Arkitektur: Echo House i Canada

Det viktorianske huset fikk helt ny design

Gammel villa ble til åpent luftig hus.

Echo House var i viktoriansk stil. Nå har det fått et totalt  forandret uttrykk.

Echo House var i viktoriansk stil. Nå har det fått et totalt forandret uttrykk. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Publisert Oppdatert

Freshome.com har skrevet om huset i Canada som har gjennomgått en total forvandling.

Utgangspunktet for ombyggingen var et klassisk viktoriansk hus i Ottawa i Canada.

Eierne ønsket å skape seg et nytt og moderne hjem av den gamle, historiske villaen.

De valgte arkitektene Kariouk Assosiates til jobben.

Planleggingen

Husets eiere la frem en plan over hvordan de bruker tiden sin, til arkitektene. De beskrev hvor lang tid de bruker på morgenstell, lunsj, tv-titting og soving.

Ut ifra dette kunne arkitektene se hvilke behov som skulle dekkes i huset.

Rommenes plassering og funksjonalitet ble planlagt ut fra eiernes behov og vaner.

Noen av konklusjonene fra denne prosessen var blant annet at badet er like viktig som oppholdsrommet, og at stua også er et sted hvor de kan slappe av, samtidig som de skal se på tv og lese.

FLYTENDE BOKSER: Oppholdsrommet har en åpen planløsning og det er også åpent opp mot den siste etasjen som strekker seg mot taket. De smarte hvite rommene er åpne, men samtidig private.

FLYTENDE BOKSER: Oppholdsrommet har en åpen planløsning og det er også åpent opp mot den siste etasjen som strekker seg mot taket. De smarte hvite rommene er åpne, men samtidig private. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Åpnet opp

Huset ble åpnet opp mellom etasjene. Rommene i hovedetasjen ble også åpnet opp.

Det ble satt inn en ny trapp mellom kjelleren og hovedetasjen. Den går midt i rommet. Fra midtetasjen til toppetasjen er trappen lagt til sydenden av huset, bak en lettvegg.

De små originale vinduene er erstattet av store vinduer både i front og bak slik at lys slipper inn fra hagen og oppkjørselen, og slik at det er gjennomsyn i boligen.

Rom i løse lufta

Familien hadde selvfølgelig noen helt egne behov. De har en samling på flere tusen bøker som det måtte lages plass til.

I tillegg måtte de tilpasse barnerom og foreldrenes soverom til den nye, åpne løsningen i huset.

UTSTIKKERE: Her ser man boksamlingen, og hvordan rommet er bygget sammen med galleriet i midtetasjen.

UTSTIKKERE: Her ser man boksamlingen, og hvordan rommet er bygget sammen med galleriet i midtetasjen. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

For å kunne lage det privatliv som er nødvendig for soverom, ble soverommene til som hengende bokser inne i bygningen.

GJENNOMGÅENDE LYS: De store vinduene på hver side av huset lar lyset strømme gjennom huset.

GJENNOMGÅENDE LYS: De store vinduene på hver side av huset lar lyset strømme gjennom huset. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Den samme løsningen ble valgt også for biblioteket.

Rommene henger på et vis oppe i det åpne taket. De er private, samtidig som de er lyse og åpne, fordi man kan se vinduene og andre rom herfra.

Skap, baderom og trapper er skjult i sydenden av huset bak et panel som strekker seg fra gulv til tak.

Overheng

På toppen og i fronten av huset stikker foreldrenes soverom ut og over inngangen.

Det former en slags baldakin over innngangspartiet.

Slik er fasaden på det viktorianske huset endret og det har tatt et skritt videre inn i fremtiden.

Stort engasjement for huset

Designerne i Kariouk Assosiates opplevde at oppdragsgivere hadde sterke meninger om prosessen.

Hva var de største utfordringene med redesignet av huset?

- Som ved alle prosjekter var den største utfordringen å få kunden til å være med på og tro på min visjon for oppgaven, sier Paul Kariouk, designer av huset, til klikk.no.

OPPHOLDSROM OG KJØKKEN: Langbordet ved kjøkkenet, rett ved trappen som skjules bake den panelte veggen.

OPPHOLDSROM OG KJØKKEN: Langbordet ved kjøkkenet, rett ved trappen som skjules bake den panelte veggen. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

- Det er en sjeldenhet at kundene stoler helt på arkitekten, men her var jeg heldig for kunden var 200 prosent engasjert.

EGET ROM: Eierne ønsket eget rom til bøkene. Det er blitt et av de svevende elementene i det luftige bygget.

EGET ROM: Eierne ønsket eget rom til bøkene. Det er blitt et av de svevende elementene i det luftige bygget. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

- Selvfølgelig hadde vi mange diskusjoner og uenigheter underveis, men kunden så hele tiden det store bildet, forteller han.

Var det noen gang et tema å rive det gamle huset og bygge et nytt?

- Nei, aldri. Eierne hadde nemlig en visjon i det de kontaktet meg. De skrev: "Vi ser etter en arikitekt som kan hjelpe oss nå vår visjon om å forene 84 år historie ved å integrere en moderne, åpen og funksjonell plass i et landmerke fra 1924".

Landmerket var altså det viktorianske huset ved bredden av Ottawa kanalen.

- Et nøkkelelement i husets interiør var teglsteinsveggene. Vi ønsket å bevare disse og dermed også hoveddelen av det originale huset, sier arkitekten. - Det handlet jo også om å være ydmyk overfor byggets historie.

Hva mener du er det mest interessante ved Echo House?

- Spør du en forelder hva som er det mest interessante ved barnet hans, vil svaret være ganske rotete, mener Kariouk. - Et barns personlighet er vanskelig å definere, og Echo House er ett av mine barn, sier Paul Kariouk til klikk.no.

VINDUER: Store vinduer er satt inn flere steder i huset.

VINDUER: Store vinduer er satt inn flere steder i huset. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Les også:

Echo House

Prosjekt: Ombygging av viktoriansk hus

Design: Kariouk Assosiates i Canada

Tidsaspekt: 2007-2009

Hytta henger over klippen

Gammel låve ble designbolig

Kule gjestehus på 15 kvadrat

STOR FORANDRING: Masse lys fra store vindusflater, og utbygg som preger hele formen.

STOR FORANDRING: Masse lys fra store vindusflater, og utbygg som preger hele formen. Foto: Foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Dette er ideel forskjell mellom søsken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning