utnytte mulighetene i moderne arkitektur var i høy grad til stede.

De gjennomførte steinmurene som omgir bygningen til alle kanter er dekorative, men langt fra prangende.

Steinene stammer fra det tradisjonsrike skiferbruddet Hardangerskifer i Jondalen.

Rusten stein

De tykke tørrmurene beskytter trekonstruksjonen mot vær og vind.

- Noen syntes vi var litt sprø som hentet gråstein helt fra Hardanger, forteller eierne, som imidlertid har god forklaring på hvorfor:

- Vi var ute etter en spesiell stein med litt rustfarge i. De grårustne nyansene fascinerer oss og var verdt hele den lange transportetappen, mener de.

Skiferen, som de fleste av tørrmurveggene er bygget opp av, er av typen liten hannstein. Bunnen av murene er lagd av stor hannstein.

Sistnevnte er så tung at den må bukseres med maskiner.

De 30 centimeter tykke murveggene smalner mot toppen og ender opp «bare» 20 centimeter tykk.

TILPASSET TERRENGET: Huset ligger på en knaus i Sildebaugbukten sør for Larkollen.

TILPASSET TERRENGET: Huset ligger på en knaus i Sildebaugbukten sør for Larkollen. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Hvis den hadde vært bygget perfekt i lodd, ville det sett ut som om den tippet utover. Derfor måtte vi jukse litt for at øyet skulle oppfatte det riktig, det er et kjent triks fra byggindustrien, røper eieren.

ITALIENSK PREG: Tanken var at plassen skulle minne litt om en italiensk piazza. Hellene er norske.

ITALIENSK PREG: Tanken var at plassen skulle minne litt om en italiensk piazza. Hellene er norske. Foto: FOTO: Espen Grønli

Piazza i stein

De har lagt stein på bakken også. Det er en litt annen skifertype, også den fra Hardangerskifer.

Den arkitektoniske ideen her var å skape et skjermet ankomstområde ute, nesten som en italiensk piazza.

Her kan familien gi sine gjester en hyggelig velkomst godt hjulpet av utebelysning med up/downlight-armaturer.

Med mye murarbeid og spesialtilpasning til tomten var det faglig krevende og ganske kostbart å bygge dette huset.

- Men murene gir huset vårt en særegen, tradisjonspreget estetikk som vil liker, samt en ekstra beskyttelse mot vær og vind som intet annet materiale, presiserer byggherrene.

VEDLIKEHOLDSFRITT: Sedertre og stein sørger for en vedlikeholdsfri fasade. Med tiden vil trepanelet får samme farge som bergene rundt huset.

VEDLIKEHOLDSFRITT: Sedertre og stein sørger for en vedlikeholdsfri fasade. Med tiden vil trepanelet får samme farge som bergene rundt huset. Foto: FOTO: Espen Grønli

Solid pynt

Huset er imidlertid bygd på tradisjonelt tømrervis. Tørrmuren er kledd utenpå som en ekstra vernevegg.

- Rent bygningsmessig er disse tørrmurfasadene altså ikke annet enn pynt, kommenterer byggherren.

Han kompletterte alle tørrmurene med store fasadepartier i sedertre. De står ubehandlede, akkurat som tørrmurene.

Og slik skal det være i all overskuelig fremtid.

Dette er et vesentlig poeng med bygningen. Den skulle være så vedlikeholdsfri som overhodet mulig.

FORNØYDE BYGGHERRER: Huset er laget på ett plan, med uterom skjermet for vinden.

FORNØYDE BYGGHERRER: Huset er laget på ett plan, med uterom skjermet for vinden. Foto: FOTO: Espen Grønli

Boligen preges ellers av et flatt tak i tre matchende nivåer.

- Dette gir huset et lett og luftig preg, forklarer arkitekt Jan Jansen i Moss.

- Interiøret er så funksjonelt som bare mulig. Her skal det bli godt å bo også når man blir eldre.

Villaen fikk i 2008 hederlig omtale av byggeskikkomiteen i Rygge kommune.

Les også:

Drømmebolig på liten tomt

8 meter vindu i leiligheten

Slik får du perfekt plen

UTSIKT: Store vinduer sørger for utsikt over fjorden.

UTSIKT: Store vinduer sørger for utsikt over fjorden. Foto: FOTO: Espen Grønli

Sunn snacks til helgen

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag